ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποσειδώνια 2018: Στην Ελλάδα χτυπά η καρδιά της παγκόσμιας ναυτιλίας Κύριο

08:23 - 04 Ιουν 2018 | Ναυτιλία
Ποσειδώνια 2018: Στην Ελλάδα χτυπά η καρδιά της παγκόσμιας ναυτιλίας
Αντάξια μιας ναυτικής υπερδύναμης, όπως η Ελλάδα, είναι τα φετινά Ποσειδώνια, που ξεκινούν τη ρότα τους σήμερα.

Συνολικά 1.920 εκθέτες από 92 χώρες είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στα Ποσειδώνια 2018, το μεγαλύτερο ναυτιλιακό γεγονός στον κόσμο, που γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια του. Αναμένονται, δε, 20.000 στελέχη εταιριών αλλά και κορυφαίοι παράγοντες της παγκόσμιας ναυτιλίας για να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να χαρούν τα θέλγητρα της Αττικής, καθώς πέρα από τις καθ΄ αυτό θεματικές εκδηλώσεις υπάρχει και μια γερή δόση ψυχαγωγίας που δίνει υπεραξία σε ξενοδοχεία και νυχτερινά κέντρα της Πρωτεύουσας. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι η διοργάνωση των Ποσειδωνίων, κάθε δύο χρόνια, αποφέρει συνολικά έσοδα 62 εκατ. ευρώ στις τοπικές επιχειρήσεις των κλάδων της φιλοξενίας, της εστίασης, της διοργάνωσης εταιρικών εκδηλώσεων και των μεταφορών.

«Η έκθεση των Ποσειδωνίων καταφέρνει να παραμένει πάντα σύγχρονη και διαχρονικά επίκαιρη και πιστεύω ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αυτό είναι που απαιτείται. Μετά από μία μακρά περίοδο ύφεσης, οι αγορές αρχίζουν να δείχνουν θετικά σημάδια και τα Ποσειδώνια, ως το πιο αναγνωρισμένο διεθνές ναυτιλιακό φόρουμ, παρέχει μια αξιόπιστη πλατφόρμα για την παρουσίαση των ναυτιλιακών καινοτομιών και την εκκίνηση νέων ή την ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρηματικών σχέσεων. Όπως πάντα, η έκθεση των Ποσειδωνίων αναδεικνύει, επίσης, το δυναμισμό και τη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας για την ευημερία της χώρας μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και όλου του υπόλοιπου κόσμου. Διατηρώντας την πρώτη θέση διεθνώς, η ελληνική ναυτιλία συνεχίζει τη ναυτική της παράδοση. Αυτό αποτελεί τιμή και καθήκον για τη ναυτιλιακή μας κοινότητα και για όλους μας ξεχωριστά και είμαστε αποφασισμένοι να το υπερασπιστούμε έναντι κάθε πρόκλησης» τόνισε στην παρέμβασή του στη Συνέντευξη Τύπου, πριν λίγες μέρες, ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Υπερδύναμη στην εμπορική ναυτιλία

Πάντως τα Ποσειδώνια 2018 έρχονται σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συγκυρία για την Ελληνική κι Ελληνόκτητη εμπορική ναυτιλία. Μέσα στην κρίση, κατά την τελευταία δεκαετία, οι Έλληνες πλοιοκτήτες προέβησαν σε ένα φρενήρη αγώνα επενδύσεων σε νέα πλοία με ένα ποσό που ανέρχεται στα 80 δισεκ δολάρια σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Clarksons. Βέβαια τη μερίδα του λέοντος αυτών των επενδύσεων τη «χαίρονται» σημαίες άλλων κρατών καθώς το ελληνικό νηολόγιο αριθμεί μόλις 753 πλοία (άνω των 1.000 gt) χωρητικότητας 41,70 εκατ. gt. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΕ, ο ελληνόκτητος στόλος ανέρχεται σε 4.746 πλοία (άνω των 1.000 gt) χωρητικότητας 365,45 εκατ. τόνων (dwt), που αντιπροσωπεύει το 19,89% σε όρους χωρητικότητας dwt του συνολικού παγκόσμιου στόλου και το 49,15% του συνόλου του στόλου της Ε.Ε. Αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στην παγκόσμια κορυφή. Μάλιστα σύμφωνα με το Clarksons Research η τρέχουσα αξία του ελληνόκτητου στόλου ανέρχεται στα 105 δισ. δολ. Συμβάλλει δε με ποσοστό της τάξης του 7% στο ΑΕΠ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ και της Boston Consulting Group. Αξίζει, δε να σημειωθεί ότι το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρευσε στη χώρα, εκτιμάται ότι έφτασε, για το 2017 τα 9,14 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16,91% σε σύγκριση με το 2016, οπότε και οι εισροές ήταν 7,81 δισ.

Ενδεικτικό της σημασίας του Ελληνόκτητου στόλου είναι αυτό που ανέφερε ο κ. Γεώργιος Πατέρας, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κατά την ομιλία του στη συνέντευξη τύπου: «Η Ελλάδα, κατέχοντας την πρώτη θέση στην εμπορική ναυτιλία παγκοσμίως, με 4.727 πλοία χωρητικότητας DW 365 εκατομμυρίων τόνων, προσελκύει ναυπηγεία, κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού, επενδυτές και άλλες ναυτιλιακές υπηρεσίες, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη. Καθώς η Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακά ασφαλή και φιλόξενη χώρα, αλλά και τη μεγαλύτερη ναυτική δύναμη παγκοσμίως, είναι απολύτως ταιριαστό το γεγονός ότι φιλοξενείται εδώ το πιο σημαντικό γεγονός της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας».

Το προφίλ της έκθεσης

Καταγράφοντας ρεκόρ όλων των εποχών, τόσο σε αριθμό συμμετοχών όσο και σε εκθεσιακό χώρο, ο πήχης ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά για τους διοργανωτές σε ό,τι αφορά τον αναμενόμενο αριθμό επισκεπτών στην έκθεση, η οποία ανοίγει τις πύλες της στο Athens Metropolitan Expo, από τις 4 έως τις 8 Ιουνίου.

«H Έκθεση «Ποσειδώνια» είναι ο διαχρονικός θεσμός παγκόσμιας προβολής της ναυτιλίας μας, που συνιστά το καλύτερο παράδειγμα μιας δημιουργικής και παραγωγικής Ελλάδας» τόνισε μιλώντας στη Συνέντευξη Τύπου, μία εβδομάδα πριν από τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η αύξηση κατά 16% της ζήτησης για εκθεσιακό χώρο σε σύγκριση με την προηγούμενη διοργάνωση των Ποσειδωνίων μαρτυρά τη δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας και το επιβλητικό μέγεθος του ελληνόκτητου στόλου, ο οποίος ελέγχει τα περισσότερα πλοία και διαθέτει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα μεταφοράς φορτίου παγκοσμίως – περίπου το 20% του παγκόσμιου στόλου σε DWT.

Συναντιόμαστε σήμερα εδώ με την ευκαιρία του μεγαλύτερου ναυτιλιακού γεγονότος στον κόσμο, της Έκθεσης ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2018, όπου θα προβληθούν νέα σημαντικά επιτεύγματα και επιτυχίες, προϊόντα και υπηρεσίες, που θα παρουσιαστούν στην Έκθεση από κράτη, φορείς και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Διεθνείς συμμετοχές

Συνολικά 22 χώρες, μέσα από τα εθνικά τους περίπτερα στα Ποσειδώνια 2018, θα παρουσιάσουν τα δικά τους ναυτιλιακά προϊόντα και υπηρεσίες σε ένα εξειδικευμένο κοινό ναυτιλιακών στελεχών, αλλά και θεσμικών φορέων του κλάδου. Η Βραζιλία και η Πολωνία συμμετέχουν για πρώτη φορά με εθνικά περίπτερα στην έκθεση, πλάι σε ήδη καταξιωμένες, παραδοσιακές ναυπηγικές δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, και σε παραδοσιακούς ευρωπαϊκούς εκθέτες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία και η Ολλανδία.

Στον κατάλογο των εκθετών συγκαταλέγονται ακόμα η Azerbaijan Caspian Shipping, η κρατική ναυτιλιακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, η Bahri, η κρατική ναυτιλιακή εταιρεία του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και η International Maritime Industries, το νέο κολοσσιαίο ναυπηγείο της Saudi Aramco – όλοι τους επέλεξαν τα Ποσειδώνια 2018 ως το παγκόσμιο φόρουμ όπου θα παρουσιάσουν τη νέα τους εταιρική ταυτότητα. Ακόμη και η Cruise Lines International Association (CLIA) θα συμμετάσχει φέτος στα Ποσειδώνια 2018, κάνοντας το ντεμπούτο της σε μια έκθεση που δεν έχει θέμα την κρουαζιέρα.

Μεγάλες εταιρίες

Η λίστα των εκθετών διευρύνεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, με μια μεγάλη γκάμα εταιρειών, από την AIRBUS Defence και την Space Geo, μέχρι τη MAN Trucks και την SAP που αποτελεί το βαρύ πυροβολικό στον τομέα του ERP, και από την Gazpromneft Lubricants και τις μεγάλης εξειδίκευσης εταιρείες πρόγνωσης καιρού Weathernews και Storm Geo, μέχρι τα ελληνικά λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Βόλου που θα έχουν την πρώτη ανεξάρτητη συμμετοχή τους στα φετινά Ποσειδώνια.

Ξεχωριστή θέση στα Ποσειδώνια 2018 κατέχει το πληθωρικό πρόγραμμα συνεδρίων και σεμιναρίων, με περισσότερες από 40 ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, σεμινάρια, ομιλίες και διασκέψεις για όλα τα κρίσιμα θέματα της ναυτιλιακής αγοράς, το οποίο καθορίζει για άλλη μια φορά την παγκόσμια ναυτιλιακή ατζέντα και προβάλλει τις προοπτικές μιας βιομηχανίας που βρίσκεται στο επίκεντρο των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων.

«Το αμείωτο ενδιαφέρον των εκθετών, των εμπορικών επισκεπτών και των συνέδρων που συμμετέχουν στα Ποσειδώνια ενισχύεται από τη συνεχή επενδυτική δραστηριότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών, οι οποίοι σταθερά και συλλογικά ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας», δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Βώκος, Εκτελεστικός Διευθυντής της Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο μεγάλος αριθμός ελληνικών παραγγελιών για ναυπηγήσεις πλοίων συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, η οποία έχει στραμμένη την προσοχή της και στη συνεχή διαδικασία αναβάθμισης του ελληνόκτητου στόλου, που υπαγορεύεται τόσο από νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς όσο και από την ανάγκη για υιοθέτηση τεχνολογικών καινοτομιών με γνώμονα την ποιότητα».

«Η συνεχής προσπάθεια της ελληνικής ναυτιλίας να προσφέρει ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες, που έχει ως αποτέλεσμα να διατηρήσει η Ελλάδα την πρωτοκαθεδρία σε έναν τομέα που καθορίζει σχεδόν το 95% του παγκόσμιου εμπορίου, είναι ο βασικός πόλος έλξης δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών στην Αθήνα και τα Ποσειδώνια κάθε δύο χρόνια», κατέληξε ο κ. Βώκος.

Η παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) κ. Lim Kitack, και της Ευρωπαίας Επιτρόπου επί των Μεταφορών κας Violeta Bulc, προσδίδει επιπλέον βαρύτητα στην παγκόσμια απήχηση των Ποσειδωνίων, η οποία επισφραγίζεται και από την επιβεβαιωμένη παρουσία Υπουργών Ναυτιλίας από επτά χώρες.

Η Έκθεση Ποσειδώνια τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:31 - 04 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.