ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Άνθισαν» εν μέσω πανδημίας ελληνικές ναυτιλιακές με στόλο LPG Κύριο

10:58 - 23 Αυγ 2020 | Ναυτιλία
«Άνθισαν» εν μέσω πανδημίας ελληνικές ναυτιλιακές με στόλο LPG
Εντυπωσιακή ανθεκτικότητα επέδειξαν απέναντι στην πανδημία δύο ναυτιλιακές ελληνικών συμφερόντων, με στόλο πλοίων μεταφοράς LPG.

Ο λόγος για την Dorian LPG, συμφερόντων του Γιάννη Χατζηπατέρα και την StealthGas, συμφερόντων του Χάρη Βαφειά. Αμφότερες κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο της κερδοφορίας τους το δεύτερο τρίμηνο, εν μέσω έντονης αβεβαιότητας στην αγορά.

H μεν Dorian διαχειρίζεται έναν στόλο 24 VLGCs (Very Large Gas Carriers) και η δε StealthGas αποτελείται από 52 πλοία, εκ των οποίων 48 είναι LPG carriers, τρία MR product tankers και ένα aframax oil tanker.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Στα 12,2 εκατ. δολάρια ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Dorian LPG το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι κερδών 6,1 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε στα 73,2 εκατ. δολάρια από 61,2 εκατ. δολάρια πέρυσι. Ανοδικά κινήθηκαν και τα προσαρμοσμένα EBITDA, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 41,1 εκατ. δολάρια έναντι 38,3 εκατ. δολαρίων.

Αντίστοιχα, η StealthGas σημείωσε καθαρά κέρδη ύψους 8,9 εκατ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του 2020 έναντι ζημιών 0,2 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 36,3 εκατ. δολάρια από 34,1 εκατ. δολάρια και τα EBITDA ενισχύθηκαν στα 21,8 εκατ. δολάρια έναντι 14,6 εκατ. δολαρίων. Μάλιστα, όπως ενημέρωσε η ναυτιλιακή, τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου ήταν τα καλύτερα των τελευταίων επτά ετών.

«Ασπίδα» απέναντι στον κορονοϊό

Οι δύο εταιρείες εξήλθαν, λοιπόν, σχεδόν αλώβητες από την κρίση του κορονοϊού, ενώ οι μακροπρόθεσμες προοπτικές μοιάζουν ευοίωνες.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της StealthGas, Χάρης Βαφειάς: «Έχουμε εξασφαλίσει περίπου το 71% του στόλου μας σε χρονοναυλώσεις για το υπόλοιπο του 2020 και αναμένουμε έσοδα περίπου 112 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται αναμφίβολα για μία ασπίδα απέναντι σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς».

Αισιόδοξος για τη συνέχεια εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dorian LPG, Γιάννης Χατζηπατέρας: «Μετά από την περσινή χρονιά ισχυρών αποδόσεων για την εταιρεία μας, το νέο έτος ξεκίνησε θετικά και παραμένουμε αισιόδοξοι. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε στο LPG ως ένα φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο. Μολονότι έχουμε παρατηρήσει και είμαστε προετοιμασμένοι για περαιτέρω διαταραχές στην αγορά, δεν βλέπουμε μόνιμη καταστροφή της ζήτησης. Με έναν νεανικό και οικολογικό στόλο, ισχυρό ισολογισμό και άφθονη ρευστότητα, η Dorian LPG βρίσκεται σε θέση να εξυπηρετεί τους πελάτες της και να δημιουργεί αξία για τους μετόχους της».

Οι εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς LPG

Στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του 2020, οι θαλάσσιες μεταφορές LPG ανήλθαν σε 26,8 εκατ. μετρικούς τόνους, μειωμένες κατά 2,7% από τους 27,6 εκατ. μετρικούς τόνους, το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Συνολικά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι όγκοι διαμορφώθηκαν σε 53,8 εκατ. μετρικούς τόνους, ελαφρώς βελτιωμένοι από τους 53,5 εκατ. τόνους πέρυσι.

Παράλληλα, κατά το δεύτερο τρίμηνο, η συνεχιζόμενη ζήτηση και τα χαμηλά επίπεδα παγκόσμιας παραγωγής, οδήγησαν σε σχετικά ισχυρές τιμές για το LPG, σε σύγκριση με τη νάφθα. Τα θετικά spread προπανίου - νάφθας, τον Απρίλιο και τον Μάιο, είχαν ως αποτέλεσμα, πολλές εταιρείες πετροχημικών να αλλάξουν την πρώτη ύλη από LPG σε νάφθα, επηρεάζοντας τη ζήτηση. Ωστόσο, στο τέλος του τριμήνου, τα spreads γύρισαν σε αρνητικό έδαφος και αυξήθηκε η ζήτηση στη Βορειοδυτική Ευρώπη και την Άπω Ανατολή, στηρίζοντας το outlook της συνολικής ζήτησης.

Με βάση τις εκτιμήσεις της Dorian LPG, η επιστροφή σε πιο ευνοϊκές σχέσεις τιμών εμπορευμάτων, η διαρκής αύξηση της ζήτησης του LPG, ως περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση έναντι άλλων μορφών ενέργειας και τα αναμενόμενα υψηλά επίπεδα των αμερικανικών εξαγωγών, όπως φαίνεται από την εξαγωγική ικανότητα και τις επενδύσεις σε αγωγούς, αναμένεται να παρέχουν μακροπρόθεσμα στήριξη για τη ζήτηση VLGC.

Γιώργος Γεωργίου

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 12:40 - 24 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.