Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

“Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη να ανθίσουν όλοι οι κλάδοι. Όμως βλέπουμε ειδικά αυτές τις μέρες που κρατάμε την ανάσα μας με το γεωλογικό φαινόμενο της Σαντορίνης, το ειδικό βάρος που έχει η φιλοξενία, Ευελπιστούμε να πάνε όλα καλά και να επιστρέψει το νησί γρήγορα στην κανονικότητα για τους κατοίκους του. Η Σαντορίνη είναι ένα εμβληματικό τοπόσημο για τον ελληνικό τουρισμό και ευχόμαστε να μην υπάρξουν συνέπειες για τη σεζόν που έχουμε μπροστά μας” σημείωσε με νόημα και συμπλήρωσε ότι “είναι λοιπόν αυτό το ειδικό βάρος για το σύνολο της οικονομίας που επιβεβαιώνει τη θέση μας πως το καλύτερο αύριο για την Ελλάδα περνάει μέσα από την επένδυση στη φιλοξενία. Γι’ αυτό και είναι καιρός να δούμε εφαρμοσμένες πολιτικές και όχι μόνο φορολογικές επιβαρύνεις που όσο πάνε κι αυξάνονται.”
Μάλιστα το μήνυμα αυτό του Αλέξανδρου Βασιλικού αποκτά ιδιαίτερα σημαντικό περιεχόμενο, καθώς, ειδικά στο μέτωπο της κρουαζιέρας η κυβέρνηση θα πρέπει να λύσει ένα “περίπλοκο σταυρόλεξο” μια και τώρα, μετά την αιφνιδιαστική επιβολή του Τέλους Κρουαζιέρας, που “πάγωσε” τον κλάδο, θα πρέπει, τώρα, να ζητηθεί η αρωγή των εταιρειών του κλάδου ώστε να μην προβούν σε ακυρώσεις στο μέλλον, εφόσον, βέβαια. “καταλαγιάσει” και το σεισμικό φαινόμενο.
Πάντως, μιλώντας, από το βήμα του συνεδρίου του ΞΕΕ, ο Γιώργος Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εστίασε στη συνεισφορά του κλάδου φιλοξενίας στην ανάσχεση του δημογραφικού. Γιαυτό, όπως είπε, είναι αναγκαίες πολιτικές για έναν κλάδο που στήριξε και στηρίζει τη χώρα. Παράλληλα τόνισε ότι είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα η παρουσία της δημόσιας διοίκησης στην Σαντορίνη. “Περίμενα να ακούσω για το περίφημο κύμα ακυρώσεων. Από τους εκπροσώπους του κλάδου, όμως, έμαθα ότι δεν είχαμε ακυρώσεις. Είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε δυνάμεις και με σχέδιο κι ετοιμότητα, όπως και στην περίπτωση των πυρκαγιών της Ρόδου, να κάνουμε την αντεπίθεσή μας.” Μάλιστα, περιγράφοντας τη δέσμευση όλων των περιφερειών της χώρας για συνεργασία με το ΞΕΕ, τόνισε ότι στη Ρόδο, παρά το ότι οι πυρκαγιές συνέβησαν στην καρδιά της σεζόν, τελικά υπήρχε άνοδο αφίξεων στο +3%.
Η εικόνα και οι εργαζόμενοι
Στο μεταξύ με δηλώσεις του και o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης κ. Αντώνης Παγώνης έχει σημειώσει ότι δεν καταγράφονται ακυρώσεις ενώ και η ροή των κρατήσεων δεν έχει μεταβληθεί καθώς το νησί εξακολουθεί να αποτελεί ένας από τους πιο ελκυστικούς παγκόσμιους προορισμούς.
Πάντως, το μεγάλο ζήτημα είναι το πώς θα αντιδράσει η αγορά την “επόμενη μέρα” κι εφόσον πέσει η σεισμική δραστηριότητα. Εν όψει και των μεγάλων εκθέσεων στη Γερμανία (ΙΤΒ) μένει να φανεί εάν θα συνεχιστεί το καλό μομέντουμ που υπήρχε με τις προκρατήσεις που παρέπεμπαν, με βάση αναφορές, από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννη Χατζή, στο +7%. Πάντως, εάν το φαινόμενο συνεχίζει με την ίδια ένταση προφανώς κάπια στιγμή θα ξεκινήσουν και οι αρνητικές επιπτώσεις στις κρατήσεις, που μπορεί να απλωθούν και σε άλλες περιοχές.
Σε σχέση με την κρουαζιέρα δεν υπάρχει κάποιο θέμα, αλλά οριστικές αποφάσεις για το αν θα διατηρήσουν το νησί στα δρομολογια τους θα ληφθούν αρχές Μαρτίου Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο μόλις μια εταιρεία θα πραγματοποιούσε δυο προσεγγίσεις στην Καλντέρα η Viking Cruise τις οποίες ακύρωσε στέλνοντας το πλοίο στα Χανιά.
Το αγκάθι με τις ελλείψεις προσωπικού
Πάντως, με βάση πηγές της αγοράς το μεγάλο ζήτημα με τη Σαντορίνη είναι το προσωπικό. Πώς, δηλαδή, θα επιστρέψουν εργαζόμενοι για να δουλέψουν στο νησί, όταν έχουν προηγηθεί όλα αυτά. Πάντως το ζήτημα ετέθη στον Πρωθυπουργό κατά την τελευταία επίσκεψή του και ο ίδιος σημείωσε ότι θα φέρει τους ξενοδόχους σε επαφή μέσω του δια μέσου του δημάρχου με το υπουργείο Εργασίας και με τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης ώστε «να δούμε αν υπάρχουν κάποια ειδικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας τα οποία κρίνουμε αυτή τη στιγμή ότι είναι απαραίτητο να τα συζητήσουμε και να τα έχουμε στην φαρέτρα μας».
Γιώργος Αλεξάκης