ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΕΝΕΝ: Μόλις 5,5 χιλιάδες οι Έλληνες σε εμπορικά πλοία

10:26 - 09 Φεβ 2017 | Ναυτιλία
ΠΕΝΕΝ: Μόλις 5,5 χιλιάδες οι Έλληνες σε εμπορικά πλοία
Απάντηση έδωσε χτες μέσα από ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) με αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε κατά του προέδρου της Αντώνη Νταλακογεώργου, αλλά και κατά των συνδικαλιστών, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θόδωρος Βενιάμης.

O κ. Βενιάμης υποστήριξε ότι αυτοί στερούν το δικαίωμα στα νέα παιδιά να βρουν δουλειά στα καράβια στο όνομα δήθεν συνδικαλιστικών αιτημάτων, χαρακτηρίζοντάς τους υπεύθυνους για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν Έλληνες ναυτικοί στα ποντοπόρα πλοία

Η ΠΕΝΕΝ κάνει λόγο για «πόλεμο από το εφοπλιστικό κεφάλαιο» και μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «η επίθεση εναντίον της είναι οργανωμένη, συντονισμένη και πολιτικά στοχευμένη», για «να καταργήσουν τις ΣΣΕ που έχουν θεσμοθετηθεί από τη θρυλική ΟΕΝΟ το 1944». Επίσης η ΠΕΝΕΝ επιτίθεται κατά της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι ταυτίζεται με τις επιδιώξεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Επιπλέον οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι της ΠΕΝΕΝ δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν ούτε μισό βήμα πίσω στην περιφρούρηση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ αναφέρεται ακόμη στον αριθμό των Ελλήνων ναυτικών που απασχολούνται στα ελληνόκτητα πλοία και τους υπολογίζει στους 5.500, νούμερο που αντιστοιχεί σε έναν περίπου ναυτικό σε κάθε πλοίο, γεγονός που επιβεβαιώνει ουσιαστικά το γεγονός ότι ο Έλληνας ναυτικός απουσιάζει από τα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας.

Επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της ΕΕΕ κ. Βενιάμης υποστηρίζει ότι με την υπογραφή μιας νέας σύμβασης εργασίας με την ΠΝΟ, στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας, τα ελληνόκτητα πλοία θα μπορούσαν να επανδρωθούν και με 50.000 νέους που σήμερα είναι άνεργοι, δηλαδή περίπου δέκα Έλληνες ναυτικοί ανά υπό ελληνική πλοιοκτησία πλοίο. Σημειώνει, μάλιστα, ότι ο ναυτικός με αυτή τη σύμβαση μπορεί να αμείβεται μέχρι και 1.700 ευρώ τον μήνα, κάτι με το οποίο συμφωνεί η ΠΕ- ΝΕΝ, επισημαίνοντας όμως ότι η αμοιβή αυτή είναι με υπερωρίες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.