ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δυναμική πορεία κρατήσεων στα 5άστερα: Το στοίχημα του πρώτου τριμήνου Κύριο

15:10 - 23 Ιαν 2022 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Δυναμική πορεία κρατήσεων στα 5άστερα: Το στοίχημα του πρώτου τριμήνου
Από τον Απρίλιο φαίνεται να ανοίγουν τα περισσότερα ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας μια και το φιλόδοξο στοίχημα του ανοίγματος το Μάρτιο, όπως είχε αποτυπωθεί σε διάφορες κυβερνητικές δηλώσεις προ της έλευσης της Όμικρον δε φαίνεται να κερδίζεται προς ώρας. Ο ρυθμός των κρατήσεων τον πρώτο μήνα του χρόνου για τα υπερπολυτελή, ειδικά ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, είναι πολύ δυναμικός, δυναμικότερος από την αντίστοιχη περίοδο του 2020, προ πανδημίας, αλλά επικεντρώνεται για τον Απρίλιο οπότε είναι το Πάσχα τόσο των Ορθοδόξων όσο και των Καθολικών. Ουσιαστικά φαίνεται ότι ο ελληνικός τουρισμός πιάνει το νήμα πλέον από εκεί που το είχε αφήσει πριν την πανδημία αλλά μια περαιτέρω επιμήκυνση της σεζόν το Μάρτιο ακόμη θέλει «δρόμο».

Με βάση, δε, όσα μεταφέρουν στελέχη της τουριστικής αγοράς, μετά το «πάγωμα» στην κίνηση που επέφερε η «Όμικρον» στα μέσα Δεκεμβρίου, στα εμβληματικά καταλύματα πολυτελείας υπάρχει μια πολύ καλή πορεία και μεγάλη προσδοκία για τη σεζόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Costa Navarino με 4 γήπεδα γκολφ (τα 2 νέα γήπεδα στο Navarino Hills θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά) ξεκινά στις 20 Φεβρουαρίου ενώ στην Κέρκυρα η μονάδα του ομίλου IKOS, με βάση πληροφορίες, ξεκινά την πρώτη εβδομάδα Απριλίου, λίγο πριν το Πάσχα των Καθολικών με μεγάλες πληρότητες που ξεπερνούν το 80%. Να σημειωθεί ότι και ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης με tweet στις αρχές ακόμη Ιανουαρίου έγραφε για την Μεγάλη Βρετανία, δηλαδή ότι «η ροή κρατήσεων αρχές του 2022 αναφέρεται να βρίσκεται σε pre-Covid επίπεδα, ενώ η μέση αξία είναι 23% υψηλότερη».

Ιδιαίτερα θετική είναι και η εικόνα και στον όμιλο Domes Resorts, που διαθέτει υπερπολυτελείς μονάδες σε Χανιά, Ελούντα, Κέρκυρα. Παράλληλα ο όμιλος Electra ξεκινά στη Ρόδο τη μονάδα του από τις 10 Απριλίου, αλλά το Electra Kefalonia ανοίγει την 1η Μαΐου. Την ίδια ώρα ο όμιλος Grecotel σταδιακά ανοίγει τις ομάδες του από τις αρχές Απριλίου, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου είναι Πασχαλινοί προορισμοί. Συγκεκριμένα στην Κέρκυρα προς ώρας οι κρατήσεις ξεκινούν από τις 15 Απριλίου, το Creta Palace, Ρέθυμνο  δέχεται κρατήσεις από 26 Απριλίου, ενώ το La Riviera στην Πελοπόννησο, ξεκινά την 1η Μαΐου κ.λ.π. Στον Όμιλο Aldemar οι κρατήσεις ξεκινούν στα ξενοδοχεία της Κρήτης από τις 12 Απριλίου.

Το στοίχημα του πρώτου τριμήνου

Να σημειωθεί, ότι όπως αναφέρει η αγορά, η διαμόρφωση μιας  δυναμικής επανάκαμψης κρατήσεων ανοίγει το δρόμο για μα πρόωρη έναρξη της σεζόν, κάτι που εφόσον γίνει θα λειτουργήσει άκρως ευεργετικά για την κάλυψη των ζημιών των προηγούμενων ετών. «Παρά τη μεγάλη ζήτηση που αναμένεται να καταγραφεί, ειδικά στα resort, στην καρδιά του θέρους από τον Ιούνιο και μετά, είναι υπερπολύτιμο να υπάρχουν σημαντικά έσοδα την άνοιξη» τονίζουν στελέχη του κλάδου σημειώνοντας ότι «μια καλή θερινή σεζόν δεν αρκεί από μόνη της για να καλυφθούν μεγάλες επενδύσεις και ανοίγματα επιχειρήσεων όπως καταγράφηκαν τα τελευταία έτη».

Βέβαια μικρότερα ξενοδοχεία αναμένουν να δουν πώς θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα το όλο κλίμα, καθώς, όπως μεταφέρουν, ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί τόσο μεγάλο κύμα, ώστε να ανοίξουν πριν το Πάσχα των Καθολικών, το πρώτο 15ήμερο Απριλίου. Έτσι, στην πορεία των επόμενων εβδομάδων θα δουν εάν θα ακολουθήσουν για έγκαιρο άνοιγμα της σεζόν των leaders του κλάδου των resorts, με τους επιχειρηματίες να τονίζουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αν οι υπάρχουσες κρατήσεις επαρκούν για να καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας.

Αισιοδοξία για τα έσοδα του 2022

Πάντως την αισιοδοξία της για την πορεία του κλάδου εκφράζει η κυβέρνηση. Την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ Real fm σημείωσε ότι στον Προϋπολογισμό του 2022 υπάρχει πρόβλεψη για ανάκτηση στο 80% των εσόδων 2019. Ωστόσο, όπως είπε, «πολλοί στην αγορά βάζουν τον πήχη στο 90%» λέγοντας  ότι είναι ένα δείγμα ότι η οικονομία έχει σημάδια σημαντικής ανάκαμψης και πορείας το 2022 κάτι που θα τονώσει και τα έσοδα.

Και από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού είναι άκρως αισιόδοξος. Όπως αναφέρει ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στην εφημερίδα Παρασκήνιο του Σαββάτου «Είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά που ο τουρισμός θα πρωταγωνιστήσει. Αυτό δείχνουν και τα στοιχεία των προκρατήσεων που έχουμε μέχρι τώρα, από αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία και tour operators. Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι τον Οκτώβριο του 2021 είχαμε 30% παραπάνω προκρατήσεις για το καλοκαίρι του 2022 από ό,τι είχαμε τον Οκτώβριο του 2018 για το καλοκαίρι του 2019, προ Covid. Επικεντρωνόμαστε στην ενδυνάμωση των παραδοσιακών αγορών, οι οποίες έχουν ανταποκριθεί στο μήνυμα υγειονομικής ασφάλειας που εξέπεμψε η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια.   Δουλεύουμε σκληρά, έχοντας ως πυξίδα μας ότι η τουριστική ανάπτυξη είναι μια εθνική υπόθεση. Την έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία, καθώς οδηγεί στην ευημερία της μέσης ελληνικής οικογένειας».

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:49 - 24 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.