ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μ. Δαμανάκη: Δεν μπορεί να επιδοτηθεί η ακτοπλοΐα

01:21 - 30 Οκτ 2012 | Ναυτιλία
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εμπλακεί στο θέμα κάλυψης του κόστους των καυσίμων αλλά και των μισθών των πληρωμάτων στην ακτοπλοΐα», δήλωσε στην διάρκεια συνέντευξης τύπου η Ελληνίδα Επίτροπος κυρία Μαρία Δαμανάκη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παρουσία και του Αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Α. Ταγιάνι, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για να παραβρεθεί σε συνέδριο του ΣΕΤΕ.

Η απάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία της καθώς σοβεί πόλεμος μεταξύ της Attica και του Ομίλου Grimaldi για το θέμα επιδοτήσεων, που λαμβάνει ο τελευταίος από το Ιταλικό δημόσιο.  Ωστόσο η αρμόδια επίτροπος για τις θαλάσσιες υποθέσεις, αλλά και ο κ. Ταγιάνι αναγνώρισαν ότι οι ανελαστικές δαπάνες αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του σημερινού ακτοπλοϊκού προβλήματος της Ελλάδος. « Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να παρέμβει στην παρούσα φάση σε κανένα επίπεδο, εάν προηγουμένως δεν υπάρξει από Ελληνικής πλευράς ένα σαφές σχέδιο εξόδου από την κρίση» σημείωσαν χαρακτηριστικά

Όσον αφορά την ιστορία του μεταφορικού ισοδύναμου (σύγκριση κόστους χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών ανά χιλιόμετρο) επίσης από την πλευρά της κ. Δαμανάκη διευκρινίστηκε ότι αυτή είναι μια «παλιά» ιστορία και αναμένονται οι προτάσεις της κυβέρνησης ώστε σε επίπεδο Ε.Ε. να επακολουθήσει επεξεργασία και να ληφθούν ενδεχομένως τα όποια θετικά μέτρα. Τα θέματα αιχμής της ακτοπλοΐας, ΦΠΑ, θεσμικά ζητήματα δρομολόγησης πλοίων κτλ αναμένεται να τεθούν εκ νέου αυτην την εβδονάδα.
Στη σημερινή παρουσίαση τόσο από την πλευρά του κ. Tαγιάνι όσο και από την πλευρά της κ. Δαμανάκη δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα ανάπτυξης υποδομών , μαρίνων ακόμα και αλιευτικών καταφυγίων ακόμα και της αναζωογόνησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τομέα με έμφαση στον θαλάσσιο κα παράκτιο τουρισμό.
Όπως είπε ο κ. Ταγιάνι, «όσον αφορά το τουριστικό σκέλος θα υπάρξει στις αρχές του χρόνου βασικό έγγραφο - πλαίσιο που θα αφορά στον παράκτιο τουρισμό, για τον οποίο οι χώρες της Μεσογείου και δη οι χώρες που σήμερα δοκιμάζονται από την κρίση της Ευρωζώνης έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μάλιστα ο κ. Tαγιάνι χρονικά συνέδεσε την παρουσίαση αυτού του εγγράφου με μια επαναληπτική του επίσκεψη στις αρχές του επόμενου χρόνου για να συζητηθούν εκ νέου θέματα ανάπτυξης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.