ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ:Κυρώσεις σε ναυτιλιακές ελληνικών συμφερόντων για μεταφορά πετρελαίου από Βενεζουέλα

13:26 - 03 Ιουν 2020 | Ναυτιλία
ΗΠΑ:Κυρώσεις σε ναυτιλιακές ελληνικών συμφερόντων για μεταφορά πετρελαίου από Βενεζουέλα
Κυρώσεις επιβλήθηκαν σε τέσσερα tankers ελληνικών συμφερόντων από το Γραφείο Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, με την κατηγορία ότι μετέφεραν αργό πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με το tradewinds, πρόκειται για τα δεξαμενόπλοια Athens Voyager (χωρητικότητας 105,600 dwt και κατασκευής 2007), το οποίο είναι εγγεγραμμένο στη Adamant Maritime και το διαχειρίζεται η Chemnav Navigation συμφερόντων του Παύλου Κορώνη, το χωρητικότητας 150,000 dwt Chios I (κατασκευής 2017), το οποίο διαχειρίζεται η Dynacom Tankers Management του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου και είναι ιδιοκτησίας της Afranav Maritime, το χωρητικότητας 306.500-dwt Seahero (κατασκευής 2006), το οποίο διαχειρίζεται η Thenamaris του εφοπλιστή Νικόλα Μαρτίνου και είναι εγγεγραμμένο στην εταιρεία Seacomber, και το χωρητικότητας 300.000 dwt Voyager I (κατασκευής 2003), το οποίο διαχειρίζεται η NGM Energy της οικογένειας Μουνδρέα και ανήκει στην Sanibel Shiptrade.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες Afranav Maritime Ltd, Adamant Maritime Ltd και Sanibel Shiptrade Ltd, έχουν την έδρα τους στα Νησιά Μάρσαλ, ενώ η Seacomber Ltd στην Ελλάδα.

Τα δεξαμενόπλοια φέρεται να μετέφεραν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών οι κυρώσεις επιβλήθηκαν στις τέσσερις εταιρείες επειδή διατηρούσαν εμπορικές συναλλαγές με τη Βενεζουέλα. Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου της Βενεζουέλας προς το συμφέρον του μη αναγνωρισμένου καθεστώτος του προέδρου Μαδούρο είναι ανεπίτρεπτη, αναφέρουν οι αμερικανικές αρχές, και όσοι την διευκολύνουν ρισκάρουν να χάσουν την πρόσβαση στο αμερικανικό οικονομικό σύστημα.

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι οι κυρώσεις βάζουν στο στόχαστρο τον πετρελαϊκό κλάδο της Βενεζουέλας, καθώς συνεχίζει να παρέχει οικονομικούς πόρους στο παράνομο καθεστώς του Μαδούρο.

Στην μαύρη λίστα SDN (Specially Designated Nationals) μπορούν να εντάσσονται ιδιώτες, ομάδες και οντότητες. Τα περιουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ μπλοκάρονται και οι Αμερικανοί πολίτες απαγορεύεται να έχουν μαζί τους συναλλαγές. Επίσης τα πλοία στα οποία επιβάλλονται οι κυρώσεις δεν μπορούν κάνουν ανεφοδιασμό σε αμερικανικά λιμάνια, ενώ και όποια δραστηριότητα που ανήκει κατά 50% τουλάχιστον σε κάποια οντότητα που έχει μπει στη λίστα SDN μπλοκάρεται επίσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:37 - 03 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.