ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΝΟ: Προσπάθεια μείωσης των μισθών των Ελλήνων ναυτικών

15:08 - 31 Ιουλ 2020 | Ναυτιλία
ΠΝΟ: Προσπάθεια μείωσης των μισθών των Ελλήνων ναυτικών
Αντιδράσεις προκάλεσε στις τάξεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στα εμπορικά πλοία άνω των 3.000 Κόρων Ολικής Χωρητικότητας (ΚΟΧ), που έχουν νηολογηθεί ή νηολογούνται στην ελληνική σημαία, η υπογραφή διεθνών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (PNO ITF TCC ή PNO IBF) για κατώτερα πληρώματα, καθώς και για τις ειδικότητες του ανθυποπλοιάρχου και του γ' μηχανικού.

«Αυξάνουμε τη δυνατότητα απασχόλησης κατωτέρων πληρωμάτων στην ποντοπόρο ναυτιλία, κάνουμε πιο ελκυστικό το ναυτικό επάγγελμα και ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού νηολογίου» είχε επισημάνει ο κ. Πλακιωτάκης, κατά την κατάθεση της τροπολογίας.

Για καταστρατήγηση των συλλογικών εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ.

«Είμαι και θα συνεχίσω να είμαι ευθέως αντίθετος σε κάθε προσπάθεια μείωσης των μισθών των Ελλήνων ναυτικών και εξομοίωσή τους με ναυτικούς τρίτων χωρών εκτός Ευρώπης» τονίζει σε αυτήν ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Γιάννης Χαλάς.

«Με γεμίζει με λύπη το γεγονός της παράκαμψης με νόμο της ναυτολόγησης του Έλληνα πλοιάρχου, κάτι που πριν από μερικές μέρες κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί» αναφέρει.

Ο γ.γ. της ΠΝΟ δηλώνει ότι σήμερα συγκάλεσε συνεδρίαση της διοίκησης της ομοσπονδίας για την ανάληψη συνδικαλιστικής δράσης, αλλά, λόγω απουσίας οκτώ μελών της διοίκησης, η συνεδρίαση αναβλήθηκε.

«Η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για τον αφανισμό των Ελλήνων ναυτεργατών από την ποντοπόρο ναυτιλία, αφού, όπως προκύπτει από την τροπολογία, ο μοναδικός Έλληνας ναυτικός που θεσμοθετημένα μέσω των εγκριτικών πράξεων στα νηολογημένα με ελληνική σημαία πλοία καταργείται και αυτός εφόσον δεν υπάρχουν προσφερόμενοι άνεργοι» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού. Κάνει επίσης λόγο για «μεθόδευση από κοινού με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ΕΕΕ» και ότι η σχετική τροπολογία κατατέθηκε αιφνιδιαστικά μέσ' το κατακαλόκαιρο, σε άσχετο νομοσχέδιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.