ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρέτσος: Μπορούμε να περάσουμε το 2019 σε τουριστικά έσοδα

14:21 - 22 Ιουν 2022 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ρέτσος: Μπορούμε να περάσουμε το 2019 σε τουριστικά έσοδα
Ο εληνικός τουρισμός το 2022, μπορεί να αγγίξει και γιατί όχι να ξεπεράσει σε έσοδα το 2019», τόνισε από το βήμα της 30ής Τακτικής ΓΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ο Γιάννης Ρέτσος.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ χαρακτήρισε το 2022 μία δύσκολη, πολύπλοκη και απρόβλεπτη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, την ελληνική οικονομία, την παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση.

Ωστόσο, σημείωσε πως και το 2021 οι προκλήσεις ήταν ανάλογες αλλά το στοίχημα κερδήθηκε.

«Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση έφτασε τα 14,7 εκατ. αφίξεις και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν σε 10,7 δισ. ευρώ, με αύξηση της Μέσης Κατά Κεφαλή Δαπάνης κατά +27% σε σχέση με το 2019».

Συνεπώς, εκτίμησε πως φέτος η πορεία μπορεί να είναι ακόμη καλύτερη.

Στη συνέχεια, όμως αναρωτήθηκε: "Μπορεί για πάντα ο ελληνικός τουρισμός να θεωρείται ο από μηχανής θεός; Να λογίζεται ως μια δεδομένη πηγή εσόδων, ακόμα και στις πιο οριακές καταστάσεις; Ιδίως τώρα, που η μια κρίση διαδέχεται την άλλη; 

Η απάντηση είναι όχι  … Δεν μπορεί να θεωρείται πάντα δεδομένος ... Διότι ο τουρισμός είναι μια δυναμική και σύνθετη διαδικασία, που απαιτεί τη διαρκή προσαρμογή. Απαιτεί σχέδιο, στήριξη, στρατηγική. Και στις δύσκολες περιόδους, αλλά και στις καλές.  Διότι ούτε οι επιτυχίες έρχονται από τον ουρανό, ούτε και οι κρίσεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά ως δια μαγείας", είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Για τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας στον τουρισμό είπε:

"Η θέση του ΣΕΤΕ επάνω σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα είναι διαχρονική. Καμία παραβίαση εργασιακών κανόνων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Καμία παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία δεν δικαιολογείται. Καμία ανοχή απέναντι σε αυθαιρεσίες δεν ενθαρρύνεται. Είμαστε σαφείς και κατηγορηματικοί. Γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος να προστατέψουμε το ίδιο το προϊόν μας. Ποιοτικός τουρισμός με εργαζόμενους σε γκρίζες συνθήκες, δεν μπορεί να υπάρξει. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, χρειάζεται από πλευράς του κράτους, συνεχής και αυστηρός έλεγχος, για τον εντοπισμό των παραβατών και την παραδειγματική τους τιμωρία. Χρειάζεται και από τη δική μας πλευρά, αυστηρή τήρηση των νόμων, χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις. Εμείς πρώτοι, θέλουμε να ξεχωρίσουμε την ήρα από το σιτάρι. Τον επαγγελματία που πληρώνει φόρους, που προσφέρει δουλειές και ανάπτυξη, από τον τυχοδιώκτη που θεωρεί τον τουρισμό ως μια εύκολη πηγή πλουτισμού. Χρειάζεται όμως και κάτι άλλο", είπε. 

"Ένας ανοιχτός, χωρίς προκαταλήψεις και παρωπίδες διάλογος, για μια νέα στρατηγική για την εργασία στον τουρισμό. Ο ΣΕΤΕ είναι έτοιμος, να ξεκινήσει με όλους τους ενδιαφερόμενους, κοινωνικούς εταίρους και την πολιτεία, έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο, με γνώμονα πάντα το καλό του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας" συμπλήρωσε ο κ. Ρέτσος. 

Η τοποθέτηση αυτή ήρθε σε συνάρτηση με την ομιλία του Πρωθυπουργού που έκανε αναφορά στο θέμα, λέγοντας πως "ο τουρισμός πρέπει να είναι ελκυστικός όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και σε όσους εργάζονται σε αυτόν. Κάτι που παραπέμπει σε καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία και σημείωσε πως πλέον η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα πέντε κορυφαία τουριστικά brands παγκοσμίως.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:42 - 22 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.