ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αργεί η ουσιαστική ανάκαμψη της ναυλαγοράς

09:05 - 10 Νοε 2016 | Ναυτιλία
Αργεί η ουσιαστική ανάκαμψη της ναυλαγοράς
Όπως είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα, στην τελευταία ανασκόπηση της, η G. Moundreas & Co S.A., η σταθεροποίηση της ναυλαγοράς σε μετριοπαθή επίπεδα με κύριο παράγοντα για οποιαδήποτε αυξομείωση του BDI την πορεία των Capes, δηλαδή την «όρεξη» της Κίνας για εισαγωγές, είναι το χαρακτηριστικό των τελευταίων τουλάχιστον 2 μηνών. Δεδομένων των θεμελιωδών μεγεθών, όπου το Outlook της Παγκόσμιας Οικονομίας και άρα και του Παγκόσμιου Εμπορίου τείνει προς το αρνητικό και σε συνδυασμό με την προσφορά τονάζ η οποία μειώνεται με φθίνουσα πορεία - οι νέες παραγγελίες είναι «αμελητέες» αλλά από την άλλη οι διαλύσεις το τελευταίο διάστημα επιδεικνύουν πτωτικές τάσεις – επιβεβαιώνουν ότι η ουσιαστική ανάκαμψη θα χρειαστεί αρκετό διάστημα για να συντελεστεί. υπενθυμίζει σε ότι υπάρχουν αναλύσεις από μεγάλους οίκους που τοποθετούν την πραγματική βελτίωση της αγοράς σε περίπου 2 χρόνια, αλλά θεωρεί ότι είναι πρώιμο ακόμη να προβεί σε τόσο μακροπρόθεσμες προβλέψεις.

Την Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2016, ο BDΙ έκλεισε στις 855 μονάδες, ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 1,593 μονάδες με $ 10,141 την ημέρα, BPI στις 885 μονάδες στα $ 7,078 την ημέρα, BSI στις 716 μονάδες στα $ 7,490 την ημέρα και BHSI στις 433 μονάδες, στα $ 6,282την ημέρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι εισαγωγές Iron Ore από την Κίνα για το 2016, όπως όλα δείχνουν θα ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο τόνους, σηματοδοτώντας ιστορικό ρεκόρ, καθώς η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση για χάλυβα δημιούργησε την αύξηση της ζήτησης για καλύτερης ποιότητας σιδηρομεταλλεύματος που μόνο από εισαγωγές μπορεί να καλυφθεί

Τον Σεπτέμβριο οι εισαγωγές Iron Ore της Κίνας αυξήθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση, στους 92,99 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο του 2016 και το 2ο ιστορικό επίπεδο.  Οι συνολικές εισαγωγές του τελευταίου 12μήνου (Σεπτέμβριος του 2015 με Σεπτέμβριο του 2016) έφτασαν στους 1,017 δισ. τόνους παρουσιάζοντας αύξηση 10% με το αντίστοιχο προηγούμενο 12μηνο.  Όπως όλα δείχνουν το μοτίβο αυτό μάλλον θα συνεχιστεί και τους υπόλοιπους μήνες του έτους, όπου εκτιμάται ότι στο σύνολο του έτους οι εισαγωγές θα υπερβούν τους 1 δισ. τόνους, λαμβάνοντας υπόψη ότι τους πρώτους 9 μήνες του έτους οι συνολικές εισαγωγές έκλεισαν στους 763 εκ. τόνους.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι ενδοιασμοί για την επαλήθευση των ανωτέρω εκτιμήσεων οι οποίοι βασίζονται στο γεγονός ότι τα αποθέματα Iron Ore στα λιμάνια είναι αυξημένα κατά 20% σε ετήσια βάση και ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να υπάρξει πτώση της ζήτησης.

Σύμφωνα με την J.P Morgan Securities, η ζήτηση ξηρού φορτίου σε τονομίλια (Dry Bulk Ton-Mile Demand) από την Κίνα είναι αυξημένη κατά 10% σε ετήσια βάση τους τελευταίους 12 μήνες.  Ο όγκος των εισαγωγών Iron Ore είναι αυτός που έχει τον πρωταρχικό ρόλο στην αύξηση της ζήτησης καθώς περίπου το 88% των Κινεζικών τονομιλίων ξηρού φορτίου προέρχεται από αυτό.  Παράλληλα επισημαίνει ότι οι εισαγωγές σε Coal έχουν αρχίσει και δείχνουν σημάδια βελτίωσης ενώ ταυτόχρονα και οι εισαγωγές σε Bauxite και Soybeans είναι σε θετικά επίπεδα.  Εν ολίγοις επιβεβαιώνει αυτό που προαναφέραμε, δηλαδή ότι η Κίνα ουσιαστικά είναι αυτή που συντηρεί τον Δείκτη και κυρίως τα Capes, καθώς και η J.P Morgan αναφέρει πως η όποια άνοδος του Δείκτη κυρίως οφείλεται στα Capes τα οποία έχουν την μεγαλύτερη «έκθεση» στην μεταφορά του Iron Ore.

  Τέλος η Drewry, εκτιμά ότι τα ναύλα για Βραζιλία – Κίνα και Αυστραλία – Κίνα θα δείξουν τάσεις βελτίωσης το επόμενο διάστημα, αλλά η επιστροφή των δεμένων (Laid-up) πλοίων στην αγορά θα «φρενάρει» την αναμενόμενη βελτίωση.            

capes          

 

 Ακολουθεί η δραστηριότητα στον τομέα των αγοραπωλησιών για την εβδομάδα που πέρασε: 

  

    Στα πλοία ξηρού φορτίου έγιναν οι ακόλουθες πράξεις:

 

Στα Capes, το ‘GRAIN TRADER’ 179.332 DWT (2012 – Sundong), πουλήθηκε σε Έλληνες στα       $ 23 εκ.   

 

Στα Panamax, το ‘PAN UNO’ 75.955 DWT (2001 – Kanasashi) πουλήθηκε στα $ 4.65 εκ.

Στα Supramax, το ‘CS AZALEA’, το ‘CS DAISY’ το ‘CS CHAMP’ και το ‘CS BRAVE’ 57.000 DWT (2010 – Zhejiang Zhenghe) πουλήθηκαν στα χαμηλά $ 7 εκ. το κάθε ένα.    

Στα Handysize, τα ‘RAINBOW HARMONY’ 35.105 DWT (2009 – Hexing) και το ‘RAINBOW LUCKY’ 33.478 DWT (2010 – Qidong Daoda), πουλήθηκαν enbloc σε Έλληνες στα $ 10 εκ. περίπου.

Στον τομέα των tankers έγιναν οι ακόλουθες πράξεις: 

 

Στα VLCC, το ‘DHT CHRIS’ 309.285 DWT (2001 – Hyundai), πουλήθηκε στα $ 23,7 εκ. και το ‘FRONT CENTURY’ 299.998 DWT (1998 – Hyundai) πουλήθηκε στα $ 20,6 εκ.   

Στα Suezmax, τα ‘GANGES SPIRIT’ και το ‘YAMUNA SPIRIT’ 159.453 DWT (2002 – Hyundai) πουλήθηκαν στην New Shipping, κάτω από $ 17 εκ. το κάθε ένα.

Στα LR1, το ‘ICE BASE’ 63.605 DWT (2008 – STX Jinhae) πουλήθηκε στα $ 17 εκ.

Στα Products, το ‘PACIFIC MARCHIONESS’ και το ‘PACIFIC DUCHESS’ 46.697 DWT (2009 – Hyundai Mipo) αγοράστηκαν enbloc, πάνω από τα $ 38 εκ.           

 

ΔΙΑΛΥΣΕΙΣ

Με υποτονικούς ρυθμούς κινήθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον την προηγούμενη εβδομάδα σε όλες τις περιοχές και το ατύχημα στο Πακιστάν που στοίχισε την ζωή τουλάχιστον 18 ανθρώπων, επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση.  Ανεξαρτήτως όμως του συμβάντος στο Πακιστάν, το κύριο χαρακτηριστικό ήταν το μειωμένο ενδιαφέρον από τους End Buyers ενώ αντιθέτως υπάρχουν Cash Buyers οι οποίοι δεν πτοούνται και συνεχίζουν να προβαίνουν σε αγορές, ιδιαίτερα για Containers και συγκεκριμένα Panamax Containers, σε τιμές όμως που δεν συμβαδίζουν με αυτές των End Buyers.                                              

Η Ινδία, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται εν μέσω αργιών για τις εκδηλώσεις του Diwali και παράλληλα συνεχίζει να αντιμετωπίζει τα γνωστά προβλήματα μεταβλητότητας στις εγχώριες τιμές του σιδήρου, ουσιαστικά είναι η μόνη αγορά που εκδηλώνει κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον.    

    

Το Μπαγκλαντές, απείχε από την αγορά την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που οφείλεται όχι μόνο στο ατύχημα στο Πακιστάν και στις αργίες στην Ινδία αλλά και στην μείωση της προσφοράς πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου στα οποία δείχνει προτίμηση.          

 

Το Πακιστάν, ύστερα από το ατύχημα ουσιαστικά σταμάτησε την οποιαδήποτε δραστηριότητα μέχρι να γίνει η έρευνα, να βρεθούν οι αιτίες για την πρόκληση του ατυχήματος και ενδεχομένως να ληφθούν κάποια νέα μέτρα.                                              

 

Η Κίνα, συνεχίζει το πρόγραμμα των επιδοτήσεων για τις κρατικές εταιρείες, αλλά όσο μικραίνει η διαφορά στις προσφερόμενες τιμές με τις ανταγωνίστριες χώρες, αυξάνονται οι πιθανότητες να τη δούμε να επιστρέφει στην αγορά.       

.

Ο συνολικός αριθμός των διαλύσεων την τελευταία εβδομάδα ήτανε 377,312 DWT περίπου, εκ των οποίων το 19% (73,210 DWT) ήτανε πλοία ξηρού φορτίου, το 0% (0 DWT) δεξαμενόπλοια, και το 81% (304,102 DWT) Containers.

Οι τιμές για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια κυμάνθηκαν ως εξής:

   Ινδία:  Από $ 275 - $ 305 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.

 

  Πακιστάν:  Από $ ? - $ ? για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.

 

  Μπαγκλαντές:  Από $ 270 - $ 300 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.

 

 Κίνα:  Από $ 200 - $ 210 για πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια αντίστοιχα.

 

ΠΙΝΑΚΕΣ  ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΩΝ

peg1

jpeg 2 

πηγή: G. Moundreas & Co S.A.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.