ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «ψυγείο» η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Cosco

14:27 - 07 Μαϊ 2020 | Ναυτιλία
Στο «ψυγείο» η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Cosco
«Παγώνει» προς ώρας η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Hellenic Port Community System» της της θυγατρικής της Cosco, Σ.Ε.Π. Α.Ε. στο λιμάνι του Πειραιά, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, στη διάρκεια σημερινής τηλε-συνέντευξης Τύπου.

Αρχικά, σημείωσε ότι «βασικός πυλώνας της λιμενικής πολιτικής είναι η ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι σημαία της ψηφιοποίησης του συστήματος παροχής λιμενικών υπηρεσιών».

Όπως, είπε «μπορεί να προσφέρει τη διασύνδεση δραστηριοτήτων και υπηρεσιών στο λιμάνι, αλλά με τη λογική ενός κεντρικού συστήματος σχεδιασμένου από το υπουργείο Ναυτιλίας. Το πρόβλημα ανακύπτει στο ποιος κατέχει την πληροφορία. Δεν μπορεί ένας ιδιώτης κάτοχος του λιμένα να έχει αυτές τις πληροφορίες, αλλά ένα σύστημα που νομιμοποιείται να διασυνδέεται με το σύστημα ΓΕΜΗ, ΑΑΔΕ ή ΕΡΓΑΝΗ. Απαιτούνται ενιαίες προδιαγραφές για το σύνολο των φορέων διοίκησης των λιμένων, στη βάση τεχνικών προτύπων που εγκρίνονται από τους δημόσιους φορείς. Εάν χρειαστεί θα αναλάβουμε νομοθετική πρωτοβουλία για να λάβει το κράτος την ιδιοκτησία της πλατφόρμας».

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα είχε σηκώσει «κύμα» αντιδράσεων από φορείς γύρω από το λιμάνι και η λειτουργία της είχε ανασταλεί μέχρι τις 30 Απριλίου. Η κύρια ένσταση αφορούσε την υποχρεωτικότητα εγγραφής όλων των χρηστών στη συγκεκριμένη πλατφόρμα πληροφοριών, εάν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν λιμενικές υπηρεσίες.

«Πώς διασφαλίζεται ότι τα στοιχεία που εισάγονται στην πλατφόρμα θα τα γνωρίζουν μόνο όσοι εμπλέκονται στη συγκεκριμένη συναλλαγή; Πώς θα ξέρουν μόνο οι τελωνειακές αρχές την «καταγωγή» του φορτίου; Τί ακριβώς έχει συμφωνηθεί σε συνεργασία με την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ); Γιατί μόνο στον Πειραιά, ενώ σε κανένα άλλο λιμάνι του κόσμου δεν έχει στηθεί τέτοια πλατφόρμα και δεν τη διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρεία, παρά μόνο όταν της ανατεθεί και ελέγχεται από Δημόσια Αρχή;» είχε τονίσει το ΕΒΕΠ.

Το Maritime Hellas (Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών, Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς) είχε προτείνει τη δημιουργία νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας με την ταυτόχρονη δημιουργία εθνικών προτύπων και λειτουργία και διαχείριση της πλατφόρμας από ανεξάρτητη εταιρεία/φορέα που δραστηριοποιείται στην ψηφιακή τεχνολογία και έχει την απαραίτητη εμπειρία, υπό την επίβλεψη Δημόσιου Φορέα.

Γιώργος Αλεξάκης - Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 15:07 - 07 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.