ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ιανουάριος δίνει «οιωνούς» για την έναρξη της τουριστικής σεζόν Κύριο

10:04 - 09 Ιαν 2022 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο Ιανουάριος δίνει «οιωνούς» για την έναρξη της τουριστικής σεζόν
Μια πρώτη γεύση για το πώς διαγράφονται οι εξελίξεις στην τουριστική αγορά σε σχέση με την έναρξη της σεζόν, στο φόντο της πανδημίας, είναι το διάστημα που ξεκινά από τη Δευτέρα (10/1). Με βάση την εμπειρία του παρελθόντος η περίοδος αυτή του Ιανουαρίου σημαίνει την έναρξη της περιόδου κρατήσεων για το νέο έτος από κομβικές αγορές κι έτσι διαγράφεται η όποια δυναμική που παραπέμπει σε πρόωρο ή μη άνοιγμα των προορισμών..

Πιο συγκεκριμένα μετά τις προκρατήσεις Νοεμβρίου Δεκεμβρίου, έρχεται η σειρά των δυο τελευταίων εβδομάδων του Ιανουαρίου για να μπει ένα δεύτερο κύμα κρατήσεων στα «κιτάπια» των τουριστικών επιχειρήσεων. Με βάση, δε, όσα μεταφέρουν στελέχη της τουριστικής αγοράς, μετά το «πάγωμα» στην κίνηση που επέφερε η «Όμικρον» στα μέσα Δεκέμρβη, όλοι αναμένουν με ανυπομονησία τα δείγματα που θα προκύψουν τις επόμενες μέρες. Βαρόμετρο, συνήθως, αυτήν την περίοδο είναι η Βρετανική αγορά και ακολουθεί η Γερμανική.

Κρίσιμη η πρόωρη έναρξη της σεζόν

Να σημειωθεί, ότι όπως αναφέρει η αγορά, μια δυναμική επανάκαμψη κρατήσεων ανοίγει το δρόμο για μα πρόωρη έναρξη της σεζχόν, ενδεχομένως κι από τις αρχές Μαρτίου, κάτι που εφόσον γίνει θα λειτουργήσει άκρως ευεργετικά για την κάλυψη των ζημιών των προηγούμενων ετών. «Παρά τη μεγάλη ζήτηση που αναμένεται να καταγραφεί, ειδικά στα resort, στην καρδιά του θέρους από τον Ιούνιο και μετά, είναι υπερπολύτιμο να υπάρχουν σημαντικά έσοδα την άνοιξη» τονίζουν στελέχη του κλάδου σημειώνοντας ότι «μια καλή θερινή σεζόν δεν αρκεί από μόνη της για να καλυφθούν μεγάλες επενδύσεις και ανοίγματα επιχειρήσεων όπως καταγράφηκαν τα τελευταία έτη».

Πάντως ο υπουργός Τουρισμός Βασίλης Κικίλιας  σε πρόσφατο άρθρο του ανέφερε ότι «το 2022 φαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και αν δεν έχουμε κάποια συνταρακτική αλλαγή ως προς τα δεδομένα της πανδημίας, ότι μπορεί να αποτελέσει το νέο benchmark για τον ελληνικό τουρισμό. Θα είναι η αφετηρία της νέας του εποχής. 

Αυτό θα συμβεί όχι γιατί θα επανέλθουμε και πιθανότατα θα ξεπεράσουμε τους προ της πανδημίας δείκτες από πλευράς αφίξεων, κατά κεφαλήν δαπάνης και μέσης διάρκειας παραμονής, αλλά γιατί θα δούμε αυτές τις εξελίξεις υπό ένα διαφορετικό πρίσμα, που όσο και αν ακούγεται παράδοξο θα καθυστερούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αν δεν υπήρχε η πανδημία.

Αντίστοιχα ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Sani/Ikos κ. Ανδρέας Ανδρεάδης σε tweet του έδωσε το στίγμα: «Πολύ θετική η εικόνα της πρώτης εβδομάδας του έτους των νέων κρατήσεων για την σαιζόν του 2022 στην χώρα μας. Φαίνεται να επικρατεί σε επισκέπτες & αγορές η πεποίθηση ότι, παρά την όμικρον, η πανδημία θα υποχωρήσει σύντομα με την ανάγκη για διακοπές να είναι ισχυρότερη από ποτέ».

Ως θετικό, επίσης, σήμα καταγράφεται το ότι η Βρετανική κυβέρνηση την περασμένη Τετάρτη αποφάσισε να άρει τους ελέγχους και τις καραντίνες για την είσοδο στην χώρα, κι έτσι με βάση αναφορές στην εκεί αγορά άρχισε να καταγράφεται ένα έντονο ενδιαφέρον επιδόθηκαν για πακέτα διακοπών.

Υγειονομικά δεδομένα

Σε σχέση πάντως με τα υγειονομικά δεδομένα υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ανοικτός δίαυλος του Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσου με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας ώστε να διασφαλιστεί έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση του κλάδου για τις επικείμενες εξελίξεις. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα υπάρχει μια σχετική αισιόδοξη  εικόνα ότι η «Όμικρον» θα έχει εκπνεύσει ως απειλή στις αρχές της άνοιξης, διασφαλίζοντας «παραπλεύρως» συλλογική ανοσία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, Ωστόσο η ενεργής ακόμη παρουσία της μετάλλαξης «Δέλτα», σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού ε κάποιες ηλικίες και περιοχές, δημιουργεί έναν απειλητικό κλοιό.

Οι αβεβαιότητες

Πάντως παρά τα όποια θετικά δείγματα η αβεβαιότητα κυριαρχεί ακόμη. Όπως σημειώνει η ΠΟΞ στην τελευταία της επιστολή προς τους Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών, Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κώστα Σκρέκα, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αθανάσιο Πετραλιά, Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής με κοινοποίηση και στον υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια, ήδη οι πληρότητες πέφτουν σε μονοψήφια νούμερα, ενώ πλέον υπάρχουν μόνο ακυρώσεις.

«Κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο ακυρώσεις. Προγραμματισμένες εκθέσεις αναβάλλονται επ΄αόριστον, όσα λίγα συνέδρια και events επρόκειτο να πραγματοποιηθούν ματαιώνονται. Και η κατάσταση, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν τις αρχές Απριλίου…

Οι άμεσοι και έμμεσοι περιορισμοί που επιβάλλει η νέα μετάλλαξη πλήττουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις επιχειρήσεις εκείνες που προ δύο μηνών επί της ουσίας ξεκίνησαν εκ νέου τη λειτουργία τους μετά τον Μάρτιο του 2020.

Οι επιχειρήσεις αυτές, παράλληλα με την πανδημία, πρέπει να αντιμετωπίσουν και την εξωπραγματική αύξηση του ενεργειακού κόστους, που εκτοξεύει στα ύψη τις αναγκαίες για τη λειτουργία τους δαπάνες.

Οι δέκα ημέρες των εορτών δεν είναι ικανές να καλύψουν ούτε μικρό μέρος των υποχρεώσεων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Και αυτές οι 10 ημέρες όμως αφορούσαν επί της ουσίας μόνο τα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς, καθώς οι επιχειρήσεις μας στα αστικά κέντρα και την επαρχία παρέμειναν άδειες» τονίζει στην επιστολή της το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος σε συνέντευξή του στον FOCUS 103,6 FM και στη δημοσιογράφο Θεοδώρα Από τα ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Περιμένουμε ένα επόμενο δίμηνο τουλάχιστον με πολύ χαμηλές πληρότητες. Η ζημία είναι δεδομένη μπροστά μας».

Η κρουαζιέρα

Σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας κινείται ο κλάδος της κρουαζιέρας λόγω της υγειονομικής κρίσης και πάλι, από την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον». Παράγοντες της εγχώριας αγοράς εκφράζουν την απορία τους για το πώς θα εξελιχθεί το όλο ζήτημα της πανδημίας και τονίζουν ότι η έκβαση θα κρίνει και το χρόνο επανέναρξης της σεζόν.

Μάλιστα σημειώνουν ότι εάν «τραβήξει» χρονικά η νέα πανδημική κρίση δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακυρώσεις ταξιδιών ειδικά αυτών των πρώτων ημερών του Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση αναφορές των ΜΜΕ η Carnival Cruise Line αποφάσισε να προσφέρει στους επιβάτες επαναπρογραμματισμό ή ακύρωση των κρατημένων κρουαζιέρων για ταξίδια έως τις 14 Ιανουαρίου χωρίς να πληρώσουν ακυρωτικά και να έχουν πλήρη επιστροφή χρημάτων, κατανοώντας τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επιβάτες.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες ο Όμιλος της Royal Caribbean προέβη σε ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση των εργασιών του και τον αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον εκφράζοντας μεν τον προβληματισμό της αλλά και τονίζοντας ότι στον κλάδο λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας υγείας.

 Όπως ανέφερε η εταιρία η «πληροφόρηση σχετικά με την COVID-19 και τους τρόπους αντιμετώπισής της βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη τα τελευταία δύο χρόνια. Η Όμικρον έχει αλλάξει σημαντικά το τοπίο της COVID-19 για όλους και ο Όμιλος της Royal Caribbean δεν αποτελεί εξαίρεση».

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:48 - 09 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.