ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΛΠ: Υποχώρησε η διακίνηση containers τον Μάιο-Η εικόνα στο πεντάμηνο

07:00 - 16 Ιουν 2020 | Ναυτιλία
ΟΛΠ: Υποχώρησε η διακίνηση containers τον Μάιο-Η εικόνα στο πεντάμηνο
Μειωμένη ήταν η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι του Πειραιά, σε ετήσια βάση, τόσο τον Μάιο του 2020 όσο και συνολικά το πρώτο πεντάμηνο του έτους. Ωστόσο, οι αριθμοί παρουσιάζονται βελτιωμένοι συγκριτικά με τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Cosco, μητρική της ΣΕΠ, η οποία διαχειρίζεται τις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι, τον Μάιο του 2020 διακινήθηκαν συνολικά 426,7 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια έναντι 453,1 χιλιάδων τον αντίστοιχο μήνα του 2019 σε μία μείωση της τάξεως του 5,8%. Κατά το πρώτο πεντάμηνο, η διακίνηση υποχώρησε κατά 3,3% συγκριτικά με πέρυσι, καθώς διαμορφώθηκε σε 2,035 εκατ. εμπορευματοκιβώτια από 2,105 εκατ. εμπορευματοκιβώτια. Ωστόσο, παρατηρείται μία αύξηση 8,6% στη διακίνηση του Μαΐου σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, κατά τον οποίον διακινήθηκαν 392,9 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια.

Μάλιστα, η μελέτη των στοιχείων των προηγούμενων μηνών καταδεικνύει πως ο Μάιος ήταν ο πιο παραγωγικός μήνας μέχρι τώρα για το 2020. Πιο συγκεκριμένα τον Ιανουάριο διακινήθηκαν συνολικά 423 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια (+7,6% σε ετήσια βάση), τον Φεβρουάριο 414,7 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια (+2,2% σε ετήσια βάση), τον Μάρτιο, όταν έφτασαν τα πρώτα «απόνερα» της πανδημίας, η διακίνηση περιορίστηκε στα 378,1 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια (-15,4% σε ετήσια βάση), τον Απρίλιο διακινήθηκαν 392,9 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια (-3,3% σε ετήσια βάση) και τον Μάιο, όπως ειπώθηκε, 426,7 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τα στοιχεία του 2019, για τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, το λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται στην κορυφή των λιμένων της Μεσογείου και στην τέταρτη θέση στην Ευρώπη. Το 2020 σηματοδότησε την έλευση του κορονοϊού και την κατάρρευση του διεθνούς εμπορίου, ωστόσο, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας επέδειξε ανθεκτικότητα. 

Σημαντικά έργα υποδομών

Η δυναμικότητα του λιμανιού αναμένεται να ενισχυθεί έτι περαιτέρω από την αναβάθμιση του Προβλήτα Ι με σκοπό την εύρυθμη και σύγχρονη λειτουργία του Container Terminal. Πρόσφατα ορίστηκε ανάδοχος του έργου, ύψους 6,8 εκατ. ευρώ, η «Ένωση Οικονομικών Φορέων Δάμων Α.Τ.Ε. - Τεχνική Έργων Α.Ε. – Σ. Τσακουμάγκος Α.Τ.Ε.». Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει την αποξήλωση του υφιστάμενου συστήματος των τεσσάρων (4) γραμμών σιδηροτροχιών των γερανογεφυρών στοιβασίας εμπορευματοκιβωτίων τύπου RMG, τη βελτίωση του εδάφους, την εγκατάσταση νέου συστήματος σιδηροτροχιών, την κατασκευή νέου δικτύου αποχέτευσης ομβρίων, την καθαίρεση των κατεστραμμένων δαπέδων στους χώρους του Προβλήτα Ι και την εν συνεχεία ανακατασκευή τους.

Παράλληλα, προχωρά και η αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του Προβλήτα Ι του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, με την προμήθεια και εγκατάσταση μίας (1) καινούργιας γερανογέφυρας προκυμαίας Super Post Panamax για την ενίσχυση των υπηρεσιών φορτοεκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων της εταιρείας. Το συγκεκριμένο έργο έχει αρχικό προϋπολογισμό 9 εκατ. ευρώ.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, η Cosco ήρθε σε συμφωνία με την κινεζική κατασκευάστρια, Shanghai Zhenhua Heavy Industry (ZPMC) για τρεις γερανογέφυρες, που θα συμβάλουν στην εξυπηρέτηση μεγαλύτερων, σε μεταφορική ικανότητα, πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Πρόκειται για μία επένδυση που στοχεύει στην αποδοτικότερη διαχείριση των εμπορευμάτων από τους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμένα.

Εξάλλου, πάγιο αίτημα της διοίκησης του ΟΛΠ είναι η κατασκευή του τέταρτου προβλήτα, μία επένδυση, η οποία αποτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ και θεωρείται ότι θα «απογειώσει» τη δυναμικότητα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 06:52 - 16 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.