ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κουρουμπλής: Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος των ναυτικών

10:38 - 07 Δεκ 2016 | Ναυτιλία
Κουρουμπλής: Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος των ναυτικών
Διαβεβαιώσεις στους ναυτικούς ότι για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος τους, κι «ότι δίδεται μάχη για να μην επιβληθεί ούτε το ελάχιστον 3% που ζητούν οι θεσμοί» έδωσε χτες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας με το πλήρωμα ποντοπόρου ελληνικού φορτηγό πλοίο που εκτελεί δρομολόγιο από το Νιούκαστλ της Αυστραλίας, στο λιμάνι Νονγού, της Κίνας, με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων του Αγίου Νικολάου, προστάτη των Ελλήνων Ναυτικών.
Την ίδια ώρα χθες σε δήλωσή του, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει ότι προκαλεί έκπληξη η αδιάλλακτη στάση της ΠΝΟ που συνεχίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής όχι μόνο έχει πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στα αιτήματα της Ομοσπονδίας, αλλά ζητεί να συνεχιστεί και ο διάλογος για να βρεθεί οριστική λύση.
Σε μια περίοδο δύσκολη για όλους και ειδικά για τους μόνιμους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών, αλλά και για τους νησιώτες παραγωγούς με ευπαθή προϊόντα, ο διάλογος είναι η λύση, τονίζει ο υπουργός.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο βασικός λόγος που η ΠΝΟ άρχισε την πανελλαδική απεργία ήταν η ενδεχόμενη αύξηση του υφιστάμενου φορολογικού καθεστώτος των κατώτερων πληρωμάτων και των αξιωματικών, από 10% και 15% που είναι σήμερα, μέχρι και το 45%, δηλαδή η ενδεχόμενη εξομοίωσή τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Ο ίδιος τονίζει ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό. Μάλιστα, ο κ. Κουρουμπλής σημειώνει ότι η συζήτηση περιορίστηκε σε ενδεχόμενη αύξηση της τάξεως μόλις του 3%.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η ΠΝΟ αντί μετά τα προαναφερόμενα να συναισθανθεί και το δικαίωμα άλλων πληθυσμιακών ομάδων να μην οδηγηθούν στην καταστροφή και να επανεκτιμήσει τη στάση της και να προσέλθει σε διάλογο, επανήλθε και έθεσε όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν για 10ετίες τον ναυτικό κόσμο. Για τα ζητήματα αυτά ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει ότι κάλεσε την ΠΝΟ σε διάλογο και επιμένει ακόμη στην πρόσκληση αυτή.
Από την πλευρά της η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι αποφάσισε «να καταγγείλει δημόσια τον κ. υπουργό και να του συστήσει να σταματήσει να προκαλεί και να δημιουργεί ευθέως καταστάσεις κοινωνικού αυτοματισμού σε βάρος των ναυτεργατών, μετακυλώντας σε εμάς τις ευθύνες και αδυναμία του ιδίου και της  κυβέρνησής του να επιλύσουν τα καυτά προβλήματα του κλάδου μας, για τα οποία οι ίδιοι δεσμεύτηκαν προεκλογικά για την άμεση επίλυσή  τους».
Γνωρίζει πολύ καλά ο κ. υπουργός ότι όχι μόνον δεν δεσμεύτηκε, αλλά απλά δήλωσε, χωρίς τίποτε συγκεκριμένο, ότι δεν πρόκειται να γίνει εξίσωση με τους εργαζόμενους της στεριάς, παραδεχόμενος όμως ότι, δυστυχώς, η τελική απόφαση και έγκριση ανήκει στην τρόικα και  στους θεσμούς οι οποίοι και έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η ΠΝΟ και δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις.
Αντιδράσεις από αγρότες
Στο μεταξύ, δεκάδες φορτηγά που μεταφέρουν ευπαθή αγροτικά προϊόντα είχαν συγκεντρωθεί χθες το βράδυ στο λιμάνι του Ηρακλείου και περίμεναν μήπως και δρομολογηθεί πλοίο για τη μεταφορά τους στην Αθήνα.
«Μετά τις προσπάθειες που κάναμε να πείσουμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τον νόμο για πλοίο ασφαλείας, δεν το έχει κάνει» ανέφερε ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Παραγωγών Εκτός Εποχής Κηπευτικών και Αγροτικών Δραστηριοτήτων Φυτικής Παραγωγής του Δήμου Ιεράπετρας. Σε σύσκεψη με όλους τους αγροτικούς συλλόγους της Κρήτης αποφασίστηκε να γίνει κάθοδος όλων των αγροτών της Κρήτης στο λιμάνι χθες το βράδυ και να πιέσουν για τη δρομολόγηση πλοίου.
Η απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) έχει επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία των νησιών μας, ενώ η συνέχισή της δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων σε μια κρίσιμη περίοδο για τη διάθεση της παραγωγής, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αγροτικός τομέας του ΠΑΣΟΚ.
Τελευταία τροποποίηση στις 10:49 - 07 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.