ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνδυνοι και προοπτικές για τα πλοία ξηρού φορτίου Κύριο

10:55 - 03 Απρ 2020 | Ναυτιλία
Κίνδυνοι και προοπτικές για τα πλοία ξηρού φορτίου
Διαταράξεις προκαλούνται στην αγορά ξηρού φορτίου, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως είπαν πλοιοκτήτες με στόλο ξηρού φορτίου στο πρόσφατο διαδικτυακό 14ο ετήσιο Capital Link International Shipping Forum, η αβεβαιότητα που επικρατεί για τη διάρκεια που θα έχει ο COVID-19 είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

Ο γενικός διευθυντής της Grindrod Shipping, Martyn Wade προειδοποίησε για σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, σε περίπτωση που κλείσουν τα terminals ξηρού φορτίου σε Βραζιλία και Αργεντινή. 

Η Κίνα ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση του ιού και βρίσκεται τώρα σε διαδικασία ανάκαμψης, επεσήμανε ο πρόεδρος της Safe Bulkers, Δρ. Λουκάς Μπαρμπαρής. Αυτή η άποψη υιοθετήθηκε και από άλλους πλοιοκτήτες, καθώς αποτελεί πηγή αισιοδοξίας για τη συνέχεια.

Ο Σταμάτης Τσαντάνης της Seanergy Maritime Holdings σημείωσε ότι οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος αυξήθηκαν από τα 85 δολάρια ανά τόνο στα 90 δολάρια ανά τόνο, δείγμα ότι η Κίνα επέστρεψε. Αυτό ενδέχεται να σημαίνει μία ταχεία ανάκαμψη των ναύλων, όπως συνέβη στο δεύτερο μισό της περσινής χρονιάς.

Ωστόσο, καθώς η Κίνα επιστρέφει σε κανονικές συνθήκες, άλλα κράτη με ισχυρές εμπορευματικές ροές, όπως για παράδειγμα η Ινδία, βρίσκονται σε κατάσταση lockdown και αναζητούν λύσεις για να διατηρήσουν τις ροές. Οι διαταραχές που προκλήθηκαν από τους περιορισμούς μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή μήνες.

Αντιμετωπίσαμε παρόμοιες κρίσεις στο παρελθόν και πρέπει να βρούμε τρόπο να ξεπεράσουμε κι αυτήν τόνισε ο πρόεδρος της Scorpio Bulkers, Robert Bugbee, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να προσλαμβάνουν άτομα και να ενισχύουν τις κοινωνίες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Star Bulk, Hamish Norto, η κατάσταση στην αγορά ξηρού φορτίου επιδεινώνεται. Ο ίδιος επέστησε την προσοχή στις συναλλαγές με τρίτους, εκτός των μεγάλων ανθρακωρύχων ή των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.

Γιώργος Γεωργίου







Τελευταία τροποποίηση στις 11:15 - 03 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.