ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕΕ: Θετικές οι παρεμβάσεις για απομείωση των επιπτώσεων του κορονοϊού

09:23 - 13 Μαρ 2020 | Ναυτιλία
ΕΕΕ: Θετικές οι παρεμβάσεις για απομείωση των επιπτώσεων του κορονοϊού
Η πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών να παρέμβει στους διεθνείς οργανισμούς, ώστε να δείξουν κατανόηση λόγω των επιπτώσεων σε ναυπηγεία, λιμάνια, νηογνώμονες κτλ, του κορονοϊού, σε θέματα ερμηνείας κανονισμών για την ισχύ πιστοποιητικών ή του χρόνου επιθεώρησης των φορτηγών πλοίων έπιασε τόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΕΕ, ενημέρωσε τις πλοιοκτήτριες εταιρείες ότι ήδη παρέχεται ευελιξία από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) σε περιπτώσεις πλοίων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού. Επίσης η Διεθνής Ένωση Νηογνωμόνων (International Association of Classification Societies - IACS), φαίνεται να έχει ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση της ΕΕΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο IACS ενημέρωσε την ΕΕΕ ότι τα μέλη του θα αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση κάθε αίτημα που αφορά στην απονομή / διατήρηση της κλάσης πλοίου που αντιμετωπίζει σχετικό πρόβλημα σύμφωνα με τις διαδικασίες που έχει κάθε μέλος και αφορά σε περιπτώσεις Ανωτέρας Βίας ή/και «εξαιρετικών περιστάσεων» (exceptional circumstances).

Επίσης ο IACS θα συνεχίσει την παρακολούθηση των εξελίξεων και δηλώνει έτοιμος από κοινού με τα μέλη του να επέμβει συντονισμένα προς υποστήριξη της ναυτιλίας και των κρατικών αρχών για την πρακτική αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων.

Επιπλέον η ΕΕΕ ενημέρωσε τα μέλη της ότι όλα τα πλοία, ανεξαρτήτως σημαίας, που προσεγγίζουν σε  λιμένες των ΗΠΑ υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές (Reports) στις αρμόδιες υγειονομικές και Λιμενικές Αρχές, εφόσον έχουν υπάρξει περιπτώσεις μελών του πληρώματος ή επιβατών που έχουν νοσήσει ή πεθάνει, εντός χρονικής περιόδου 15 ημερών πριν τον κατάπλου του πλοίου στους λιμένες των ΗΠΑ.

Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι στα μη επιβατηγά εμπορικά πλοία, τα οποία είχαν προηγουμένως προσεγγίσει σε λιμένες του Ιράν και της Κίνας (με εξαίρεση το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) ή επιβιβάσθηκαν σε αυτά μέλη πληρώματος από τους εν λόγω λιμένες εντός των τελευταίων 14 ημερών, χωρίς κρούσματα ασθενών ναυτικών,  θα επιτρέπεται η προσέγγισή τους στους λιμένες των ΗΠΑ για τη διενέργεια δραστηριοτήτων / εργασιών, τηρώντας τους σχετικούς  περιοριστικούς όρους που έχουν επιβληθεί από τις αρμόδιες Αρχές.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:47 - 13 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.