ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κρίση στην Κύπρο φέρνει τη Σιγκαπούρη πιο κοντά στη Ναυτιλία

10:55 - 21 Μαρ 2013 | Ναυτιλία
Η αμφισβήτηση που δέχεται το ευρώ μετά και τις εξελίξεις στην Κύπρο, επαναβεβαιώνει τη διεθνή εμπιστοσύνη στο δολάριο, που αποτελεί το κύριο ναυτιλιακό νόμισμα, σύμφωνα με πηγές της Ακτής Μιαούλη.

Για τους εφοπλιστές, και η κρίση αυτή αποτελεί απόδειξη ότι σε δραστηριότητες ρίσκου, όπως οι ναυτιλιακές, το ασφαλές καταφύγιο του νομίσματος είναι απαραίτητο εργαλείο για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Παράλληλα αναδεικνύει τη σημασία παρουσίας στην Ασία, όπου το δολάριο κυριαρχεί, αλλά και μεταφέρεται το οικονομικό κέντρο του κόσμου. Πολλές Ελληνικές ναυτιλιακές από το Λονδίνο και τον Πειραιά έχουν τα τελευταία χρόνια ανοίξει γραφεία στη Λεμεσό, λόγω των εξελίξεων σε Αθήνα και Λονδίνο. Τώρα αναμένουν τις αποφάσεις της Κυπριακής Βουλής για να εκτιμήσουν τα δεδομένα ώστε να δουν πού θα κινηθούν, με τη Σιγκαπούρη να αποτελεί το φαβορί και δευτερευόντως τον Πειραιά, σύμφωνα με εκτιμήσεις ναυτιλιακών στελεχών.

Σε κάθε περίπτωση η κρίση στην Κύπρο δεν επηρεάζει κομβικά τη ελληνική ναυτιλία, καθώς οι περισσότερες εταιρίες είχαν μεταφέρει ορισμένα τμήματα operation - λειτουργίας, κι όχι δραστηριότητες χρηματοοικονομικές στο νησί, αφού αντλούν, χρηματοδότηση από διεθνή ιδρύματα. Επίσης οι Κυπριακές τράπεζες είχαν μικρό τμήμα ναυτιλιακών χορηγήσεων σε διεθνές επίπεδο, σε σχέση με άλλες. Ωστόσο πολλοί οι Κύπριοι και οι Έλληνες εφοπλιστές και οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες και στα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αγωνιούν για το επίπεδο του κουρέματος.

Πάντως, το φορολογικό πλαίσιο για την εγκατάσταση στην Κύπρο μιας ναυτιλιακής εταιρείας θεωρείται ως ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Μετά την έγκρισή του το 2010, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρκετοί επέλεξαν το νησί για μεταφορά γραφείων, λόγω της αύξησης φόρων στο citi και αβεβαιότητας στην Ακτή Μιαούλη. Στο πλαίσιο αυτό 147 ναυτιλιακές εταιρείες με 4.500 εργαζόμενους και 55.000 ναυτικούς, επέλεξαν να έχουν έδρα την Κύπρο. Το κυπριακό νηολόγιο βρίσκεται στη 10η θέση του παγκόσμιου στόλου και στην τρίτη στην Ευρώπη, με εγγεγραμμένα περισσότερα από 1.650 πλοία ολικής χωρητικότητας που προσεγγίζει τους 20 εκατ. gt. Η κυπριακή ναυτιλία συνεισφέρει το 7% του κυπριακού ΑΕΠ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.