ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Grivalia Hospitality: «Πράσινη» επένδυση €250εκατ. και μεταφορα έδρας στην Ελλάδα

10:01 - 12 Απρ 2022 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Grivalia Hospitality: «Πράσινη» επένδυση €250εκατ. και μεταφορα έδρας στην Ελλάδα
Σε μια νέα επένδυση της τάξης των 250 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα προχωρά η Grivalia Hospitality, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Χρυσικός, στο περιθώριο παρουσίασης της εμβληματικής μονάδας ON Residence που αναπτύσσει από κοινού με την TOR Hotel Group στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσικός εντός του α’ εξαμήνου του 2022 θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο σχέδιο, τονίζοντας ότι πρόκειται για «πράσινη» επένδυση, η οποία πέραν των υψηλών τουριστικών προδιαγραφών, θα διαθέτει μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα και ενεργειακή αυτονομία από ΑΠΕ. 

Άλλωστε το θέμα της ενέργειας αλλά και των παραγόμενων ρύπων από τα κτήρια είναι πλέον κεντρικό. “Γενικώς το ενεργειακό αποτύπωμα αποκτά σημασία. Και γι αυτό θέλουμε πιο φιλικά ακίνητα. Γι' αυτό θέλουμε μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Το κάνουμε ως χρέος προς το περιβάλλον αλλά και γιατί είναι ακριβό πλέον να μην το κάνεις. Γιατί στο μελλον θα υπάρχουν αυξητικές τάσεις και πρόστιμο εάν έχει κάποιος ένα ρυπογόνο ακίνητο” τόνισε ο κ. Χρυσικός. 

Υπενθυμίζεται ότι η σχεδιαζόμενη ένταξη στο σύστημα εμπορίας ρύπων (ETS) από το 2025 των μεταφορών και των κτιρίων, δηλαδή, της βενζίνης, του ντίζελ κίνησης και θέρμανσης και του φυσικού αερίου θα φέρει επιβαρύνσεις στο κόστος που αναλογεί στο διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα κατά την καύση τους.

Χαρτοφυλάκιο 800 εκατ. ευρώ

Χωρίς πάντως τη νέα επένδυση το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας, με τις ωριμάνσεις των έργων, σε λίγα χρόνια αναμένεται να φτάσει τα 800 εκατομμύρια ευρώ, με βάση τον κ. Χρυσικό. Άλλωστε, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους επενδυτές στον τομέα της πολυτελούς φιλοξενίας στην Ελλάδα, η Grivalia Hospitality έχει στο χαρτοφυλάκιό της υπό ανάπτυξη ή και λειτουργία 6 premium hospitality projects αξίας 450 εκατ. ευρώ, τα οποία με την ολοκλήρωση τους θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ. 

Πέραν του ON Residence, εντός της φετινής χρονιάς αναμένεται η ολοκλήρωση της ανάπτυξης που δρομολογεί η εταιρεία στη Νάουσα της Πάρου για τη λειτουργία πολυτελούς καταλύματος, ενώ στο χαρτοφυλάκιο της Grivalia Hospitality περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το υπερπολυτελές Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, το Meli Palace στην Κρήτη και τα Αστέρια Γλυφάδας όπου το 2023 αναμένεται η λειτουργία το One&Only Aesthesis, ενός από τα καλυτέρα και πιο πολυαναμενόμενα city resorts του κόσμου, που θα μετατρέψει την Αθηναϊκή Ριβιέρα σε κορυφαίο προορισμό πολυτελούς φιλοξενίας διεθνώς.

Ειδικότερα,  μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023 αναμένεται η ολοκλήρωση και λειτουργία της επένδυσης στα Αστέρια Γλυφάδας, επένδυση που αγγίζει τα 145 εκατ. ευρώ (επιβαρυμένη μάλιστα κατά 20 εκατ. ευρώ από τη συγκυρία της πανδημίας, της ανατίμησης του κόστους υλικών και των καθυστερήσεων υλοποίησης έργων), αλλά και της ξενοδοχειακής μονάδας στην Πάρο.

Παράλληλα, η εταιρεία θα προχωρήσει σε αναμόρφωση του φακέλου επένδυσης στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου (project Blue), επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ, καταθέτοντας τροποποιημένο σχέδιο έως το τέλος του 2022, μετά και τις σχετικές παρατηρήσεις του ΣτΕ

Τέλος, η εταιρεία προγραμματίζει επίσης έως το τέλος του 2022 την πλήρη αποεπένδυση της από το μοναδικό project που διαθέτει εκτός συνόρων, μεταβιβάζοντας το 65% της συμμετοχής της σe project που κατέχει στον Παναμά. 

Τουρισμός υπεραξίας

Υπενθυμίζεται, ότι η Grivalia Hospitality είναι ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές στον τομέα της πολυτελούς φιλοξενίας στην Ελλάδα, που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη πολυτελών τουριστικών ακινήτων σε εξαιρετικούς και προβεβλημένους προορισμούς της χώρας. 

“Μέσα από τα επενδυτικά της έργα, στρατηγικός στόχος της Grivalia Hospitality είναι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας και η περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της πολυτελούς φιλοξενίας στη χώρα μας” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσικός.

“Βλέπουμε τις επενδύσεις στο χώρο με μακρύ ορίζοντα και με κατάλληλες προϋποθέσεις ο τουρισμός μας μπορεί να πσσεγγίσει τα 35 και τα 40 εκ. τουρίστες. Το μίγμα υψηλής ποιότητας τουριστών, πάντως,  αυξάνει και αυτούς θέλουμε να έχουμε ώστε να μεγαλώσει η πίτα του τουρισμού στην οικονομία” τόνισε με έμφαση.

Μεταφορά έδρας

Παράλληλα η Grivalia Hospitality ετοιμάζει τη μεταφορά της έδρας της από το Λουξεμβούργο στην Ελλάδα έως το τέλος του 202. Με βάση όσα είπε ο κ. Χρυσικός παρά το γεγονός του ότι η εταιρεία ελέγχεται κατά πλειοψηφία από ξένα κεφάλαια  (M&G, Eurolife), ως φορέας παραμένει ελληνικός πραγματοποιώντας το σύνολο των επενδύσεων της στην εγχώρια αγορά.

“Η εταιρία φεύγει από το Λουξεμβούργο και γίνεται Ελληνική εταιρία και αυτί είναι ένα σήμα ότι τα πράγματα αλλάζουν στην Ελλάδα” υπογράμμισε με έμφαση. 

Γιώργος Αλεξάκης

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.