ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εικόνες... 2019 στα μεγάλα αεροδρόμια- «Καμπανάκι» για τις καθυστερήσεις πτήσεων Κύριο

10:41 - 27 Ιουν 2022 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Εικόνες... 2019 στα μεγάλα αεροδρόμια- «Καμπανάκι» για τις καθυστερήσεις πτήσεων
Μια ματιά στα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, ειδικά σε όσα δεν έχουν επηρεαστεί από την Ουκρανική κρίση, όπως πχ η Θεσσαλονίκη, φτάνει για να καταλάβει κανείς ότι η χώρα ζει μια επανάληψη του έτους ρεκόρ, δηλαδή του 2019.

Είναι ενδεικτικό ότι τις τρεις εβδομάδες του Ιουνίου η κίνηση βρίσκεται στο -6,3% σε σχέση με το 2019. Ωστόσο η ψαλίδα κλείνει όλο και περισσότερο ενόψει της περιόδου αιχμής της τουριστικής σεζόν.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η κίνηση εσωτερικού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» το πρώτο 20ήμερο του Ιουνίου φαίνεται ότι καταφέρνει να καλύψει το κενό που άφησε πίσω της η πανδημία και να προσεγγίζει τα νούμερα του 2019, σημειώνοντας μείωση σε ποσοστό 0,5%, όταν τον Μάιο το αντίστοιχο ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο -4,3%.  

Σταδιακή ανάκαμψη διαπιστώνεται και ως προς την επιβατική κίνηση εξωτερικού, με τα οξύτατα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια να μην έχουν επηρεάσει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία καταδεικνύουν πτώση που έχει περιοριστεί στο -9,1% σε σχέση με το 2019 και παράλληληβελτίωση συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, ο οποίος είχε κλείσει στο -12,8%. Με βάση, μάλιστα, τις εκτιμήσεις ο Ιούνιος αναμένεται να κινηθεί καλύτερα από τον Μάιο, ο οποίος είχε καταγράψει μείωση 10,2% σε σχέση με το 2019, με την πτώση να περιορίζεται στο -5% περίπου. 

Ωστόσο  η εικόνα καθυστερήσεων και προβλημάτων στα διεθνή αεροδρόμια του εξωτερικου, από όπου προέρχονται πολλοί τουρίστες για τα ελληνικά θέρετρα. δημιουργεί εν όψει της κορύφωσης της σεζόν μεγάλη ανησυχία. Ήδη παράγοντες του τουρισμού δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για σοβαρές επιπτώσεις στη ζήτηση που σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό ίσως μετά το Σεπτέμβρη επηρεάσουν τη ζήτηση.

 Νέες εταιρίες στο ΔΑΑ

Πάντως συνολικά και προς ώρας πι οιωνοί είναι καλοί. Μάλιστα την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, δύο νέες αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν τη σύνδεση των χωρών τους με το ΔΑΑ, με την Air Albania και την Athiopia Airlines να έχουν ήδη ξεκινήσει δρομολόγια. 

Έτσι φέτος στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών προσγειώνονται πάνω από 65 αεροπορικές εταιρείες, φτάνοντας στα επίπεδα του 2019. Συγκριτικά με το 2021, φέτος υπάρχουν επτά νέες αεροπορικές εταιρείες ((Jet2, Condor, Flyr, AirAlbania, Euroflyer, TUS Airways και Ethiopian Airlines), οκτώ νέα δρομολόγια και πολλαπλή πύκνωση σε υφιστάμενες συνδέσεις.  Παράλληλα, με εννέα καθημερινά απευθείας δρομολόγια από και προς τις ΗΠΑ, άρα 63 πτήσεις την εβδομάδα, η σύνδεση με την Αμερική είναι μεγαλύτερη από ποτέ στο παρελθόν.

Η σύνδεση με Αλβανία 

Πάντως ιδιαίτερα ενδιαφέρον έχει η Air Albania, ο εθνικός αερομεταφορέα της Αλβανίας, ο οποίος ιδρύθηκε μόλις το 2018 και η Ethiopian Airlines, η κρατική αεροπορική εταιρεία της Αιθιοπίας που είναι ο μεγαλύτερος αεροπορικός όμιλος στην Αφρική.   

Η Air Albania, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα, προσθέτει την ελληνική πρωτεύουσα στο πτητικό της πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει μέχρι στιγμής 14 απευθείας πτήσεις σε άλλους προορισμούς (Ρώμη, Μιλάνο, Μπολόνια, Πίζα, Μπέργκαμο, Βερόνα, Ζυρίχη, Βασιλεία, Λονδίνο, Ντίσελντοφ, Κωνσταντινούπολη, Αττάλεια, Μπόντρουμ) και επεκτείνεται μέσω της Κωνσταντινούπολης και της Turkish Airlines (κατέχει το 48% της Air Albania), σε όλο το δίκτυο του τουρκικού αερομεταφορέα.  

Η Air Albania ξεκινά με τέσσερις εβδομαδιαίες πτήσεις Τίρανα - Αθήνα, οι οποίες θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή.  

Ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας της γειτονικής χώρας είναι η Turkish Airlines. H πλειονότητα των πελατών(περίπου 70%) της Air Albania προς τη χώρας μας ταξιδεύει για να επισκεφθεί το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, το 15% περίπου ταξιδεύει για επαγγελματικούς λόγους και το υπόλοιπο 15% περίπου για λόγους αναψυχής. 

Ο εθνικός αερομεταφορέας της Αλβανίας πετά προς την Κωνσταντινούπολη σε συνεργασία με την Turkish Airlines, και από εκεί προς όλο τον κόσμο. Η Air Albania εκτελεί επίσης δρομολόγια προς τη Ρώμη, το Μιλάνο, την Μπολόνια, την Πίζα, το Μπέργκαμο, τη Βερόνα και τη Ζυρίχη, και μέσαστο 2022 άνοιξε περαιτέρω τα φτερά της, εντάσσοντας στον προγραμματισμό της, εκτός από την Αθήνα, τη Βασιλεία, το Λονδίνο, το Ντίσελντορφ, την Αττάλεια και το Μπόντρουμ. 

Η αεροπορική βάση αλλά και η κεντρική διοίκηση της εταιρείας βρίσκονται στο Tirana International Airport Nënë Tereza στα Τίρανα, με το αεροδρόμιο Kukës να είναι η δεύτερη αεροπορική πύλη της. Με έτος ίδρυσης το 2018, η Air Albania πραγματοποιεί προγραμματισμένες πτήσεις προς ευρωπαϊκούς προορισμούς με το στόλο της που αποτελείται από αεροσκάφη AIRBUS που «οφείλουν» την ονομασία τους από ορισμένους από τους σημαντικότερους Αλβανούς συγγραφείς.

Ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Αφρικής

Επίσης , όπως ανακοίνωσε χθες σε έτερη συνέντευξη τύπου στην Αθήνα η Ethiopian Airlines, επανεκκινεί το δρομολόγιο Αντίς Αμπέμπα - Αθήνα, το οποίο είχε σταματήσει λόγω πανδημίας. Οι πτήσεις ήδη ξεκίνησαν από χθες, θα διεξάγονται τρεις σε εβδομαδιαία βάση και θα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εξέλιξη σημαντική για το Ελ. Βενιζέλος, καθώς η Ethiopian διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο στην Αφρική, διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις στην αφρικανική ήπειρο. Η σύνδεση με την Αιθιοπία θα είναι η τρίτη με αφρικανική χώρα για το ΔΑΑ μετά τις Αίγυπτο και Τυνησία. 

Σημειώνεται πως η Ethiopian Airlines, με πιστοποίηση από το SKYTRAX ως Four Star Global Airline, είχε επιστρέψει στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2019 ύστερα από 19 χρόνια απουσίας, όμως σταμάτησε λόγω της πανδημίας. Με την προσθήκη της Αθήνας, το διεθνές δίκτυο της Ethiopian Airlines εξυπηρετεί 127 προορισμούς.

Γιωργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.