ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 149 δισ. η συνεισφορά της ναυτιλίας στην ΕΕ

16:22 - 17 Φεβ 2020 | Ναυτιλία
Στα 149 δισ. η συνεισφορά της ναυτιλίας στην ΕΕ
Η άμεση συμβολή της ευρωπαϊκής ναυτιλίας στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται σε 54 δισ. ευρώ, ενώ η έμμεση συνεισφορά στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ φτάνει τα 149 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τη μελέτη της Oxford Economics με στοιχεία του 2018, για λογαριασμό της Ένωσης των Εφοπλιστικών φορέων της Ευρώπης (Ecsa).

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, η ευρωπαϊκή ναυτιλία απασχολεί άμεσα 685.000 άτομα και δημιουργεί περισσότερες από 2 εκατ. έμμεσες θέσεις εργασίας.

Μια άμεση σύγκριση με τα στοιχεία της προηγούμενης μελέτης του 2015 είναι δύσκολη, λόγω αλλαγών στη μεθοδολογία και τις πηγές δεδομένων. Ωστόσο, οι τάσεις είναι σαφείς, αναφέρει η Ecsa και επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία, με λίγες εξαιρέσεις, εξακολουθεί να υφίσταται έντονες πιέσεις από τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, γεγονός που οδηγεί σε μείωση της συμβολής στο ΑΕΠ της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται από την ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία παραμένει υπό πίεση.

Η ναυτιλία είναι και πρέπει πάντα να παραμείνει ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της Ευρώπης, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες καθώς προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας, όπως οι δύσκολες συνθήκες στις ναυλαγορές αλλά και τα περιβαλλοντικά θέματα και οι τάσεις απαγκίστρωσης από τον άνθρακα.

Αν η ευρωπαϊκή ναυτιλία θέλει να παραμείνει ανταγωνιστική, οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να υιοθετήσουν μια ολιστική πολιτική και να εξασφαλίσουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, σχολίασε ο Martin Dorsman, Γενικός Γραμματέας της ECSA.

Αναλυτικά η μελέτη ΕΔΩ

Τελευταία τροποποίηση στις 16:33 - 17 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.