ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλακιωτάκης: Η Cosco σηματοδοτεί μία νέα εποχή στις ελληνοκινεζικές σχέσεις

21:49 - 08 Νοε 2019 | Ναυτιλία
Πλακιωτάκης: Η Cosco σηματοδοτεί μία νέα εποχή στις ελληνοκινεζικές σχέσεις
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο υπουργείο Ναυτιλίας μεταξύ του αρμόδιου υπουργού, Γιάννη Πλακιωτάκη και του προέδρου του ομίλου Cosco, Xu Lirong. Τον κ. Lirong συνόδευαν στελέχη της ΟΛΠ ΑΕ, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Οργανισμού, Υu Zenggang, κι ο διευθύνων σύμβουλος, Fu Chengqiu.

Τα βασικά θέματα, που συζητήθηκαν, ήταν η χρησιμοποίηση ναυτιλιακού εξοπλισμού από Έλληνες κατασκευαστές στα κινεζικά ναυπηγεία και η επέκταση του προβλήτα στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, που παραμένει σε εκκρεμότητα ως προς την υλοποίησή του.

Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη με τον κ. Πλακιωτάκη, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού, Αντώνης Βιδάλης, στελέχη των κλάδων, καθώς και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, Θεόδωρος Κλιάρης.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υπουργός προσέφερε στον πρόεδρο της Cosco έναν πίνακα του ζωγράφου Κωνσταντίνου Βολανάκη, που απεικονίζει πλοία και φιλοτεχνήθηκε με αφορμή την κατασκευή του Ισθμού της Κορίνθου. Ο Xu Lirong από την πλευρά του χάρισε στον υπουργό μία κινεζική βεντάλια, με τον κ. Πλακιωτάκη να απαντά χαριτολογώντας: «Φέρνει τον αέρα των επενδύσεων». Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος προσέφερε στον πρόεδρο της Cosco τον θηρεό του ΛΣ, αναφέροντας ότι Σώμα γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια λειτουργίας του.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Πλακιωτάκης ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ομίλου της Cosco, λέγοντας «ήθελα να ανταποδώσω τη θερμή φιλοξενία που είχαμε με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την τελευταία επίσκεψή μας στη Σαγκάη».

O υπουργός Ναυτιλίας επισήμανε ότι «η κυβέρνηση προωθεί, στην πράξη, τις επενδύσεις κι αυτό έγινε με την έγκαιρη έγκριση του master plan της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Αυτή η επένδυση σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας εποχής στις ελληνοκινεζικές σχέσεις, όχι μόνο στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και στις ευρύτερες άλλες δραστηριότητες, προς όφελος και των δύο κρατών και των δύο λαών. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον πρόεδρο της Cosco και για συνεργασία σε άλλους τομείς που συνάδουν με τη ναυτιλιακή δραστηριότητα, όπως στον τομέα των κατασκευών ναυτιλιακού εξοπλισμού».

Παράλληλα, ο κ. Πλακιωτάκης πρόσθεσε ότι «την ώρα που οι Έλληνες πλοιοκτήτες επενδύουν στα κινεζικά ναυπηγεία, ήρθε η ώρα και τα κινεζικά ναυπηγεία να υποδεχθούν τους Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Η παρουσία κινεζικών τραπεζών, και μάλιστα των πρώτων παγκοσμίως, στη χώρα μας είναι η αρχή για νέες πολύ σημαντικές επενδύσεις και συμφωνίες που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.