ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Capsis: Στη Hines το εμβληματικό ξενοδοχείο Κύριο

13:24 - 15 Ιουλ 2021 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Capsis: Στη Hines το εμβληματικό ξενοδοχείο
Στη Hines με 125 εκατομμύρια πηγαίνει, μετά τον σημερινό πλειστηριασμό, το ιστορικό ξενοδοχειακά συγκρότημα Capsis στην Κρήτη. Ακολούθησαν οι προσφορές της Prodea κατά 40 εκατομμύρια λιγότερα και μετά η Τράπεζα Πειραιώς.

Πιο συγκεκριμένα, το σχήμα της αμερικανικής εταιρίας διαχείρισης ακινήτων Hines και του Γιάννη και της Τίνας Δασκαλαντωνάκη κατέθεσε το υψηλότερο τίμημα για το εμβληματικό ξενοδοχείο της Κρήτης.

Μάλιστα, το εν λόγω σχήμα με έντονη παρουσία στον κλάδο με ένα χαρτοφυλάκιο μεγάλων επενδύσεων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων 4 ξενοδοχεία στην Κρήτη  (Ηράκλειο, Άγιος Νικόλαος, Σητεία) αλλά και το Grand Hyatt όπως ή τα Αστέρια Γλυφάδας.

Για το Capsis η πρόθεση τους σχήματος, όπως αναφέρεται, ήταν να ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο. Γιαυτό και το τίμημα που καταβλήθηκε ήταν υψηλό, υψηλότερο κατά 40 περίπου εκατομμύρια από  την Prodea και 80 περίπου εκατομμύρια από την Τράπεζα Πειραιώς. Αυτά τα τρία σχήματα ήταν τα μόνα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση του σχήματος Hines – Γιάννη Δασκαλαντωνάκη είναι να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα για την προοπτική των επενδύσεων που σχεδιάζει αλλά καιτη δυναμική που έχει. Παράλληλα, χτίζει ισχυρότατη παρουσία στην Κρήτη, όπoυ πλέον διαθέτει σε μοναδικά σημεία μονάδες.

Να σημειωθεί ότι κατ΄ αρχήν 30 επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον και ζήτησαν να λάβουν περαιτέρω πληροφόρηση για το συγκρότημα και τους όρους του διαγωνισμού.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η διαδικασία προβλέπει τέσσερις ανεξάρτητους διαγωνισμούς που αφορούν επιμέρους τμήματα του συγκροτήματος. Ειδικότερα, η ειδική διαχειρίστρια Ευδοκία Παπανδρέου, δικηγόρος Αθηνών, είχε  προκηρύξει τέσσερις ανεξάρτητους Δημόσιους Πλειοδοτικούς Διαγωνισμούς με σκοπό την πώληση του συνόλου του ενεργητικού τής υπό ειδική διαχείριση τελούσης ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Τουριστικό Συγκρότημα Καψή Α.Ε.

Κτηριακό συγκρότημα

Ο διαγωνισμός για την ομάδα ενεργητικού Α αφορά το γήπεδο με το επ’ αυτού κτηριακό ξενοδοχειακό συγκρότημα «Out Of The Blue Capsis Elite Resort» κατηγορίας πέντε αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 1.155 κλινών (490 δωματίων) και όλων των εν γένει συστατικών, παραρτημάτων και παρακολουθημάτων του. Το συγκρότημα βρίσκεται εν μέρει εκτός σχεδίου και εν μέρει εντός του οικισμού Αγία Πελαγία (τμήμα εμβαδού 1.118,80 τ.μ.) στην τοπική κοινότητα Αχλάδας του Δήμου Μαλεβιζίου Ηρακλείου, και ειδικότερα στη θέση Κλαδισσός ή Ψαρομούρα. Μεγάλο τμήμα αυτού εισχωρεί μέσα στη θάλασσα (χερσόνησος) και συνορεύει στα περισσότερα σημεία του βόρεια, ανατολικά και νότια με αιγιαλό και θάλασσα στην οποία διαθέτει ιδιωτική πρόσβαση (μεταξύ αυτών ο όρμος Κλαδισσός και ο όρμος Αγίας Πελαγίας).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα σήμερα στοιχεία, το ξενοδοχειακό συγκρότημα απαρτίζεται από 42 κτήρια που έχουν ανεγερθεί επί της παραπάνω έκτασης, τα οποία διαθέτουν χώρους συνολικής επιφάνειας 45.254,70 τ.μ. Πέραν των δωματίων και διαμερισμάτων, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα ευρίσκονται επίσης εγκαταστάσεις εστίασης, χώροι υποδοχής, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εγκαταστάσεις υπαίθριων και αθλητικών δραστηριοτήτων, 39 πισίνες (7 κοινόχρηστες και 32 που χρησιμοποιούνται ιδιωτικά) και λοιπές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για εμβληματικό ξενοδοχείο το οποίο ανακατασκευάστηκε πλήρως το 2006.

Οι ομάδες ενεργητικού Β, Γ και Δ αφορούν διάφορα ακίνητα και γεωτεμάχια στη γύρω περιοχή, για τα οποία επίσης έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον.

Πάντως, λόγω και πολεοδομικών θεμάτων αλλά και σημαντικού ρόλου της αρχαιολογικής υπηρεσίας στις όποιες προθέσεις ανάπτυξης στην έκταση πολλοί φαίνεται ότι δεν προχώρησαν σε προσφορές.

Η ιστορία

Το Τουριστικό Συγκρότημα Καψή Α.Ε. αποτελεί ένα από τα ξενοδοχεία «σημαίες» της χώρας έχοντας φιλοξενήσει σημαντικά γεγονότα.  Ανήκε στην  Ντία Καψή είναι η μία από τις δύο θυγατέρες του Θάνου και της Μαρίκας Καψή, οι οποίοι ξεκινώντας από την Αίγυπτο στις αρχές της δεκαετίας του 1930, όπου και το πρώτο τους ξενοδοχείο, έκτισαν μια από τις πρώτες μεγάλες ελληνικές ξενοδοχειακές αλυσίδες με προυσία σε Κρήτη, Ρόδο, Αττική, Θεσσαλονίκη  τα Capsis Hotels.  Έτσι το  1966 η αφετηρία ήταν στο  Ηράκλειο της Κρήτης  το Capsis Astoria στην πλατεία Ελευθερίας, το 1970 το Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη που έγινε σε συνεργασία με την οικογένεια Βάρδα, και το   Capsis Beach στην Αγία Πελαγία Κρήτης. Επίσης στην αλυσίδα ήταν τα τα Metropolitan Capsis Hotel & Apartments στη Ρόδο και το Esperia Capsis Hotel στην Αθήνα. Το 1986 η κ. Μαρίκα Καψή απεβίωσε αφήνοντας πίσω τις κόρες της Λένα και Ντία. Η Ντία ανέλαβε τις μονάδες στην Αγία Πελαγία και στη Ρόδο και η Λένα το Capsis Astoria στο Ηράκλειο και το Capsis Hotel στη Θεσσαλονίκη.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 17:02 - 15 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.