ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακτοπλοΐα: Ετήσια πτώση έως και 70% στην επιβατική κίνηση Ιουνίου Κύριο

08:00 - 23 Ιουν 2020 | Ναυτιλία
Ακτοπλοΐα: Ετήσια πτώση έως και 70% στην επιβατική κίνηση Ιουνίου
Υποτονική παραμένει η επιβατική κίνηση στην ακτοπλοΐα, σε ένα καλοκαίρι χωρίς προηγούμενο. Η έλευση της πανδημίας «μηδένισε» τις τουριστικές ροές και τα προβλήματα ρευστότητας για τις εταιρείες μεγεθύνονται όσο δε βελτιώνεται η κατάσταση.

Όπως λέει στο Reporter ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Μιχάλης Σακέλλης, «η πτώση της κίνησης για τον Ιούνιο αγγίζει το 60% με 70%, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Οι περισσότερες μετακινήσεις πραγματοποιούνται για εμπορικούς λόγους ή από μόνιμους κατοίκους των νησιών. Μιλάμε ουσιαστικά για κίνηση Μαρτίου, είναι μία κατάσταση απογοητευτική».

Σύμφωνα με τον κ. Σακέλλη, εάν η επιβατική κίνηση δε σημειώσει άνοδο τους ερχόμενους μήνες, οι αρχικές εκτιμήσεις για απώλειες 300 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους, θα αποδειχτούν αισιόδοξες. Η επιφυλακτικότητα και η οικονομική αδυναμία για διακοπές «φρενάρουν» τις «εξορμήσεις» με τα πλοία, ενώ και τα σημάδια από το εξωτερικό είναι δυσοίωνα, καθώς σε αρκετές χώρες θα επικρατήσει η τάση του εσωτερικού τουρισμού. Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ επισημαίνει πως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει «το επόμενο κρίσιμο δεκαήμερο», σε συνάρτηση και με το συνολικό άνοιγμα των αεροπορικών πτήσεων, αν και οι πληροφορίες που έρχονται από αυτό το πεδίο κάνουν λόγο για περιορισμένη κινητικότητα.

Σε αυτή την «ασφυκτική» κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από τον κλάδο, καθίσταται απαραίτητη η περαιτέρω οικονομική ενίσχυσή του, μετά τη χρηματοδότηση των 15 εκατ. ευρώ στα μέσα Απριλίου. «Η ακτοπλοΐα χρειάζεται βοήθεια. Γίνονται συζητήσεις με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και αναμένουμε οριστικές αποφάσεις» αναφέρει ο κ. Σακέλλης. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Πλακιωτάκης γνωστοποίησε την περασμένη Παρασκευή πως αυτήν την εβδομάδα θα ανακοινωθεί νέο πακέτο ενίσχυσης της ακτοπλοΐας με πρόσθετη οικονομική στήριξη, αλλά και επιδότηση των θέσεων απασχόλησης. Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος είναι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να αποζημιωθούν και από ευρωπαϊκούς πόρους και το υπουργείο σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών καταρτίζουν την οριστική πρόταση.

Λύση στο πρόβλημα της νωθρής εγχώριας επιβατικής κίνησης επιδιώκεται να δοθεί μέσα από το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα, στο οποίο, αναμένεται να ενταχθούν περίπου 250.000 πολίτες, προβλέπει συνολική έκπτωση για τους δικαιούχους, που φτάνει στο 66%. Ειδικότερα, 33% επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ, 33% από την εκάστοτε εταιρεία και 33% από τον δικαιούχο. «Δεν ξέρουμε ακόμη πόσες και ποιες εταιρείες θα συμμετάσχουν, αλλά είναι μία πρωτοβουλία στη σωστή κατεύθυνση» επισημαίνει ο κ. Σακέλλης.

Σε ό,τι αφορά τα πρωτόκολλα μετακίνησης, βάσει των οποίων, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός επιβατών διαμορφώνεται στο 60% για τα πλοία που δε διαθέτουν καμπίνες και στο 65% για τα πλοία που διαθέτουν καμπίνες, ο κ. Σακέλλης υπογραμμίζει ότι προς ώρας δεν περιορίζουν τα πλοία, ακριβώς γιατί η κίνηση είναι ελάχιστη. Ωστόσο, προσθέτει, πως εάν υπάρξει βελτίωση των συνθηκών και κατ' επέκταση ενισχυμένη κίνηση, είναι απαραίτητο να επαναπροσδιοριστούν.

Με αυτά τα δεδομένα, η ανάκαμψη του κλάδου θεωρείται δύσκολη υπόθεση και ευλόγως διατυπώνονται απαισιόδοξες εκτιμήσεις και για το 2021. Καθώς η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη, ο τουρισμός θα πλήττεται, παρασύροντας και τον νευραλγικό για την εθνική οικονομία, κλάδο της ακτοπλοΐας.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 11:04 - 23 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.