ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρέτσος: Διεκδικούμε αυξήσεις τιμών το 2023 από τους tour operators

17:53 - 05 Απρ 2022 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ρέτσος: Διεκδικούμε αυξήσεις τιμών το 2023 από τους tour operators
Το μήνυμα ότι η ελληνική τουριστική βιομηχανία θα πρέπει να επιδιώξει «να πάρει μεγάλες αυξήσεις από τους tour operators για το 2023» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος μιλώντας χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι η χώρα μπορεί πλέον να διεκδικήσει τη θέση που της αρμόζει στη διεθνή αγορά και να κεφαλαιοποιήσει το πολύ καλό όνομα που έχει αλλά και να καλύψει τις ανάγκες για υψηλότερες αμοιβές στον κλάδο.

“Όχι μόνο δεν πρέπει να κατεβάσουμε τιμές, αλλά με το βλέμμα στο 2023 ο στόχος του κλάδου είναι να πάρουμε αυξήσεις από τους tour operators, οι επιχειρήσεις θα έχουν πολύ μεγάλα ζητήματα βιωσιμότητας λόγω του πολύ αυξημένου κόστους” τόνισε ο κ. Ρέτσος. 

Να σημειωθεί ότι τη θέση αυτή συνυπογράφει και ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης σημειώνοντας στο twitter ότι «συμφωνώ με τον @YARetsos.Η ζήτηση για Ελλάδα 2022/23 θα είναι πολύ μεγάλη. Οι συνάδελφοι θα διαπράξουν μέγα λάθος αν φοβηθούν να αυξήσουν 8%-10% τις τιμές για το 23 στους TOs ώστε να δώσουν αυξήσεις στους εργαζόμενους & να καλύψουν τον πληθωρισμό».
 
Πολλαπλές ταχύτητες

Παράλληλα ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι η συγκυρία με τον πόλεμο, τις αυξήσεις επιτοκίων, τις αυξημένες τιμές ρεύματος, τον πληθωρισμό δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για πολλές επιχειρήσεις. 

“Το πρόβλημα δεν είναι τόσο ο πόλεμος όσο ο πληθωρισμός που μας δημιουργεί μεγαλύτερη ανησυχία, που βρίσκεται σε Ευρώπη και Αμερική σε επίπεδα που δεν τα θυμομαστε τα προηγούμενα χρόνια. Ως συνέπεια καταγράφεται ακρίβεια,  αύξηση στα είδη πρώτης ανάγκης, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το πόσο θα επηρεάσει φέτος τα πράγματα; Αυτό θα το δούμε περισσότερο το 2023” σημείωσε δίνοντας παράλληλα μια αισιόδοξη νότα. “Ο ελληνικός τουρισμός έχει δείξει ότι μπορεί να προσαρμόζεται στα δεδομένα, να αντιμετωπίζει προβλήματα και να βγαίνει νικητής”.

Μάλιστα συμπλήρωσε ότι ο στόχος να προσεγγίσει ο κλάδος τα τουριστικά έσοδα των 18,2 δισ. ευρώ του 2019 δεν έχει χαθεί για φέτος.

Από τις αγορές πιο δυναμικές χαρακτήρισε την βρετανική και την Σκανδιναβική ενώ περιμένουμε πολλά και από την αμερικάνικη, η οποία όμως επηρεάζεται πολύ από τους πολέμους. Για την γερμανική αγορά είπε όπως και για την πολωνική είναι πιο συγκρατημένη.

 Το στίγμα

Σύμφωνα με το πρόεδρο του ΣΕΤΕ, πολλά τουριστικά καταλύματα κι επιχειρήσεις έχουν ανοίξει τις πύλες τους ή αναμένεται να ανοίξουν το προσεχές διάστημα. Ωστόσο εκτιμήσεις για την κίνηση των πρώτων εβδομάδων της σεζόν είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν μετά και το πάγωμα που έφερε στις κρατήσεις ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Μετά από δύο πανδημικές χρονιές που περιόρισαν τα έσοδα κατά 75% και κατά 40% αντίστοιχα και δεδομένης της ανοδικής πορείας του τουρισμού που παρατηρήθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2021, υπήρξε ένα πολύ θετικό μομέντουμ για τον ελληνικό τουρισμό. Η συνθήκη βέβαια ανατράπηκε αρχικά με την Όμικρον που περιόρισε τις προκρατήσεις -αν δεν είχε εξαπλωθεί η μετάλλαξη ο αριθμός τους θα ξεπερνούσε τους πρώτους μήνες της χρονιάς αυτόν της χρυσής χρονιάς του 2019 - και στη συνέχεια με το ξέσπασμα του πολέμου, το οποίο πάγωσε τις κρατήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Για την συνέχεια βέβαια οι εκτιμήσεις είναι θετικές και εδράζονται τόσο στην αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται στην αεροπορική αγορά, με τις εταιρίες να έχουν δεσμεύσει πολλά slot στα ελληνικά αεροδρόμια, όσο και στο γεγονος ότι δεν έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα ακυρώσεις. Προϋπόθεση βέβαια σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ είναι ο πόλεμος να τερματιστεί σύντομα, ώστε βασικές αγορές που είναι ιδιαίτερα επισφαλείς σε δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως η αμερικανική, να μην αναστείλουν τα ταξίδια τους προς την Ελλάδα.
 
«Συνεχίζουμε να κινούμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα. Ακόμα και ο πόλεμος να μην είχε γίνει, θα ήμασταν σε μια ακόμη χρονιά Covid, γεγονός που σημαίνει και πάλι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, έστω κι αν σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με πριν. Το πάγωμα των κρατήσεων που παρατηρήθηκε όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αναστρέψει τη χρονιά. Αν οι εχθροπραξίες σταματήσουν, ελπίζουμε το συντομότερο και για ανθρωπιστικούς λόγους, θα δούμε έντονη επαναφορά των κρατήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η τουριστική κίνηση αναμένεται να διατηρήσει φέτος τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απέκτησε λόγω πανδημίας, δηλαδή τις διαφορετικές ταχύτητες των διαφόρων προορισμών και τις περιορισμένες οδικές αφίξεις. Όσο για τις χώρες που αναμένεται να τροφοδοτήσουν φέτος την τουριστική αγορά, περιλαμβάνονται αρκετές ευρωπαϊκές (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Νορβηγία) ενώ μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στην  αμερικανική η οποία για πρώτη φορά έχει τόσες απευθείας συνδέσεις με την χώρα μας.

Καμπανάκι για τον αθέμιτο ανταγωνισμό

Πάντως στους αστερίσκους βιωσιμότητας ο κ. Ρέτσος έβαλε και το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων.  «Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν λάβει μια εντελώς διαφορετική μορφή σε σχέση με το παρελθόν. Πλέον δεν μιλάμε για ένα επιπλέον διαμέρισμα που νοικιάζει ένας ιδιώτης, αλλά για οργανωμένες τουριστικές επιχειρήσεις, ολόκληρα ξενοδοχεία, τα οποία εκμεταλλεύονται τις γκρίζες ζώνες της κείμενης νομοθεσίας και ασκούν τουριστική δραστηριότητα εκπίπτοντας από όλες τις υποχρεώσεις που βαρύνουν τις λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις. Η εξαγγελία επενδύσεων για τέτοιου τύπου δραστηριότητες από επαγγελματίες του κλάδου αποτελεί για εμάς στον τουρισμό “κόκκινη γραμμή“, αφού πρόκειται για μια επιχειρηματική δραστηριότητα που δεν υποχρεούται να πληρώνει φόρο διαμονής, ΦΠΑ, που απασχολεί ανασφάλιστους εργαζόμενους και πολλά άλλα στρεβλώνοντας εντέλει τον ανταγωνισμό» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Για το λόγο αυτό ο ΣΕΤΕ συντάσσεται με τους λοιπούς φορείς του κλάδου, οι οποίοι θα καταθέσουν σύντομα, νέες προτάσεις στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς για την βελτίωση του νομικού πλαισίου και για την αύξηση των ελεγκτικών μηχανισμών. «Το κράτος πρέπει να πάρει θέση και να κινητοποιηθεί άμεσα για να καταστήσει σαφές ότι τέτοιου τύπου επενδύσεις που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό δεν είναι καλοδεχούμενες στη χώρα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Οι μισθοί

Πάντως η έλλειψη προσωπικού αλλά και η ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες αναμένεται να δώσει ώθηση στις αμοιβές. Άλλωστε η φυγή των εργαζομένων λόγω της υγειονομικής κρίσης έχει κάνει συχνά δυσεύρετα τα καλά στελέχη. Όπως εξήγησε ο κ. Ρέτσος αναμένεται αύξηση των μισθών σε “ώριμες” περιοχές τους μήνες αιχμής ενώ υπενθύμισε ότι μια στις πέντε θέσεις οργανογράμματος μιας τουριστικής επιχείρησης μένει κενή, γεγονός προβληματικό ειδικά σε συνθήκες αυξημένης κίνησης. 

Παρότι «έτοιμες λύσεις στο εν λόγω ζήτημα δεν υπάρχουν», ο ΣΕΤΕ δρομολογεί μια καμπάνια σε συνεργασία με την Marketing Greece, η οποία στοχεύει να ενημερώσει το κοινό για το τι σημαίνει η εργασία στον τουρισμό και τι ευκαιρίες καριέρας μπορεί να προσφέρει. Πρόσθετος στόχος είναι μάλιστα να δημιουργηθούν στο μέλλον και ευκαιρίες κατάρτισης εργαζομένων στον τουρισμό, με την βοήθεια των σχετικών κονδυλίων που θα ενεργοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Ο τουρισμός είναι καταλύτης για τη μείωση της ανεργίας στη χώρα, δημιουργώντας φέτος 50.000 θέσεις εργασίας» κατέληξε ο κ. Ρέτσος.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.