ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο Top-10 των ναυτιλιακών κέντρων του κόσμου η Αθήνα Κύριο

08:00 - 14 Ιουλ 2020 | Ναυτιλία
Στο Top-10 των ναυτιλιακών κέντρων του κόσμου η Αθήνα
Δύο θέσεις κέρδισε η Αθήνα ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, σύμφωνα με το δείκτη «2020 Xinhua-Baltic International Shipping Centre Development (ISCD) Index», που δημοσίευσε το Baltic Exchange, σε συνεργασία με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ειδικότερα, η Αθήνα αναρριχήθηκε στην 8η θέση ανάμεσα στις 10 κορυφαίες ναυτιλιακές μητροπόλεις του κόσμου για το 2020, από την 10η, στην οποία βρισκόταν το 2019. Η ανοδική πορεία της ελληνικής πρωτεύουσας αποδίδεται στη βελτίωση του ευρύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά, η ανάδειξή του σε κορυφαίο λιμάνι της Μεσογείου και στην τετράδα της Ευρώπης στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, η ανθεκτικότητα που επέδειξε απέναντι στην πανδημία και το επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί συνέβαλαν, φυσικά, σε αυτό το αποτέλεσμα. 

Ο δείκτης, ο οποίος δημοσιεύτηκε για έβδομη χρονιά, αποτυπώνει την απόδοση των μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου, που προσφέρουν λιμενικές και ναυτιλιακές υπηρεσίες. Οι πόλεις κρίνονται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως η διακίνηση φορτίων, οι υποδομές, το βάθος και το εύρος των επαγγελματικών υπηρεσιών θαλάσσιας υποστήριξης που παρέχονται, καθώς και το γενικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Όπως αναφέρεται στο report, η Σιγκαπούρη διατηρήθηκε στην κορυφή της λίστας για έβδομη διαδοχική χρονιά, εκμεταλλευόμενη τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής της θέσης, του οικοσυστήματος της ναυτιλιακής βιομηχανίας και των υποστηρικτικών κυβερνητικών πολιτικών.

Ναυτιλία

Στη δεύτερη θέση κατατάσσεται το Λονδίνο, το οποίο ανέβηκε κατά μία θέση, σε σχέση με το 2019, γεγονός που οφείλεται στις υψηλού επιπέδου χρηματοοικονομικές, ασφαλιστικές και νομικές υπηρεσίες που παρέχει.

Έπεται η Σανγκάη, το μεγαλύτερο λιμάνι σε ότι αφορά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, η οποία κατάφερε φέτος να εισέλθει στην πρώτη τριάδα των κορυφαίων ναυτιλιακών κέντρων, λόγω της βελτίωσης των λιμενικών υποδομών και των επιπέδων εξυπηρέτησης.

Το Χονγκ Κονγκ υποχώρησε στην τέταρτη θέση, κυρίως λόγω της μείωσης της διακίνησης φορτίων, αλλά και της πτώσης σε άλλους τομείς, όπως η ναυλομεσιτεία, οι ασφαλιστικές και νομικές υπηρεσίες.

Το Ντουμπάι, ως ο κορυφαίος ναυτιλιακός κόμβος στη Μέση Ανατολή, κατατάχθηκε στην πέμπτη θέση για τρίτο συνεχόμενο έτος. Σταθερά έμειναν, συγκριτικά με το 2019, τα λιμάνια του Ρότερνταμ και του Αμβούργου, στην έκτη και την έβδομη θέση αντίστοιχα.

Στην ένατη θέση βρίσκεται το λιμάνι σε Νέα Υόρκη-Νιου Τζέρσεϋ, ενώ δέκατο είναι το Τόκυο, το οποίο επέστρεψε φέτος στην πρώτη δεκάδα.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 14:17 - 14 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.