ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρίσιμη συνάντηση για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

14:13 - 02 Ιουλ 2020 | Ναυτιλία
Κρίσιμη συνάντηση για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Για τις 16.00 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μεταξύ των μετόχων της "Ναυπηγεία Ελευσίνας" και της διοίκησης της ONEX, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, που θα διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο για τη διαδικασία εξυγίανσης.

Θα βρεθούν δηλαδή τετ ατ τετ επικεφαλής της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας και ο βασικός μέτοχος των Ναυπηγείων, Νίκος Ταβουλάρης, στον οποίο αποδίδεται από την πλευρά της ΟΝΕΧ παρελκυστική τακτική σε σχέση με την μεταβίβαση.

Στόχος της κυβέρνησης πάντως είναι να κλείσει η η μεταβίβαση, τουλάχιστον του 50% των Ναυπηγείων Ελευσίνας, στην εταιρεία ΟΝΕΧ ELEFSIS SHIPYARDS ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής του σχεδίου εξυγίανσης στα αρμόδια δικαστήρια.

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ ΣΚΑΪ ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης νωρίτερα υποστήριξε πως για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας «υπάρχει πλέον ένα υπαρκτό και ρεαλιστικό σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο θα μπορούσε να χαλάσει πια μόνο η οικογένεια του νυν ιδιοκτήτη». Και συνεχίζει με την ελπίδα πως «θα επικρατήσει η λογική και όλα θα πάνε καλά». 

Σύμφωνα με τον υπουργό «αν οι νυν μέτοχοι δεν υπογράψουν, αυτό σημαίνει ότι θα κλείσουν τα Ναυπηγεία, θα απολυθούν οι 700 εργαζόμενοι και θα μείνουν 400 εκατομμύρια χρέη στους μετόχους. Ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του… Οι εργαζόμενοι εκεί έχουν μεγάλη αγωνία για τη δουλειά τους και για το μέλλον τους. Και η χώρα έχει μία απόλυτη ανάγκη αναγεννήσεως της ναυπηγικής βιομηχανίας».

Και κλείνει το θέμα των Ναυπηγείων λέγοντας πως «εάν κάποιοι μέτοχοι έχουν οδηγήσει μία επιχείρηση στη χρεοκοπία για Χ λόγους, εγώ  τώρα δεν μπορώ να πω αν φταίνε ή δεν φταίνε. Το να δρουν εποικοδομητικά για να βρεθεί μια λύση είναι επαινετέο και να τους επαινέσουμε δημοσίως. Εάν επιλέξουν να δυναμιτίσουν το project, η κυβέρνηση δηλώνει ευθέως και καθαρά ότι άλλο σχέδιο δεν υπάρχει».

Στο μεταξύ χτες ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης συνοδευόμενοι από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt και τον πρόεδρο της ΟΝΕΧ, κ. Πάνο Ξενοκώστα, επισκέφθηκαν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και μίλησαν με τους εργαζόμενους.

«Το project αυτό είναι εθνικής σημασίας. Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε με τον κύριο Νίκο Παπαθανάση, τον αρμόδιο Υφυπουργό Βιομηχανίας, την ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων από τον κύριο Πρωθυπουργό, ένα από τα θέματα τα οποία θέσαμε ως βασική μας προτεραιότητα ήταν η επαναλειτουργία της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα με τη δύναμη και τη δόξα του παρελθόντος.

Γιατί η Ελλάδα είναι απαράδεκτο να μην έχει ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία. Δεν μπορεί να είμαστε η πρώτη χώρα σε ναυτιλία στον πλανήτη και να έχουμε καταφέρει σε τόσες δεκαετίες να υπολειτουργούν τα ναυπηγεία μας», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης χτες δίνοντας το στίγμα.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.