ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΝΟ: Συμμαχία με εφοπλιστές για το "πλοίο ασφαλείας" και προσωρινή άρση των κινητοποιήσεων

18:33 - 02 Απρ 2014 | Ναυτιλία
ΠΝΟ: Συμμαχία με εφοπλιστές για το "πλοίο ασφαλείας" και προσωρινή άρση των κινητοποιήσεων
Λύνουν κάβους από την Πέμπτη το πρωί τα πλοία, καθώς η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ωστόσο, την ερχόμενη Τετάρτη 9 Απριλίου, ημέρα της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ, θα υπάρξει νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και με προοπτική κλιμάκωσης, καθώς όπως ανέφεραν στελέχη της ΠΝΟ το θέμα της υπογραφής νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας δεν έχει ακόμα επιλυθεί. Μετά την έντονη προσπάθεια που κατέβαλε το υπουργείο αλλά και οι ακτοπλόοι επικράτησε πνεύμα συνεργασίας ώστε να αρθούν τα αδιέξοδα με τις νησιωτικές μεταφορές.

 

Το πρωί της Τετάρτης, η διοίκηση της ΠΝΟ είχε συνάντηση και με τον Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας, Αθανάσιο Μπούσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γενικός Γραμματέας τους ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλίας από το υπουργείο προκειμένου να μπορούν δεσμευθούν χρήματα των επιδοτήσεων από τις άγονες γραμμές για να πληρώνονται τα απλήρωτα πληρώματα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά μόνο τα πλοία που εκτελούν άγονες γραμμές και τα χρήματα θα μπορούν να δεσμεύονται απο το νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που θα δημιουργηθεί με την επωνυμία "Οίκος Ναύτου-Ναυτική Εργασία" και το διακριτικό τίτλο "ΟΝΝΕ" που αναμένεται να δημιουργηθεί από τη συγχώνευση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και του Οίκου Ναύτου και περιέχεται ως άρθρο στο νομοσχέδιο "Τουριστικά Πλοία και Αλλες Διατάξεις".

naut020414

Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε προαναγγείλει από τη Βουλή νομοθετική ρύθμιση ώστε να πληρώνει το Δημόσιο τους απλήρωτους ναυτικούς σε περίπτωση που η εταιρεία ακτοπλοΐας ασκεί δημόσια υπηρεσία και αμείβεται από το κράτος. "Ολοκληρώνεται ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η παρακράτηση και η εκχώρηση", είπε χαρακτηριστικά. Απηύθυνε μάλιστα σαφές μήνυμα προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που δεν είναι συνεπείς, πως δεν υπάρχει περίπτωση ο ίδιος και οι υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας να φανούν ελαστικοί στα φαινόμενα της απλήρωτης εργασίας που υπάρχει στο Λιμάνι του Πειραιά.

 

Εν τω μεταξύ το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) είχε συνάντηση με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για το θέμα της υπογραφής νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην ακτοπλοΐα που έχουν λήξει από το τέλος του 2013. Στη συνάντηση και οι δύο πλευρές εξέθεσαν τις απόψεις τους, χωρίς ωστόσο να ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες ημέρες. Στο μεταξύ σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την Τρίτη ναυτεργατικά σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «είναι πρόκληση η (από 1/4/2014) πρόταση των ακτοπλόων εφοπλιστών για μείωση του μισθού του πληρώματος των γενικών υπηρεσιών.

 

"Προσπαθούν να μεταφέρουν τα βάρη της κρίσης στην πλάτη των ναυτεργατών- η απόφαση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ να απορρίψει την πρόταση μας για συνέχιση με νέα 48ωρη απεργία και η απόφαση για 24ωρη απεργία είναι πίσω από τις διαθέσεις των ναυτεργατών και την ανάγκη να αντισταθούμε στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε από την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές", αναφέρουν. Σε σχέση πάντως με το άλλο αίτημα της ΠΝΟ την απόσυρσης της ρύθμισης για το «πλοίο ασφάλειας» υπήρξε μια άτυπη συμμαχία ναυτεργατών – ακτοπλόων.

 

Εκπρόσωποι των εταιριών ακτοπλοΐας μιλώντας στο ΑΠΕ εξέφρασαν την πλήρη διαφωνία τους στη ρύθμιση που αφορά το "πλοίο ασφαλείας" στη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτικών που θα μπορεί να εξυπηρετεί τις επείγουσες και διαρκείς ανάγκες των νησιωτών. Τόνισαν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι αόριστη καθώς με αυτήν καταργείται η ελεύθερη δρομολόγηση, η χρήση περιουσίας ιδιωτικών εταιρειών, ενώ δεν αναφέρεται ποιος πληρώνει τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, το πλήρωμα, τις υποχρεώσεις προς τρίτους και ποιος έχει την ευθύνη.

nautik020414

Ήδη το υπουργείο ανακοίνωσε βελτιώσεις στη διάταξη με κανόνες και περιορισμούς για τη χρήση του δικαιώματος του πλοίου ασφαλείας που θα ξεκαθαρίζουν τα πράγματα. Μάλιστα ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, τόνισε ότι το πλοίο ασφάλειας δεν θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση απεργίας, αλλά σε περίπτωση κατάρρευσης ακτοπλοϊκής εταιρείας. Μάλιστα, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήγησε ότι το πλοίο ασφαλείας είναι ένα χρόνιο αίτημα των νησιωτών, που αντιμετώπιζαν τεράστια προβλήματα, μετά από μακροχρόνιες απεργίες, στην καθημερινότητα τους, στην εμπορική δραστηριότητα και στην κάλυψη βασικών τους βιοτικών αναγκών.

 

"Ήμουν εγώ, που αποφάσισα την απόσυρση της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτικών, χωρίς μάλιστα προηγούμενη ενημέρωση σας, γιατί πιστεύω στον ειλικρινή διάλογο μεταξύ μας", τόνισε ο Υπουργός απευθυνόμενος στο Προεδρείο της ΠΝΟ και προσέθεσε "σε αυτό το τραπέζι δεν υπάρχουν εκβιαζόμενοι, αλλά κυρίως δεν μπορεί να εκβιάζεται η ίδια η κοινωνία". Συγχρόνως, επεσήμανε ότι δεν είναι αντίθετος στο δικαίωμα της απεργίας, αλλά στην κατάχρηση του, που καταστρατηγεί τα δικαιώματα της υπόλοιπης κοινωνίας.

Αντιδράσεις από την Κρήτη

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε την Τρίτη με αντιπροσωπεία των αγροτών ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ.Σταύρος Αρναουτάκης, επεσήμανε πως "βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον Υπουργό για να βρεθεί λύση. Δεν γίνεται να είμαστε σε ομηρία για μια ακόμη χρονιά, λύση πρέπει να βρεθεί και με τις ενέργειες όλων μας πιστεύω ότι αυτό θα γίνει".

 

Υπενθυμίζεται πως για το θέμα της απεργίας της ΠΝΟ ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης απέστειλε επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας λέγοντας ότι "μια παρατεταμένη απεργία θα δημιουργήσει τεράστια κρίση και θα ισοδυναμεί με όλεθρο για τον αγροτικό κόσμο".

 

Γ.Α.

nau020414

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.