ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις ενισχύουν τις ναυτικές δυνάμεις στο Ορμούζ

21:57 - 22 Ιαν 2020 | Ναυτιλία
Τη στρατιωτική της παρουσία για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αναμένεται να ενισχύει η Νότια Κορέα, μετά τις αμερικανικές πιέσεις για αποστολή βοήθειας, υπό τον φόβο επιθέσεων σε δεξαμενόπλοια από ιρανικές δυνάμεις.

Οι επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια που έπλεαν στα Στενά του Ορμούζ το περασμένο καλοκαίρι είχαν ως αποτέλεσμα αξιωματούχοι των ΗΠΑ να κάνουν έκκληση για μια συντονισμένη ναυτική αποστολή στην περιοχή.

Ως βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ, η Νότια Κορέα αποφάσισε να στείλει στα Στενά του Ορμούζ δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού της, που ήδη επιχειρούσαν στα νοτιοδυτικά της Αραβικής Χερσονήσου.

Όπως ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας της ασιατικής χώρας, παρά την εξέλιξη αυτή, η Νότια Κορέα δεν θα συμμετάσχει επισήμως στη διεθνή συμμαχία ναυτικών δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, αξιωματούχοι του υπουργείου σημειώνουν ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας για τα νοτιοκορεατικά πλοία στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επτά κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προσβλέπουν στη δημιουργία μιας αποστολής για την επιτήρηση των Στενών του Ορμούζ. Πιο συγκεκριμένα, Γαλλία, Πορτογαλία, Δανία, Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία και Ελλάδα συμφώνησαν κατ’ αρχάς σε πολιτικό επίπεδο για τη σύσταση μιας τέτοιας αποστολής στον Περσικό Κόλπο και στην Αραβική Θάλασσα.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.