ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι μέλλει γενέσθαι στην αγορά των tankers-Κρίσιμο το επόμενο εξάμηνο Κύριο

07:52 - 07 Μαϊ 2020 | Ναυτιλία
Τι μέλλει γενέσθαι στην αγορά των tankers-Κρίσιμο το επόμενο εξάμηνο
Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος τριμήνου οι ναύλοι στην αγορά των tankers, καθώς η πλεονάζουσα παραγωγή πετρελαίου και η πληρότητα των αποθηκών στην ενδοχώρα ευνοεί την πλωτή αποθήκευση, η οποία αυτή τη στιγμή μοιάζει ο οδηγός της αγοράς.

Ειδικότερα, ακόμα και μετά τη μείωση στους ημερήσιους ναύλους στη spot αγορά την τελευταία εβδομάδα, παραμένουν αρκετά ψηλότερα από τα λειτουργικά έξοδα των πλοίων, καθώς η υποχώρηση των τιμών των καυσίμων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τις δαπάνες.

Ωστόσο, αυτό δε θα ισχύει για πάντα. Η λέξη «κλειδί» για τη συνέχεια είναι το volatility. Η μεταβλητότητα, δηλαδή, στις τιμές της αγοράς. Η περικοπή της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, η υπερπροσφορά πλοίων και η ενίσχυση του πετρελαίου, όπως παραδοσιακά συμβαίνει σε έτος αμερικανικών εκλογών ίσως αλλάξουν την κατεύθυνση της αγοράς. Όπως είπε ο Πρόεδρος του Hellenic Mediterranean Panel της INTERTANKO, Βασίλης Μπακολίτσας σε χθεσινό webinar που διοργάνωσε το isalos.net, «η τιμή του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 35 με 40 δολάρια το βαρέλι».

Ναύλωση spot ή χρονοναύλωση;

Στο ίδιο webinar τέθηκε το δίλημμα της ναύλωσης στη spot αγορά ή της χρονοναύλωσης. Ο Δρ. Ιωάννης Κοκαράκης, Technical Director στην Bureau Veritas τόνισε ότι «οι ναυλώσεις spot είναι βραχυπρόθεσμα πιο προσοδοφόρες και με τις υπάρχουσες συνθήκες στην αγορά και τις χαμηλές τιμές είναι αυτοκτονία να μην προτιμά κάποιος να ναυλώσει στη spot». Ο Χάρης Κοσμάτος, Corporate Development Officer στην Tsakos Energy Navaigation επεσήμανε ότι «παρότι ως εταιρεία έχουμε το 70% του στόλου μας σε χρονοναυλώσεις, σήμερα επωφελούμαστε από την κατάσταση στην αγορά και επιλέγουμε σε μεγάλο βαθμό ναυλώσεις spot». Ο κ. Μπακολίτσας, από την πλευρά του, σημείωσε ότι «οι περισσότερες χρονοναυλώσεις συνάπτονται τώρα για περιόδους maximum έξι μηνών. Γενικότερα δεν είμαι της άποψης ότι είναι πιο κερδοφόρες από τις spot σε μακροχρόνια περίοδο», ενώ επικαλέστηκε έρευνα, σύμφωνα με την οποία, «σε περίοδο 20 ετών δεν αποδεικνύονται πιο αποδοτικές».

Παραγγελίες πλοίων

Σε ερώτημα για το αν είναι σωστή επιλογή η παραγγελία ενός πλοίου τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο Δρ. Κοκαράκης υπογράμμισε ότι «τα νέα πλοία πρέπει να είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικά. Ο συνδυασμός της αβεβαιότητας για την κατασκευή τέτοιων τύπων πλοίων σήμερα και της κρίσης της πανδημίας έχει προκαλέσει τουλάχιστον 50% λιγότερες νέες κατασκευές tankers. Θεωρώ ότι σε χρονικό ορίζοντα 2 ετών, είναι σοφό να περιμένει κανείς πριν προχωρήσει σε παραγγελία». Ο κ. Κοσμάτος ανέφερε ότι «είναι απαραίτητη η επάρκεια ρευστότητας για να χτιστεί ένα πλοίο, ώστε ανεξαρτήτως αγοράς, να καλύπτονται τα έξοδα του υπόλοιπου στόλου». Παράλληλα, ο κ. Μπακολίτσας σημείωσε ότι «οι ιστορικά χαμηλές τιμές στα ναυπηγεία δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για κατασκευές πλοίων».

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης

Αναφορικά με το πάντα «καυτό» θέμα της χρηματοδότησης της ναυτιλιακής βιομηχανίας, κοινός τόπος των ομιλιών των συμμετεχόντων ήταν ότι οι τράπεζες έχουν σκληρύνει τη στάση τους και το φάσμα των πελατών που χρηματοδοτούν, έχει μειωθεί. Βασικοί παράγοντες διευκόλυνσης της χρηματοδότησης είναι το περιβαλλοντικό προφίλ της εταιρείας και πόσο αξιόπιστο όνομα έχει στην αγορά. Σε ό,τι αφορά τις κινεζικές επιχειρήσεις leasing, ειπώθηκε ότι προσπαθούν να καλύψουν το κενό των τραπεζών και έχουν επεκταθεί και σε πλοία που δεν είναι ναυλωμένα στην ασιατική χώρα.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 12:25 - 07 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.