ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρισμός: Θετικά μηνύματα αλλά και «καμπανάκια» για τη ρευστότητα Κύριο

11:20 - 08 Νοε 2021 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τουρισμός: Θετικά μηνύματα αλλά και «καμπανάκια» για τη ρευστότητα
Με ιδιαίτερα θετικά μηνύματα έκλεισε πριν λίγες μέρες η πρώτη μεγάλη τουριστική έκθεση World Travel Market στο Λονδίνο.

«Θέλουμε να είμαστε leaders στον τουρισμό. Κάνουμε πρωταθλητισμό, δεν θέλουμε ένα από τα καλύτερα σκορ, θέλουμε το καλύτερο. Αυτό γίνεται με πολύ μεγάλο κόπο και προσπάθεια». Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Οpen το Σαββατοκύριακο που πέρασε και πρόσθεσε: «Το υπουργείο Τουρισμού και οι επαγγελματίες του χώρου φέρνουν άμεσα ή έμμεσα το 25% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας, αυξάνουν τον πλούτο της χώρας και του ελληνικού νοικοκυριού.

Την προηγούμενη εβδομάδα ήμασταν στην πολύ μεγάλη έκθεση WTM στο Λονδίνο, με τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ, κ. Φραγκάκη, επιχειρηματίες του τουρισμού από όλη τη χώρα, αεροπορικές εταιρείες, Περιφέρειες, Δήμους.

Συμφωνήσαμε με την EasyJet την αύξηση της διαθεσιμότητας κατά 500.000 αεροπορικές θέσεις για το 2022. Δηλαδή, αντί για 1,1 θα φέρει 1,6 εκατομμύρια επισκέπτες και μπορεί να φτάσει και τα 2 εκατομμύρια και διατυπώθηκε η βούληση να δημιουργήσουν τεχνικές βάσεις στο Ηράκλειο και την Κέρκυρα.

Κλείσαμε συμφωνία και με την Jet2, η οποία περιλαμβάνει αύξηση 600.000 θέσεων για το 2022, 270 πτήσεις εβδομαδιαίως προς 15 αεροδρόμια της χώρας μας, έναρξη της περιόδου 1η Απριλίου, νέα δρομολόγια από το Birmingham και το Manchester προς Αθήνα από τις 15 Απριλίου, στηρίζοντας το city break, την πρωτεύουσά μας και την Αττική.

Αλλά και η British Airways σχεδιάζει από τον Δεκέμβριο να χρησιμοποιήσει, εκτός από το Heathrow, και το Gatwick με 64 πτήσεις προς Ελλάδα.

Τον προηγούμενο μήνα κλείσαμε συμφωνίες μας και στη γαλλική έκθεση Top Resa, με την Air France και την Transavia.

Και οι προκρατήσεις του Οκτωβρίου για το καλοκαίρι του 2022, είναι ήδη 30% πάνω από τις προκρατήσεις του Οκτωβρίου του 2018 για το καλοκαίρι του 2019».

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα είναι και η ανάρτηση στο twitter του επικεφαλής του Ομιλου IKOS και επιτίμου προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη.

«Οι προ-κρατήσεις 2022 από Μ. Βρετανία & Γερμανία σε ιστορικά υψηλά. Οι αεροπορικές προβλέπουν τουριστικό μπουμ. Τίποτα όμως δεν έχει κριθεί. Η ολική επαναφορά & τα νέα ρεκόρ θα έρθουν μόνο με σωστό σχέδιο, πολύ δουλειά & ορθή διαχείριση της πανδημίας» ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης.

Ωστόσο καμπανάκι για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων κρούει ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

«Είναι λάθος να εστιάζουμε στο κλίμα ευφορίας που επικρατεί και να θεωρούμε πως μια τουριστική περίοδος τεσσάρων μηνών αρκεί για καλυφθούν οι τεράστιες ζημιές που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί στις τουριστικές επιχειρήσεις η πανδημία του Covid-19».

Αυτό δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος, εστιάζοντας στο μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η πλειονότητα των τουριστικών επιχειρήσεων. Σε επιστολή του προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και δή στους κ.κ. Χρήστο Σταϊκούρα, υπουργό Οικονομικών, Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Θεόδωρο Σκυλακάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κάνει εκτενή αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία που νομοθετήθηκαν και τις ενισχύσεις που «είτε δεν έχουν φθάσει ακόμα, είτε -όπως φαίνεται- δεν θα φθάσουν ποτέ στα ταμεία των επιχειρήσεων».

Η επιστολή

Θέμα: Επιστρεπτέα προκαταβολή - Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης 

Κύριοι Υπουργοί,

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εξακολουθεί και αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων είναι η έλλειψη ρευστότητας. Η απάντηση στο συγκεκριμένο πρόβλημα θα προερχόταν μέσω των ενισχύσεων που θα λάμβαναν οι επιχειρήσεις αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία που νομοθετήθηκαν. Δυστυχώς, οι ενισχύσεις αυτές είτε δεν έχουν φθάσει ακόμα, είτε -όπως φαίνεται- δεν θα φθάσουν ποτέ στα ταμεία των επιχειρήσεων.

Με την από 16-9-2021 επιστολή (Προτάσεις ΣΕΤΕ σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή και την Επιδότηση παγίων δαπανών) ζητήσαμε να τεθεί σε λειτουργία -πριν το τέλος Σεπτεμβρίου- η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν το επιστρεπτέο μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ομοίως, προτείναμε να προβλεφθεί ρητά, σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πως τα σχετικά ποσά που θα επιστραφούν μέχρι την 31-12-2021 δεν θα λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να προσδιοριστεί κατά πόσον υπάρχει υπέρβαση του ορίου που τίθεται από το προσωρινό πλαίσιο.

Μέχρι σήμερα, παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις, τα δύο αυτά θέματα ακόμα δεν έχουν επιλυθεί.

Ήδη, τουριστικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να λαμβάνουν απορριπτικές αποφάσεις ως προς τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία στα οποία είχαν ζητήσει να ενταχθούν, λόγω ακριβώς υπέρβασης του ορίου σώρευσης, που οφείλεται στο γεγονός πως δεν τους επιτρέπεται να επιστρέψουν το επιστρεπτέο μέρος των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Παράλληλα, σημειώνονται τεράστιες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις εγκρίσεις των αιτήσεων, αλλά και στις εκταμιεύσεις του προγράμματος «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας». Το ανωτέρω πρόγραμμα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στόχευε στη στήριξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους και ενόψει της έναρξης της τουριστικής δραστηριότητας για το 2021.

Βρισκόμαστε ήδη στις αρχές Νοεμβρίου, οι εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και στις περισσότερες από αυτές χρήματα μέσω του ανωτέρω προγράμματος δεν έχουν καταβληθεί. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις περισσότερες συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις, που συνεχίζουν να λειτουργούν σε δύσκολες πλέον συνθήκες, λόγω έξαρσης της πανδημίας, χειμώνα και αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Ο τουρισμός διαχρονικά αποδεικνύει πως είναι ο στυλοβάτης της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας έσοδα στα δημόσια ταμεία και θέσεις εργασίας. Είναι όμως λάθος να εστιάζουμε στο κλίμα ευφορίας που επικρατεί και να θεωρούμε πως μια τουριστική περίοδος τεσσάρων μηνών αρκεί για καλυφθούν οι τεράστιες ζημιές που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί στις τουριστικές επιχειρήσεις η πανδημία  του Covid-19.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Ρέτσος Πρόεδρος ΔΣ»

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.