ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κινητοποιήσεις σήμερα στα λιμάνια

15:55 - 22 Οκτ 2015 | Ναυτιλία
Κινητοποιήσεις σήμερα στα λιμάνια
Ενώ η διαβούλευση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Υπουργείου Ναυτιλίας για το σχέδιο της νέας σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ ενόψει της ιδιωτικοποίησης του οι εργαζόμενοι στα λιμάνια πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία κατά της πώλησης των ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Σε ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) αναφέρει ότι «η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ έφερε αρχικά μεγάλα χαμόγελα για τις εξελίξεις στα λιμάνια, τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και τα γενικότερα θέματα, όπως το θέμα της ΣΣΕ, οι εργασιακές σχέσεις κ.ά. Πολύ σύντομα, όμως, οι προσδοκίες και οι ελπίδες διαψεύστηκαν».

Τις κινητοποιήσεις ενάντια στην πώληση του ΟΛΠ συνεχίζει σήμερα και ο δήμος Κερατσινίου, καθώς θα παραμείνουν κλειστές, όλες οι υπηρεσίες του.

Στο μεταξύ με ανακοίνωση της η Ένωση των Πλοιοκτητών Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών Πλοίων εκφράζει την ανησυχία του Κλάδου σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά και του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων τονίζει ότι δεν έχει αποσαφηνισθεί μέχρι σήμερα ποιος θα είναι ο φορέας και με ποια νομική μορφή ο οποίος θα αναλάβει την παροχή των λιμενικών υπηρεσιών προς όλους τους χρήστες του λιμανιού και αδιακρίτως, όταν θα τελεσθεί η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Ο.Λ.Π. Α.Ε. και της Ο.Λ.Θ. Α.Ε. στον τελικό αγοραστή/πλειοδότη. Θεωρούμε απαραίτητο να προβλεφθεί η ύπαρξη αρχής λιμένα (port authority) που θα αναλάβει το ρόλο αυτό.

Ακόμη υπάρχει επίσης μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των χρηστών των λιμένων και την αποτροπή μονοπωλιακής διαχείρισης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του λιμένα Πειραιά και του λιμένα Θεσσαλονίκης από τους αγοραστές/πλειοδότες.

Τα θέματα αυτά θα πρέπει να διευκρινισθούν, να ρυθμισθούν σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας και της ελεύθερης πρόσβασης των χρηστών και βεβαίως να καταστούν γνωστά στην ναυτιλιακή κοινότητα πριν την περάτωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Τέλος με δήλωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης καλεί τους κατοίκους της περιοχής να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.