ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πολυπλοκότητα και η εκτίμηση της ναυτιλιακής δραστηριότητας

14:08 - 30 Ιουλ 2019 | Ναυτιλία
Η πολυπλοκότητα και η εκτίμηση της ναυτιλιακής δραστηριότητας
Το υπόδειγμα εκτίμησης της ελληνικής ναυτιλιακής δραστηριότητας, το οποίο αποτελεί ένα συνεκτικό στατιστικό πλαίσιο για την εκτίμηση των στοιχείων του ισοζυγίου πληρωμών που σχετίζονται με τη ναυτιλιακή δραστηριότητα, με βάση διοικητικές πηγές και εμπορικές βάσεις δεδομένων, παρουσιάζεται στη μελέτη του Μάριου Παπασπύρου και του Αθανάσιου Πετραλιά, με τίτλο «Το υπόδειγμα εκτίμησης της ελληνικής ναυτιλιακής δραστηριότητας» για το 49ο τεύχος του Οικονομικού Δελτίου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Λόγω της πολύπλοκης φύσης του ναυτιλιακού τομέα και των σύνθετων δομών των ομίλων, η εκτίμηση της ναυτιλιακής δραστηριότητας είναι μία από τις πιο απαιτητικές εργασίες στο πλαίσιο των επίσημων στατιστικών. Έχει, ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, καθώς ο εμπορικός της στόλος διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στη μεταφορά εμπορευμάτων σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο. Το στατιστικό πλαίσιο που παρουσιάζεται στην παρούσα μελέτη μπορεί να εφαρμοστεί και από άλλες χώρες για τους σκοπούς της κατάρτισης του ισοζυγίου πληρωμών, όπως και από ερευνητές και αναλυτές που επιθυμούν να εκτιμήσουν τα έσοδα και τις δαπάνες που σχετίζονται με τη ναυτιλιακή δραστηριότητα.

Στο υπόδειγμα εκτίμησης της ελληνικής ναυτιλιακής δραστηριότητας ακολουθείται μια αναλυτική προσέγγιση, σε επίπεδο πλοίου. Πρώτον, προσδιορίζεται η δομή του κλάδου, οι κύριοι αντισυμβαλλόμενοι και οι συναλλαγές ισοζυγίου υπό εκτίμηση. Δεύτερον, προσδιορίζεται ο πληθυσμός, που περιλαμβάνει τις πλοιοκτήτριες εταιρίες, τις διαχειρίστριες εταιρίες, καθώς και τα πλοία που θα ληφθούν υπόψη. Τέλος, υπολογίζονται όλες οι συναλλαγές ισοζυγίου πληρωμών σε επίπεδο πλοίου και σε μηνιαία βάση.

Στη μελέτη αναλύεται επίσης η διάρθρωση του ναυτιλιακού κλάδου, ενώ παράλληλα παρέχονται κατευθυντήριες γραμμές για τον προσδιορισμό των εταιριών που θεωρούνται κάτοικοι και των αντίστοιχων πλοίων, με βάση την αρχή της οικονομικής ιδιοκτησίας. Τέλος, παρουσιάζεται ένα αναλυτικό στατιστικό πλαίσιο για την εκτίμηση όλων των συναλλαγών που σχετίζονται με τη ναυτιλιακή δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων των πλοίων, των δαπανών για καύσιμα, των λιμενικών εξόδων, των δαπανών για πλήρωμα, των διαχειριστικών εξόδων και άλλων στοιχείων του ισοζυγίου πληρωμών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.