ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Σύρος περιμένει τον ΕΦΚΑ για το Νεώριο

10:01 - 19 Ιουν 2018 | Ναυτιλία
Η Σύρος περιμένει τον ΕΦΚΑ για το Νεώριο
Δεν πιστεύουν στα μάτια τους στη Σύρο, καθώς βλέπουν το τελευταίο διάστημα πλοία να δένουν στο Νέωριο προς επισκευή. Τις μέρες αυτές τέσσερα καράβια βρίσκονται στους προβλήτες και στη μία από τις δύο δεξαμενές ενώ ακούγονται στη γύρω περιοχή οι τριγμοί των γερανών και ο ήχος της αμμοβολής. «Περιμένουμε κι εμείς να δούμε τι θα γίνει, αλλά είμαστε ακόμη επιφυλακτικοί» αναφέρουν στο Reporter.gr εργαζόμενοι. Στο ίδιο μήκος κύματος και επιχειρήσεις που βρίσκονται δίπλα στα ναυπηγεία και περιμένουν να δουν αν τελικά θα γυρίσει σελίδα μια κομβική μονάδα για την τοπική οικονομία. Πάντως το τελευταίο δίμηνο περίπου 20 πλοία έχουν εισαχθεί στο Νεώριο από τη στιγμή της επαναλειτουργίας του, κυρίως για να υποβληθούν σε εργασίες αμμοβολής και βαφής.

Το Νεώριο δεσπόζει στη Σύρο δίνοντας το στίγμα γα την ιστορία του τόπου, όπως και η αετωματική είσοδος του ναυπηγείου. Αυτό, όμως,  που βλέπει ο επισκέπτης μόλις μπει στο λιμάνι της Ερμούπολης είναι τρία πανό στη μεγάλη δεξαμενή που σε χρώμα, μαύρο, κόκκινο και πράσινο διατρανώνει το μήνυμα των εργαζομένων να μπει τέλος στο μακρύ χρόνο της ανεργίας.

IMG 6626

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Πέμπτη 21/6, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα θέματα αγκάθια αναμένεται να τεθεί επί τάπητος. Αυτό των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ. Στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ, που συνεδριάζει εκείνη τη μέρα αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση εξυγίανσης. Αν δοθεί το πράσινο φως τότε η μοναδική εκκρεμότητα που υπάρχει βρίσκει λύση και πλέον η όλη συμφωνία μπορεί να επικυρωθεί από τη Δικαιοσύνη και να ανοίξει ο δρόμος για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ναυπηγείων.

Συνολικά οι οφειλές  στον ΕΦΚΑ ανέρχονται σε περίπου 18 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με σχετική πρόταση αναμένεται με απόφαση του ΔΣ να ρυθμιστούν σε 280 δόσεις, αφού εγκαταλείφθηκε μια αρχική ιδέα για νομοθετική πρωτοβουλία για ρύθμιση.

Όπως είναι γνωστό η αμερικάνικη Onex, που με περίπτερο στα τελευταία Ποσειδώνια έδωσε ηχηρό παρών, είναι ο προτιμητέος επενδυτής. Στο πλαίσιο κυβερνητικής πρωτοβουλίας πέρυσι κατέθεσε πρόταση έχοντας την υποστήριξη των περίπου 500 εργαζομένων των ναυπηγείων

Να σημειωθεί ότι η πρόταση της Onex, την προβλέπει τη διάθεση συνολικά 60 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατανεμηθούν ως εξής:

  • Για αποπληρωμή χρεών και αποζημιώσεων προς εργαζομένους και τοπικούς προμηθευτές: €10.000.000.
  • Για την αποπληρωμή μέρους χρεών προς το Ελληνικό Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και λοιπούς προμηθευτές: €30.000.000
  • Για επισκευές, ειδικά στ μία δεξαμενή, και εκσυγχρονισμό του Ναυπηγείου: €20.000.000

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.