ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρουαζιέρα: Οι αρνητικοί οιωνοί του 2017 και το καμπανάκι κινδύνου του 2018 Κύριο

08:20 - 28 Δεκ 2016 | Ναυτιλία
Κρουαζιέρα: Οι αρνητικοί οιωνοί του 2017 και το καμπανάκι κινδύνου του 2018
Ιδιαίτερα προσεκτικοί είναι οι παράγοντες του κλάδου της κρουαζιέρας σε σχέση με την πορεία του κλάδου το 2017, ενώ κρούουν καμπανάκι κινδύνου ώστε η χώρα να προετοιμαστεί έγκαιρα για το 2018.
«Ήδη τα πρώτα μηνύματα δείχνουν ότι για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που περιλαμβάνει κυρίως τους προορισμούς του Αιγαίου, θα υπάρξει σοβαρή πτώση 30% στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων από μεγάλες εταιρείες του χώρου» ανέφερε κατά την απολογιστική για τη χρονιά που πέρασε συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Celestyal Cruises και πρόεδρος της Clia Ευρώπης, Κυριάκος Αναστασιάδης.
Ωστόσο, συνέστησε αναμονή καθώς είναι άγνωστο το τι θα γίνει με τις πληρότητες των πλοίων που θα προσεγγίσουν τα λιμάνια της χώρας. Δεν αποκλείεται δηλαδή παρά τις μειωμένες εκτιμώμενες προσεγγίσεις τελικά ο λογαριασμός να βγει θετικός λόγω μεγάλου αριθμού επιβαινόντων στα σκάφη αλλά και προγραμματισμού προσεγγίσεων της τελευταίας στιγμής. Πάντως ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε για άλλη μια φορά την ανάγκη βελτιώσεων των λιμενικών υποδομών ώστε η χώρα να «πλασαριστεί» σωστά στη διεθνή αγορά κρουαζιέρας, που αυτό το διάστημα βγάζει τον προγραμματισμό για το 2018.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σύμβουλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για θέματα θαλάσσιου τουρισμού και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακελίου κ. Γιάννης Μπρας και CΕΟ της εταιρίας 5 – Senses, που σε δηλώσεις του σημείωσε με έμφαση ότι πρέπει να χαραχτεί μια στρατηγική με ορίζοντα τριετίας –τουλάχιστον- για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην περιοχή μας.
Πάντως φέτος παρά την αρχική γκρίζα εικόνα και για το 2016 ο τελικός λογαριασμός ήταν στο επίπεδο περίπου των 2,5 εκατομμυρίων επιβατών.
Σημειώνεται ότι μιλώντας στο συνέδριο 4th ACES που διοργάνωσε ο ΔΑΑ Ελ. Βενιζέλος με θέμα τη συνέργεια αερομεταφορών – κρουαζιέαρας  ο κ. Ανδρέας Στυλιανόπουλος, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για τη κρουαζιέρα και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Navigator, διεθνούς αντιπροσώπου της Royal Carribean, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους κρουαζιέρας στον κόσμο, σημείωσε ότι οι αφίξεις επιβατών με κρουαζιερόπλοια στην Ελλάδα το 2017 θα μειωθούν κατ’ ελάχιστον σε ποσοστό 30% σε σχέση με τη φετινή σεζόν.
Η φετινή πορεία είναι καθαρά συγκυριακή, όπως εξηγεί, καθώς οφείλεται στα προβλήματα που αντιμετώπισε η Τουρκία και είχαν ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν δρομολόγια στη χώρα μας. Όμως, η θετική συγκυρία φέτος μετατρέπεται σε πρόβλημα για το 2017. Και αυτό γιατί, λόγω των προβλημάτων της Τουρκίας, που, επίσης, θα καταγράψει πτώση του χρόνου στη κρουαζιέρα, κόπηκαν από τα προγράμματα των διεθνών εταιρειών και ελληνικοί προορισμοί που αποτελούσαν συνδυαστικούς σταθμούς μετεπιβιβάσεων με τη γειτονική χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και η Σαντορίνη φαίνεται να επηρεάζεται από την πτωτική τάση στην κρουαζιέρα το 2017 . Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία για τα δρομολόγια την επόμενη σεζόν, από τις 558 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων φέτος (από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο), το 2017 έχουν προγραμματιστεί μόλις 363, με το ποσοστό της πτώσης να αγγίζει το 35%, ενώ σοβαρές απώλειες παρατηρούνται ακόμη και τους μήνες Αύγουστο- Σεπτέμβριο.
Πάντως τα λιμάνια της Κρήτης ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. Μιλώντας στο Reporter.gr, στο περιθώριο ημερίδας στα Χανιά για την ακτοπλοΐα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ Απόλλων Φιλιππής αφού τόνισε ότι το 2016 αναμένεται να κλείσει με 40% περισσότερη κίνηση επιβατών σε σχέση με το 2015 σημείωσε ότι και το 2017 υπάρχει θετική εικόνα. Με την αίρεση της προσωρινότητας των στοιχείων, καθώς ναι μεν οι εταιρίες έχουν ενημερώσει για έναν αριθμό προσεγγίσεων αλλά το οριστικό κλείσιμο ημερομηνιών αφίξεων «κλειδώνει» σε μεταγενέστερο στάδιο, σημείωσε ότι η τάση είναι ανοδική.
Την ίδια ώρα την αισιοδοξία του για την πορεία της κρουαζιέρας στο λιμάνι της Σούδας και το αγκυροβόλιο των Χανίων εξέφρασε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων Κώστας Μανωλικάκης μιλώντας στην ημερίδα για την ακτοπλοΐα που διοργανώθηκε στα Χανιά.
Όπως ανέφερε ο κ. Μανωλικάκης φέτος η χρονιά στα Χανιά θα κλείσει με 140 χιλιάδες επιβάτες, ενώ το 2017 οι μέχρι τώρα προγραμματισμένες προσεγγίσεις φτάνουν τις 62.
«Οι συνολικές εξελίξεις για τον κλάδο στη χώρα φαίνεται να μη μας επηρεάζουν» σημείωσε.
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 08:41 - 28 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.