ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την αγορά LNG

12:08 - 02 Ιουν 2020 | Ναυτιλία
Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την αγορά LNG
Σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ οδεύουν οι ναύλοι στην αγορά του LNG το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς οι ακυρώσεις φορτίων, η πτώστη των τιμών του φυσικού αερίου και η αβέβαιη πορεία της ζήτησης πιέζουν τα κέρδη στη spot κάτω από τα λειτουργικά έξοδα ενός πλοίου.

Οι ημερήσιοι ναύλοι σε διαδρομές από τον Αμερικανικό Κόλπο προς την Ευρώπη και το Τόκιο έχουν καταρρεύσει κατά 98% από το Νοέμβριο και διαμορφώνονται σε μόλις 15.500 δολάρια. Τα έσοδα αυτή τη στιγμή είναι ισοδύναμα με τα λειτουργικά έξοδα, όπως ανέφερε η Flex LNG, κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.

«Η σοβαρότητα και η διάρκεια του κορονοϊού, καθώς και η επίδραση στη ζήτηση είναι δύσκολο να προβλεφθούν, αλλά είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η ζήτηση για ενέργεια θα ανακάμψει, μόλις η πανδημία τεθεί υπό έλεγχο», επεσήμανε η εταιρεία. 

Μάλιστα, οι συνθήκες περιορισμένων κερδών αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο, όταν και η εποχική ζήτηση θα αυξηθεί, λόγω του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, δίνοντας μία ώθηση στους ναύλους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το εμπόριο LNG θα ενισχυθεί κατά 6% ή περίπου 21 εκατ. τόνους το 2020. Ωστόσο, οι ακυρώσεις στα φορτία και η πτώση των εξαγωγών καθιστούν δύσκολη την επαλήθευση της πρόβλεψης. Περίπου 40 φορτία LNG εξήχθησαν από τις ΗΠΑ, το διάστημα 1-24 Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας της χώρας. Πρόκειται για πολύ χαμηλή επίδοση, αν έρθει σε σύγκριση με τα 74 φορτία του Ιανουαρίου, τα 66 του Φεβρουαρίου, τα 71 του Μαρτίου και τα 61 του Απριλίου. Περίπου 60 φορτία αναμένεται να ακυρωθούν την περίοδο Ιουνίου - Ιουλίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:18 - 02 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.