ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα αγκάθια για την επανεκκίνηση του τουρισμού

09:46 - 25 Ιουν 2021 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Νέα αγκάθια για την επανεκκίνηση του τουρισμού
Με ιδιαίτερα συγκρατημένο τρόπο αντιμετωπίζουν οι παράγοντες του τουρισμού την πορεία της σεζόν. Ήδη στο περιθώριο της προχτεσινής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ πολλοί παράγοντες του κλάδου εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για την πορεία της σεζόν λόγω τόσο της «εμβολιαστικής» κόπωσης που παρατηρείται διεθνώς αλλά και την εξέλιξη των μεταλλάξεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε σχέση με τη φετινή σεζόν ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσος επανέλαβε ότι τα στοιχεία αυτή τη στιγμή, αλλά και η κατάσταση των βασικών μας αγορών, καθιστούν τον στόχο του 50% των εσόδων του 2019 εξαιρετικά δύσκολο. Παράλληλα βέβαια, όπως εξήγησε, είναι υπαρκτή η βεβαιότητα, πως χωρίς υγειονομικές επιβαρύνσεις, «το ισχυρό brand που έχει δημιουργήσει η χώρα μας, ο τρόπος που διαχειρίστηκε την πανδημία ως σήμερα, αλλά και η αξία του τουριστικού μας προϊόντος, μπορούν να οδηγήσουν σ’ ένα ανέλπιστα καλό 2ο εξάμηνο».

Πάντως και χτες άλλο ένα «κακό» νέο, όπως όμως αναμενόταν, ήλθε από τη Βρετανία καθώς η Ελλάδα παρέμεινε στην "πορτοκαλί" λίστα της Μ. Βρετανίας σε αντίθεση με άλλους «ανταγωνιστές» όπως η Μάλτα και οι Βαλεαρίδες Νήσοι.

Η απόφαση αυτή οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση πολλούς βασικούς προορισμούς όπως η Ζάκυνθος, τη Κως, η Κρήτη όπου η Βρετανική αγορά είναι βασική πηγή προέλευσης τουριστών. Ακόμη όμως κι αν αναθεωρηθούν οι κανόνες  και όπως έχει ειπωθεί με βάση εκτιμήσεις ότι οι ελληνικοί προορισμοί πιθανόν θα ανοίξουν  τις επόμενες εβδομάδες ήδη η ζημιά έχει γίνει. Όσοιείχαν κάνει κράτηση προχωρούν σε ακυρώσεις των πακέτων ή σε μετάθεσή τους για το 2022.

Πάντως ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς ανέφερε πάντως πως οι Βρετανοί πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19 δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα όταν επιστρέφουν από "πορτοκαλί" χώρες, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης που θα εξηγηθούν λεπτομερώς τον επόμενο μήνα.

Σαν να μην έφταναν αυτά ήλθε και η αυστηρή κριτική στη Σύνοδο Κορυφής από την Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμμανουέλ Μακρόν στις χώρες του Νότου για την ελεύθερη υποδοχή επισκεπτών που εμβολιάστηκαν κατά του νέου κορωνοϊού με λιγότερο αποτελεσματικά κινεζικά και ρωσικά εμβόλια. Ουσιαστικά οι τοποθετήσεις ανοίγουν μια πιθανότητα να επιβληθούν πρόσθετοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί προτού «ρολάρει» η τουριστικής περίοδος.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος δεν επιβάλουν καραντίνα στους επισκέπτες, που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με τα ρωσικό εμβόλιο Sputnik και το Sinopharm της Κίνας. Παράλληλα στην Ελλάδα ήδη από χτες έχει αρθεί η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους την ώρα που η μετάλλαξη "Δ" είναι παρούσα σε περιοχές, άκρως τουριστικές όπως το Ηράκλειο. Και βέβαια αο "καμπανάκια" για την πορεία του τουρισμού αλλά και των μεταλλάξεων δε λείπουν από πολλές αναφορές αναλυτών ή θεσμών όπως το Δημοσιονομικό Συμβούλιο ή το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Πάντως όπως αναφέρει το Bloomberg, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πίσω από κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε την Πέμπτη ότι κράτη μέλη όπως η Ελλάδα καλωσορίζουν ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με τον το εμβόλιο Sputnik παρόλο που δεν έχει εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό ρυθμιστικό φορέα και ενώ δεν είναι σαφές εάν λειτουργεί ενάντια στην πιο επικίνδυνη παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία έχει σημάνει το συναγερμό στην Ευρώπη. Αυτοί οι επισκέπτες μπορούν στη συνέχεια να μετακινούνται ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε η Μέρκελ στους ηγέτες, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν τη συνομιλία.

Τα σχόλιά της είναι ενδεικτικά  της ανησυχίας που έχει καλλιεργηθεί στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την εξάπλωση πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του ιού που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα νέο κύμα νοσηλειών και θανάτων.

Ερωτηθείς για τις παρατηρήσεις της Μέρκελ, Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στο Bloomberg ότι η πλειοψηφία των ηγετών υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, αναγνωρίζοντας ότι η παραλλαγή Δέλτα έχει ήδη εξαπλωθεί στην ΕΕ και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα ταξίδια.

Ο Γάλλος πρόεδρος στάθηκε στο πλευρό της  Μέρκελ, με τους δύο να συζητούν μια πιθανή απαγόρευση ταξιδιών από χώρες όπου η παραλλαγή Δέλτα είναι ανεξέλεγκτη, κίνηση που ερμηνεύθηκε ως αναφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι.

Προηγουμένως η Μέρκελ είχε πει σε ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι θα θίξει τα προβλήματα στα συνοριακά καθεστώτα ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, ιδίως όταν πρόκειται για χώρες εκτός ΕΕ. «Ακόμα και σήμερα, τα κράτη μέλη εξακολουθούν να μην συντονίζονται επαρκώς για τις αφίξεις από τρίτες χώρες, ειδικά όσων προέρχονται από περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί παραλλαγές του ιού,», είπε. 

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και ότι τα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα του μπλοκ πρέπει να ανοίξουν προσεκτικά και με συντονισμένο τρόπο. Προέτρεψαν την ταχεία έγκριση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού Covid-19 του μπλοκ για τη διευκόλυνση των ταξιδιών και ζήτησαν μια συνεκτική εφαρμογή από όλα τα κράτη μέλη.

Στην ΕΕ αυξάνονται οι ανησυχίες ότι δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι με τα ίδια πρότυπα και ότι το μπλοκ μπορεί να αντιμετωπίσει μια νέα έξαρση από λοιμώξεις, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες που γνωρίζει τις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής.

Η Μέρκελ είπε στους ηγέτες ότι η εξάπλωση των μεταλλάξεων σημαίνει ότι η έναρξη των εμβολιασμών με ενισχυτικές δόσεις μπορεί να πρέπει να προωθηθεί στις αρχές του φθινοπώρου, δήλωσε ο διπλωμάτης.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.