ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι ζητούν τα ναυτεργατικά σωματεία από τον Πλακιωτάκη

11:39 - 20 Μαρ 2020 | Ναυτιλία
Τι ζητούν τα ναυτεργατικά σωματεία από τον Πλακιωτάκη
Να σταματήσουν άμεσα οι απολύσεις ναυτικών και να ληφθούν δυναμικά μέτρα για την προστασία του επαγγέλματος ζήτησε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, Μανώλης Τσικαλάκης, ο οποίος εκπροσώπησε εννέα ενώσεις, μέλη της ΠΝΟ, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους.

Η ανακοίνωση των σωματείων:

Ο εκπρόσωπός μας εξέθεσε με λεπτομέρεια και σαφήνεια τα προβλήματα που προκύπτουν για τους συναδέλφους μας. Του κατήγγειλε το γεγονός ότι ήδη έχουν γίνει πρόωρες απολύσεις σε πλοία της Ακτοπλοΐας και των γραμμών της Ιταλίας. Ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό την παρέμβασή του για να σταματήσουν άμεσα οι απολύσεις των συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων, καθώς επίσης και για την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των ναυτικών, ώστε να μην αποτελέσει η υγειονομική κρίση αφορμή ή πρόσχημα για κάποιους, να προβούν σε απολύσεις.

Αναφέρθηκε στο θέμα των συνθέσεων των πλοίων (συμβατικών και ταχυπλόων) που είναι προγραμματισμένα να ξεκινήσουν δρομολόγια σε λίγες ημέρες ενόψει της θερινής περιόδου (1η Απριλίου).

Ζήτησε επίσης, να εφαρμοστούν και για τους ναυτικούς μέτρα για τη στήριξη της εργασίας τους, ανάλογα με αυτά που εξήγγειλε ο κ. Πρωθυπουργός και παρουσιάστηκαν από τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, εάν η Πολιτεία αποφασίσει, να επιβάλει στα πλαίσια της αντιμετώπισης του κορονοϊού, την υποχρεωτική περικοπή δρομολογίων ή τη μείωση του αριθμού των πλοίων που τα πραγματοποιούν. Ανέδειξε δηλαδή τη σημασία της προστασίας της εργασίας των πληρωμάτων, αφού τα πλοία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με αυτά, προκειμένου να λειτουργήσουν με ασφάλεια και επιτυχία. Για τις περιπτώσεις αυτές ζητήθηκε από τον Υπουργό, να ληφθούν επιπλέον υπόψη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει το ναυτικό επάγγελμα, τα οποία καθιστούν αναγκαία τη λήψη δυναμικότερων μέτρων σε σχέση με αυτά που ανακοινώθηκαν για τα επαγγέλματα της ξηράς και ότι μόνο με τον τρόπο αυτόν, θα έχει ουσιαστικό χαρακτήρα η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας.

Σε κάθε περίπτωση έκανε ξεκάθαρη τη θέση μας στον αρμόδιο Υπουργό ότι δηλαδή τα όποια μέτρα ληφθούν από την Πολιτεία, θα πρέπει, να έχουν έκτακτο και προσωρινό χαρακτήρα με ημερομηνία λήξεως. Είναι απαραίτητο να κοπεί από την αρχή η διάθεση εκείνων, οι οποίοι επιδιώκουν με αφορμή την τρέχουσα επιδημία, να πλήξουν τον χώρο της ναυτικής εργασίας και να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της.

Δεν εφησυχάζουμε από το γεγονός ότι ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν μέτρα για την στήριξη των ναυτικών και ότι δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας τους. Είμαστε παρόντες και παρεμβαίνουμε διαρκώς στις εξελίξεις. Υποβάλλουμε τεκμηριωμένες προτάσεις και θα κάνουμε ότι χρειαστεί για την προάσπιση ολοκλήρου του πλαισίου των Εργασιακών και Ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων Ναυτικών και δυναμικά εάν απαιτηθεί.

Τα σωματεία

Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν.

Πανελλήνια Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων- Θαλαμηπόλων Ε.Ν.

Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών Ε.Ν.

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών Ε.Ν.

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Μ.Ε.Κ. Ε.Ν.

Πανελλήνια Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων & Κυβερνητών πάσης τάξεως Ε.Ν.

Πανελλήνια Ένωση Φροντιστών Ε.Ν.

Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας Ε.Ν.

Πανελλήνια Ένωση Ναυτών M/S, Πετρελαιοκίνητων & Ο/Γ μικρών αποστάσεων Ε.Ν

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.