ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι ζητούν διεθνείς εφοπλιστικές ενώσεις από την ΕΕ

11:37 - 15 Απρ 2020 | Ναυτιλία
Τι ζητούν διεθνείς εφοπλιστικές ενώσεις από την ΕΕ
Τέσσερις διεθνείς εφοπλιστικές ενώσεις ζητούν από την Κομισιόν να συγχρονίσει τις ενέργειές της στα θέματα της μείωσης των αερίων ρύπων του θερμοκηπίου από τα πλοία με αυτές του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Ο φορέας των εφοπλιστικών φορέων των χωρών μελών της ΕΕ (ECSA) μαζί την ένωση των βυθοκόρων (EuDA), την διεθνή ένωση κρουαζιεροπλοίων (CLIA) και την Interferry (επιβατηγά-οχηματαγωγά), έστειλαν επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ζητώντας, μεταξύ άλλων, από την ΕΕ, ενόψει της αναστολής όλων των συναντήσεων για το περιβάλλον του ΙΜΟ, να προσαρμόσει ανάλογα και το δικό της χρονοδιάγραμμα προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με αυτό του Οργανισμού.

Επισημαίνεται ότι τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η σύνοδος της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος (MEPC) του ΙΜΟ όπου θα εξετάζονταν προτάσεις για την εφαρμογή βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών CO2 από τα πλοία. Η σύνοδος αναβλήθηκε λόγω κορονοϊου για το μέλλον.

Από την πλευρά της η ΕΕ έχει θέσει για συζήτηση την «Πράσινη Συμφωνία» (Green Deal) η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και προτάσεις για ένταξη της ναυτιλίας στο σύστημα εμπορίας ρύπων. Ωστόσο από την άλλη η ΕΕ έχει αποδεχθεί ως ένα βαθμό ότι τα περιβαλλοντικά θέματα της ναυτιλίας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στον ΙΜΟ. Ως εκ τούτου οι τέσσερις εφοπλιστικές ενώσεις ζητούν από την ΕΕ να προσαρμόσει το χρονοδιάγραμμα των κινήσεών της σε αυτό του ΙΜΟ.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:51 - 15 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.