ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε αρνητικό έδαφος επανήλθαν τον Μάιο οι ελληνικές ναυτιλιακές μετοχές Κύριο

10:00 - 30 Μαϊ 2020 | Ναυτιλία
Σε αρνητικό έδαφος επανήλθαν τον Μάιο οι ελληνικές ναυτιλιακές μετοχές
Μετά την άνοδο που κατέγραψαν τον Απρίλιο, οι ναυτιλιακές εισηγμένες, ελληνικών συμφερόντων, κινήθηκαν πτωτικά τον Μάιο, καθώς η παγκόσμια ναυτιλία προσπαθεί να βρει τα βήματά της, στον απόηχο της σταδιακής άρσης των μέτρων lockdown.

Οι ελληνικές μετοχές δεν ακολούθησαν τη θετική τάση στη Wall Street, με τον Dow Jones να κλείνει τον μήνα με άνοδο 4,2% και τον Nasdaq με μηνιαία κέρδη 6,8%.

Τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες κατέγραψε η ναυτιλιακή με στόλο tankers, Top Ships, συμφερόντων του εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η ναυτιλιακή με στόλο containerships, Euroseas, συμφερόντων του εφοπλιστή Αριστείδη Πίττα.

Όπως είπε στο Reporter, ο επικεφαλής αναλυτής της BIMCO, Peter Sand, όλοι οι ναυτιλιακοί κλάδοι βρίσκονται σε καθοδική πορεία και η τάση αυτή αναμένεται να παγιωθεί στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ενώ η ανάκαμψη εκτιμάται ότι θα είναι αργή και σταδιακή. 

Ειδικότερα, στα tankers, μετά το πάρτι που έλαβε χώρα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου και η σταδιακή αποκλιμάκωση της πλωτής αποθήκευσης θέτει σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον. Στα bulkers, η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας δε μοιάζει ικανή για να στηρίξει τους ναύλους και συνολικά εκτιμάται ότι η αύξηση του στόλου θα ξεπεράσει την αύξηση της ζήτησης, λόγω της απότομης πτώσης στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Τέλος, στα containerships, η πλεονάζουσα χωρητικότητα θα ενισχυθεί σημαντικά το 2020, καθώς η ζήτηση πέφτει απότομα, ενώ η ανάκαμψη αναμένεται σταδιακή. 

Η εικόνα στις μετοχές

Στις μετοχές με στόλο tankers, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε, όπως ειπώθηκε η Top Ships, συμφερόντων του εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη, που διολίσθησε κατά 39,88%, κλείνοντας στα 0,128 δολάρια. Ακολούθησαν η Tsakos Energy Navigation, συμφερόντων του εφοπλιστή Νίκου Τσάκου, που υποχώρησε κατά 16,56% στα 2,67 δολάρια και η Pyxis Tankers, συμφερόντων του εφοπλιστή Βαλέντιου Βαλέντη που έχασε κατά 13,91% στα 0,94 δολάρια. Στον αντίποδα, με κέρδη έκλεισε τον μήνα η Navios Maritime Acquisition Corporation, συμφερόντων της Αγγελικής Φράγκου, που ενισχύθηκε κατά 8,07% στα 5,89 δολάρια.

Στα containerships, τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση κατέγραψε η Capital Product Partners, συμφερόντων του εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη που υποχώρησε κατά 13,35% στα 8,11 δολάρια. Η Danaos Corporation, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα κινήθηκε χαμηλότερα κατά 8,82% στα 4,03 δολάρια, η Global Ship Lease, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Γιουρούκου σε αρνητικό έδαφος κατά 6,94% στα 4,16 δολάρια, η Performance Shipping, συμφερόντων του εφοπλιστή Συμεών Παληού έπεσε κατά 6,43% στα 0,65 δολάρια και η Costamare, συμφερόντων του εφοπλιστή Κωστή Κωνσταντακόπουλου σε πτωτική τροχιά κατά 1,92% στα 4,6 δολάρια. Τη διαφορά έκανε η Euroseas, συμφερόντων του εφοπλιστή Αριστείδη Πίττα, η οποία κατέγραψε μηνιαία κέρδη 18,78% στα 2,72 δολάρια.

Στις μετοχές με στόλο LNG και LPG, ισχυρά πτωτικά κινήθηκαν οι δύο μετοχές του Πήτερ Λιβανού. Ειδικότερα, η GasLog σημείωσε απώλειες 19,48% στα 3,43 δολάρια και η GasLog Partners έχασε κατά 14,09% στα 4,39 δολάρια. Η Dorian LPG, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιάννη Χατζηπατέρα κινήθηκε πτωτικά κατά 8,67% στα 8,22 δολάρια και η Dynagas LNG Partners, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου με πτώση κατά 3,57% στα 1,62 δολάρια. «Κόντρα στο ρεύμα» πήγε η StealthGas, συμφερόντων του εφοπλιστή Χάρη Βαφειά, που κέρδισε κατά 10,04% στα 2,63 δολάρια.

Τέλος, στις μετοχές με πλοία ξηρού φορτίου, η Diana Shipping, συμφερόντων του εφοπλιστή Συμεών Παληού κατέγραψε τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες, υποχωρώντας κατά 22,29% στα 1,36 δολάρια. Η Navios Maritime Partners, συμφερόντων της Αγγελικής Φράγκου διολίσθησε κατά 18,41% στα 6,69 δολάρια, η Seanergy Maritime Holdings, συμφερόντων του Σταμάτη Τσαντάνη σε πτωτική τροχιά κατά 14,49% στα 0,12 δολάρια, η άλλη μετοχή της κας Φράγκου, Navios Maritime Holdings με απώλειες κατά 6,01% στα 2,19 δολάρια, η Star Bulk Carriers, συμφερόντων του εφοπλιστή Πέτρου Παππά έχασε κατά 5,91% στα 5,09 δολάρια και η Globus Maritime Limited, συμφερόντων της οικογένειας Φειδάκη στο -3,39% στα 0,66 δολάρια. Αντιθέτως, οριακά μηνιαία κέρδη σημείωσε η Safe Bulkers, συμφερόντων του εφοπλιστή Πόλυ Χατζηιωάννου, που ενισχύθηκε κατά 0,99% στα 1,02 δολάρια.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 16:10 - 30 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.