ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοδικό τέμπο στις διαλύσεις πλοίων-Παραμένουν πρωταγωνιστές οι Έλληνες εφοπλιστές

08:15 - 26 Ιουν 2020 | Ναυτιλία
Ανοδικό τέμπο στις διαλύσεις πλοίων-Παραμένουν πρωταγωνιστές οι Έλληνες εφοπλιστές
Ανεβάζουν ρυθμό οι διαλύσεις πλοίων το τελευταίο διάστημα, αν και οι προσφερόμενες τιμές παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα, συγκριτικά με την περίοδο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ναυλομεσιτική Αllied Shipbroking, μία σειρά από νέες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στο Μπαγκλαντές τις προηγούμενες ημέρες, στον απόηχο της κατάθεσης του ετήσιου προϋπολογισμού, ο οποίος θεωρείται ότι περιλαμβάνει πολύ ευνοϊκά στοιχεία για την αγορά.

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον έχει επιστρέψει και στα διαλυτήρια του Πακιστάν, μετά τις μειώσεις φόρων και δασμών σε εισαγωγές πλοίων, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Μετά από μία μακρά περίοδο αδράνειας, οι επιχειρήσεις της χώρας εισήλθαν δυναμικά στην αγορά, γεγονός που αναμένεται να συνεχιστεί τις επερχόμενες εβδομάδες.

Στον αντίποδα, υποτονικό παραμένει το κλίμα στην Ινδία, μετά τη σημαντική πτώση των τιμών του χάλυβα και την περαιτέρω υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι δυνητικοί πωλητές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις άλλες αγορές, που τη δεδομένη στιγμή είναι πιο ελκυστικές.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η μέση τιμή για τα tankers κυμαινόταν στην περιοχή των 180-300 δολαρίων ανά ldt και για τα bulkers στα 170-290 δολάρια ανά ldt.

Πρωταγωνιστές οι Έλληνες εφοπλιστές

Με βάση τα στοιχεία της Αllied Shipbroking, οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν δώσει στα διαλυτήρια τα περισσότερα πλοία μέχρι τώρα το 2020. Πιο συγκεκριμένα, έχουν δώσει συνολικά 23 πλοία μεταφορικής ικανότητας 1,35 εκατ. DWT. Από αυτά 7 είναι πλοία ξηρού φορτίου, 5 είναι tankers, άλλα 8 είναι containerships και ένα είναι gas carrier. Ακολουθούν οι Νορβηγοί, οι Ρώσοι και οι Ιάπωνες με 9 πλοία. Συνολικά, μέχρι τις 21 Ιουνίου 2020, είχαν δοθεί για διάλυση 274 πλοία, μεταφορικής ικανότητας 11,8 εκατ. DWT.

Σε ό,τι αφορά τους κορυφαίους προορισμούς για διαλύσεις πλοίων, στην πρώτη θέση συναντάμε την Ινδία με 73 πλοία, έπεται το Μπαγκλαντές με 63 πλοία, η Τουρκία με 38 πλοία, το Πακιστάν με 15 πλοία και η Κίνα με 7 πλοία.

dialisiew ploiv

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 10:10 - 26 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.