ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα ύψη οι μετοχές του κλάδου των tankers Κύριο

08:00 - 23 Απρ 2020 | Ναυτιλία
Στα ύψη οι μετοχές του κλάδου των tankers
Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι μετοχές πλοιοκτητών με στόλο tankers, λόγω της πετρελαϊκής κρίσης και της αυξημένης ανάγκης για πλωτή αποθήκευση.

Οι έμποροι νοικιάζουν δεξαμενόπλοια για να αποθηκεύσουν το πλεόνασμα του αργού που έχει δημιουργηθεί στην αγορά, αλλά και να επωφεληθούν του φαινομένου contango, όταν δηλαδή οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι υψηλότερες σε σχέση με τις τιμές spot. Όσο μεγαλύτερη η απόκλιση στις τιμές, τόσο περισσότερο πληρώνει ο ναυλωτής για τη χρήση ενός tanker ως μέσο αποθήκευσης και εξακολουθεί να κερδίζει, καθώς αγοράζει πετρέλαιο τώρα και το πουλά αργότερα.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον για πλωτή αποθήκευση αργού παραμένει έντονο λόγω της επικείμενης εξάντλησης του αποθηκευτικού χώρου στην ξηρά.

Σημειώνεται ότι μετά τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν στις τιμές του πετρελαίου Δευτέρα και Τρίτη, την Τετάρτη ανέκαμψαν. Ωστόσο, δεδομένης της πτώσης που καταγράφει ο «μαύρος χρυσός» από την έναρξη του 2020 - ξεπερνά το 70% -, τα ποσοστά αντανακλούν αναλογικά μικρότερες πραγματικές διακυμάνσεις των τιμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πλειονότητα των μετοχών πλοίων tankers στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται από την περασμένη Παρασκευή 17 Απριλίου μέχρι και χθες Τετάρτη 22 του μήνα*.

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές ελληνικών συμφερόντων, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Navios Maritime Acquisition της Αγγελικής Φράγκου που ενισχύθηκε κατά 29%. Ακολούθησε η Diamond S, εταιρεία στην οποία συμμετέχει και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που κινήθηκε ανοδικά κατά 19,2%, η Pyxis Tankers, συμφερόντων του εφοπλιστή Βαλέντιου Βαλέντη σημείωσε κέρδη κατά 18,45%, η Tsakos Energy Navigation, συμφερόντων του εφοπλιστή Νίκου Τσάκου κέρδισε κατά 17,54% και η Top Ships, συμφερόντων του εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη βρέθηκε σε ανοδική τροχιά κατά 12,51%.

H Pyxis Tankers και η Top Ships διόρθωσαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να μετριαστούν τα κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Στις υπόλοιπες μετοχές του ταμπλό, η Nordic American Tankers ενισχύθηκε κατά 28,04%, η Scorpio Tankers βρέθηκε σε θετικό έδαφος κατά 26,04%, η Teekay Tankers κατέγραψε κέρδη κατά 22,37%, η Ardmore Shipping Corporation κινήθηκε ανοδικά κατά 19,85%, η Frontline με άνοδο κατά 14,27%, η International Seaways θετικά κατά 11,43%, η DHT Holdings ανέβηκε κατά 10,16% και η Euronav κατά 9,73%.

*Οι τιμές των μετοχών μετρήθηκαν μία ώρα πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης την Τετάρτη

Γιώργος Γεωργίου

 

Τελευταία τροποποίηση στις 01:49 - 23 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.