ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρισμός: Ποιες μεγάλες αγορές για την Ελλάδα «χτυπά» ο πόλεμος Κύριο

10:27 - 25 Μαρ 2022 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τουρισμός: Ποιες μεγάλες αγορές για την Ελλάδα «χτυπά» ο πόλεμος
Στη Γερμανική, Πολωνική και Ρουμανική αγορά εστιάζεται η ανησυχία για το πώς θα επηρεαστούν από τις εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο με βάση τα όσα αναφέρουν παράγοντες του τουρισμού. Ουσιαστικά είναι χώρες που λόγω ιστορικών παραδόσεων, προσφυγικών ρευμάτων και πληθωριστικής πίεσης αναμένεται να επηρεαστούν.

Ήδη, δε, στο ένα δέκατο έχουν μειωθεί οι κρατήσεις αυτή την περίοδο στα ελληνικά ξενοδοχεία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και μόνο οι Βρετανοί είναι εκείνοι που φαίνεται να μην επηρεάζονται από τη συγκυρία

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου της Συμμαχίας «Στηρίζω HORECA» για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των κλάδων Φιλοξενίας και Εστίασης στην Ελλάδα. Στην Συμμαχία συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), το Σωματείο Επιχειρήσεων Εστίασης BARECA, η Ένωση Bartenders Ελλάδος και ο θεσμός Athens Bar Show ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία αρχίζει και επηρεάζει τον ελληνικό τουρισμό με τον ρυθμό των προκρατήσεων να έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με παλαιότερες εποχές την ίδια περίοδο Αν είχαμε δέκα κρατήσεις τώρα έχουμε μία είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι Βρετανοί είναι αυτοί που δεν έχουν ανακόψει ρυθμό.

Επίσης ο πρόεδρος της ΠΟΞ συμπλήρωσε  ότι δεν έχει χαθεί ακόμη ποτέ ακόμη τίποτα ωστόσο όσο ο καιρός περνάει τόσο αρχίζει να επικρατεί μια ανησυχία. Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στους Πολωνούς οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη χώρα μας αφού το 2019 είχαμε περί το 1,4 εκατ. αφίξεις από την εν λόγω χώρα. Τώρα με 3 εκατ. Ουκρανούς πρόσφυγες είναι ένα ερώτημα πως θα κινηθούν. Επίσης μια ανησυχία υπάρχει και για τους Ρουμάνους, με την Βόρειο Ελλάδα να δείχνει περισσότερο ευάλωτη από το ενδεχόμενο έλλειμμα αφίξεων από τις δυο προαναφερόμενες χώρες.Επιπλέον για  τη Γερμανία - η οποία αποτελεί μια από τις βασικές αγορές τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού - εξέφρασε αγωνία για το ότι ίσως φρενάρει λόγω της εγγενούς φόβους για τέτοιες κρίσεις στη “μενταλιτέ” των πολιτών της. 

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΠΟΞ ζήτησε μείωση της φορολόγησης του τουριστικού πακέτου στα επίπεδα των άλλων χωρών της Μεσογείου και η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% – αποτελεί ένα πάγιο αίτημα  του κλάδου της φιλοξενίας για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς. Επίσης για μία ακόμη φορά τόνισε την ανάγκη να μπει μια τάξη στο πλαίσιο λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Στις ίδιες τιμές θα κινηθεί η τουριστική αγορά 

Επίσης ο Γρηγόρης Τάσιος  τόνισε ότι μια μετατόπιση της σεζόν, (όπως και φέτος) προς τον Οκτώβριο θα επιβαρύνει έτι περαιτέρω τα κόστη ενέργειας για τα καταλύματα. Μάλιστα ο κ. Τάσιος ανέφερε ότι ήδη καταγράφεται μια συνολική αύξηση του λειτουργικού κόστους κατά 30% στα ξενοδοχεία. Κάτι, που αναπόφευκτα, “κουρεύει” την όποια κερδοφορία και οδηγεί σε πιέσεις αυξήσεων καθώς μάλιστα οι τιμές των ξενοδοχείων και της εστίασης παραμένουν στα ίδια περίπου επίπεδα.  Σε σχέση με τις τιμές και τις κερδοφορίες, ειδικότερα,  ο κ. Τάσιος επεσήμανε ότι τα ξενοδοχεία, παρά την εκτίναξη του κόστους λειτουργίας, σε  μεγάλο ποσοστό, άνω του 60% των προγραμματισμένων αφίξεων,  δεν μπορούν να μετακυλήσουν τις αυξήσεις καθώς αφορούν  κλειδωμένα συμβόλαια που πραγματοποιούνται με τιμές του 2019. Παρότι μάλιστα “δεν αποκλείεται να υπάρξουν αυξήσεις σε μεμονωμένες κρατήσεις, η σύσταση που έχουμε απευθύνει στα μέλη μας είναι οι όποιες αυξήσεις να παραμείνουν μονοψήφιες – να μην ξεπεράσουν το 10%- γιατί σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να βγούμε εκτός αγοράς” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος.

Μάχη  για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που ανταγωνισμός αυξάνει αισθητά όχι μόνο εκτός αλλά κι εντός Ελλάδας, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟΞ υποδεικνύοντας την απραξία των κυβερνήσεων για ρύθμιση της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων. 

Σαν ΠΟΞ είμαστε εξοργισμένοι, καμία κυβέρνηση, όχι μόνο η τρέχουσα αλλά και οι προηγούμενες, δεν έχει πάρει μέτρα για τη βραχυχρόνια μίσθωση» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η ΠΟΞ δεν είναι κατά της βραχυχρόνιας μίσθωσης αρκεί η τελευταία να ρυθμίζεται από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που διασφαλίζει τις συνθήκες ενός υγιούς ανταγωνισμού. «Για εμάς πλέον η βραχυχρόνια είναι θέμα μάχης, θέμα ζωής και θανάτου. 

Ζητάμε ασφάλεια, υγιεινή, πλαίσιο, ίδια φορολόγηση ώστε να μην παραμείνει το ίδιο ανεξέλεγκτη με το 2021» 

Γιώργος Αλεξάκης

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.