ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρισμός: Ανησυχία λόγω Ουκρανίας-Σε αναζήτηση νέων αγορών οι «ρωσοκεντρικές» περιοχές Κύριο

09:48 - 08 Μαρ 2022 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τουρισμός: Ανησυχία λόγω Ουκρανίας-Σε αναζήτηση νέων αγορών οι «ρωσοκεντρικές» περιοχές
Τις επόμενες εβδομάδες θα μετρηθούν οι επιπτώσεις στον τουρισμό από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ώρα που περιοχές με «μονοκαλλιέργεια» στη Ρώσικη ή ρωσόφωνη αγορά αναζητούν άλλες... πηγές για να καλύψουν τις απώλειες.

Άλλωστε, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι πτήσεις από τις τέσσερις χώρες που βρίσκονται στην «διακεκαυμένη ζώνη» δεν μπορεί να αναμένονται τουλάχιστον στην εκκίνηση της σεζόν. Ο λόγος για την Ρωσία, την Ουκρανία, την Λευκορωσία και την Μολδαβία, απ' όπου με βάση στοιχεία του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» υπήρχαν 35 πτήσεις την εβδομάδα προς Αθήνα πέρυσι κατά την περίοδο αιχμής της καλοκαιρινής σεζόν.

Σε αναμονή

Πάντως όπως τόνισε, πριν λίγες μέρες  σε ανάρτηση του στο Twitter ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, είναι νωρίς να μιλήσουμε σήμερα με ασφάλεια για τις συνέπειες.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τονίζει, δε, ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία συγκλονίζουν και αυτό που προέχει είναι να σταματήσει η εισβολή, να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή, να επιστρέψουμε σε συνθήκες ειρήνης.

Με βάση πάντως πρώτες εκτιμήσεις η διάσταση των πιθανών συνεπειών είναι πολύπλευρη, Εκτείνονται πέρα από τον πιθανό μηδενισμό της Ρωσικής και Ουκρανικής αγοράς, σε πιθανό “κούρεμα” των ρευμάτων αφίξεων από άλλες βασικές αγορές. Π.χ. η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Μ. Βρετανία, λόγω της οικονομικής κρίσης και της ακρίβειας μπορεί να μη δώσουν τα προσδοκώμενα νούμερα ενώ λόγω του όλου βεβαρημένου κλίματος υπάρχει ανησυχία για την ροή από τις  ΗΠΑ.
 
“Η κατάσταση όσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, είναι δύσκολη για την Ευρώπη και όλη την υφήλιο, προφανώς και τουριστικά” τόνισε, επίσης  σε δήλωση του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία συμπληρώνοντας ότι όλα έχουν “παγώσει” και υπάρχουν ακυρώσεις ιδιαίτερα από χώρες που γειτνιάζουν με την εμπόλεμη περιοχή. Ο χρόνος που θα μπούμε σε μια κανονικότητα θα δείξει και την εξέλιξη της σεζόν, το ότι είμαστε στο Φλεβάρη είναι θετικό διότι έχουμε περιθώριο ανάκαμψης έως το Μάιο, αναφέρει στη δήλωση του ο κ. Τάσιος.
 
«Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εκτιμηθεί το αποτύπωμα της παρούσας κρίσης στον ελληνικό τουρισμό συνολικά», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χριστίνα Τετράδη, η οποία εστιάζοντας στις αγορές της Ρωσίας και Ουκρανίας εκτιμά ότι αυτές δεν θα επηρεάσουν σημαντικά το συνολικό αποτέλεσμα για τον ελληνικό τουρισμό. «Οσο κρατάει ο πόλεμος δεν μπορούν να δοθούν εκτιμήσεις», συμπληρώνει. Αναφερόμενη στην κινητικότητα των κρατήσεων για την Ελλάδα φέτος, η κυρία Τετράδη παρατηρεί ότι μπορεί να μην υπάρχει πάγωμα των κρατήσεων από τις άλλες αγορές ενδιαφέροντος, ωστόσο δεν υπάρχει ο ρυθμός κρατήσεων των προηγούμενων εβδομάδων.
 
Επιπτώσεις σε όλη την αγορά

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι “η  ουκρανική κρίση θα επιδεινώσει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας” εστιάζοντας στην έντονη ανησυχία για τον επαρκή εφοδιασμό της με φυσικό αέριο, αλλά και στον τουρισμό.

“Τα νέα δεδομένα καταδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Το καμπανάκι του κινδύνου ηχεί δυνατά και ελπίζω να το ακούσουν οι εταίροι μας και να υπάρξει συμφωνία για πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να μπορέσουν πολίτες και επιχειρήσεις να αντέξουν το νέο πλήγμα. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει να ασκήσει όσο το δυνατόν εντονότερη πίεση, διεκδικώντας το αυτονόητο. Να μη χαθεί ο έλεγχος και να μη βιώσουμε στη χώρα μας μία ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των ανατιμήσεων” ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

Πού εστιάζεται το ζήτημα;

Ειδικά, πάντως, περιοχές με έντονη παρουσία Ρώσων και Ουκρανών, όπως είναι για παράδειγμα η Χαλκιδική, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη, ήδη σταθμίζουν τις πιθανές απώλειες κι αναζητούν εναλλακτικές. Βέβαια για καλύψουν τα κενά, ενδεχομένως να “χτυπήσουν” τις τιμές κάτι που μπορεί να συμπιέσει τα επίπεδα κέρδους του ανταγωνισμού, κάτι κρίσιμο στη δεδομένη συγκυρία.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισερχόμενος τουρισμός από τη Ρωσία κατέγραψε μείωση την περίοδο 2016-2019 κατά 2,1% (από 595 χιλ. το 2016 σε 583 χιλ. το 2019), ενώ την περίοδο 2019-2020 οι αφίξεις συρρικνώθηκαν κατά 95,6% (σε 26 χιλ.). Οι εισπράξεις ανήλθαν περίπου 433 εκατ. ευρώ το 2019, που ήταν η τελευταία χρονιά πριν από την πανδημία (2,5% του συνόλου). Οι εισπράξεις από τη Ρωσία τους εννέα πρώτους μήνες του 2021 ανήλθαν στο 19% των αντίστοιχων πρώτων μηνών του 2019.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.