ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρισμός: Θετικός ο πρώτος απολογισμός- Αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία

21:00 - 28 Αυγ 2022 | ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τουρισμός: Θετικός ο πρώτος απολογισμός- Αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία
Στο επίκεντρο της Handelsblatt βρέθηκε ο ελληνικός τουρισμός, με τη γερμανική εφημερίδα να κάνει λόγο για μία άκρως επιτυχημένη σεζόν, η οποία δίνει ώθηση στην οικονομία της χώρας, αναφέροντας μάλιστα πως «στα ελληνικά τουριστικά hotspots, σήμερα πρέπει να ψάξετε πολύ καιρό για να βρείτε ένα ελεύθερο κρεβάτι».

«Είμαστε πλήρεις μέχρι τον Σεπτέμβριο», αναφέρει ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο οποίος διατηρεί ένα μικρό ξενοδοχείο τριών αστέρων στην Πάρο.

Φέτος το καλοκαίρι, οι διακοπές στην Ελλάδα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ. Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την τουριστική ύφεση των ετών του κορονοϊού 2020 και 2021. Οι παρατηρητές της αγοράς αναμένουν νέο ρεκόρ ταξιδιών για το 2022.

Αυτό θα ωφελήσει όχι μόνο τους ξενοδόχους, τους ιδιοκτήτες ταβερνών, τους εμπόρους σουβενίρ και τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, αλλά και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της. Σε καλές χρονιές, όπως η φετινή, ο τουρισμός συνεισφέρει πάνω από 20% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ). Ως εκ τούτου, οι οίκοι αξιολόγησης και οι διεθνείς τράπεζες αυξάνουν τώρα τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Χάρη στην εισροή τουριστών, οι Έλληνες αναμένεται να γλιτώσουν από την ύφεση που θα μπορούσε να απειλήσει άλλες χώρες της ΕΕ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης.

Στα 14 κύρια περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, τα οποία διαχειρίζεται από το 2017 η γερμανική εταιρεία Fraport, τον Ιούλιο καταμετρήθηκαν 5,13 εκατομμύρια επιβάτες. Αυτό ήταν 14% περισσότερο από το προηγούμενο έτος ρεκόρ του 2019, με τα στοιχεία κυκλοφορίας για τους πρώτους επτά μήνες του έτους να είναι 4,2% υψηλότερα από ό,τι στο προ κρίσης έτος 2019.

Εκείνη την περίοδο, 31,3 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες ήρθαν στην Ελλάδα. Άλλα 2,6 εκατομμύρια επισκέφθηκαν τη χώρα ως επιβάτες κρουαζιερόπλοιων. Οι παρατηρητές της αγοράς αναμένουν αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 5% φέτος σε σύγκριση με το 2019. Η μεγαλύτερη αγορά για την ελληνική τουριστική βιομηχανία παραμένει η Γερμανία. Αλλά η Αμερική γίνεται όλο και πιο σημαντική.

Τα στοιχεία για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο δείχνουν αύξηση κατά 50% των επισκεπτών από τις ΗΠΑ σε σύγκριση με το 2019 - αποτέλεσμα των βελτιωμένων προγραμμάτων πτήσεων: οι τρεις μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες Delta, American και United προσφέρουν αυτό το καλοκαίρι εννέα καθημερινές απευθείας πτήσεις από αμερικανικές πόλεις προς την Αθήνα, περισσότερες από ποτέ.

Οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα, επειδή είναι ιδιαίτερα γενναιόδωροι. Χωρίς να υπολογίζονται τα αεροπορικά εισιτήρια και τα έξοδα του ξενοδοχείου, δαπανούν 1010 ευρώ κατά κεφαλήν, σε σύγκριση με 627 ευρώ κατά μέσο όρο από άλλους ξένους επισκέπτες.

Ισχυρή ανάπτυξη μέσω του τουρισμού

Το 2019, τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν σε 18,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Ανδρέας Ανδρεάδης, διευθύνων σύμβουλος του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos και πρώην πρόεδρος του ελληνικού συνδέσμου τουρισμού ΣΕΤΕ, αναμένει αύξηση στα 20 δισεκατομμύρια φέτος.

Η έκρηξη του τουρισμού θα δώσει φέτος ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία. Ήδη το 2021, η Ελλάδα κατέγραψε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ με αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,3%. Μόνο στη Μάλτα, την Ιρλανδία και την Κροατία οι οικονομικές επιδόσεις αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο.

Για το 2022, η Επιτροπή της ΕΕ προβλέπει στην τελευταία πρόβλεψή της ένα συν τέσσερα τοις εκατό για την Ελλάδα. Άλλοι αναλυτές είναι πολύ πιο αισιόδοξοι. Η μεγάλη ελβετική τράπεζα UBS αύξησε τώρα την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα από τέσσερα σε 5,7%. Ο οίκος αξιολόγησης Moody's θέτει επίσης ένα συν 5,7% στο βασικό του σενάριο για την Ελλάδα.

Ο οργανισμός αναμένει ισχυρότερη ανάπτυξη στην ΕΕ μόνο για τη Μάλτα και την Ιρλανδία. Οι εκτιμήσεις άλλων αναλυτών είναι της τάξης του 6%. Η Ελλάδα αναμένεται επίσης να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης το 2023. Η Επιτροπή της ΕΕ αναμένει αύξηση 2,4% για το επόμενο έτος, ενώ ο οίκος αξιολόγησης Scope το τοποθετεί στο 2,5%.

Η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει

Η Ελλάδα χρειάζεται βιώσιμη ανάπτυξη αν θέλει να αποπληρώσει το βουνό του χρέους της. Η κρίση του δημόσιου χρέους έφθασε σε νέο ρεκόρ 206,3% του ΑΕΠ το 2020.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ο δείκτης θα μειωθεί στο 180,2% φέτος και στο 146,5% το 2025, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.

Εκτός από την οικονομική ανάπτυξη, ο πληθωρισμός συμβάλλει επίσης στη μείωση του χρέους, επειδή ο πληθωρισμός μειώνει την πραγματική αξία του χρέους. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει τα δάνεια βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τα χρόνια της κρίσης χρέους πριν από το χρονοδιάγραμμα των δύο τελευταίων ετών.

Ωστόσο, η χώρα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Αυτό προκύπτει από τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής της ΕΕ σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές, ο λόγος του χρέους θα πέσει κάτω από το 100 % του ΑΕΠ το νωρίτερο το 2040. Η χώρα θα εκπληρώσει την απαίτηση του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ, η οποία προβλέπει μια αναλογία που δεν υπερβαίνει το 60%, μόνο μετά το 2050.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.