ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σπάνε» τα ρεκόρ οι ναύλοι στην αγορά των containerships

14:31 - 14 Σεπ 2020 | Ναυτιλία
«Σπάνε» τα ρεκόρ οι ναύλοι στην αγορά των containerships
Σε νέα ρεκόρ «σκαρφαλώνουν» οι ναύλοι στην αγορά των containerships, τα οποία επιδεικνύουν ανθεκτικότητα απέναντι στην πανδημία.

Σύμφωνα με την εταιρεία Sea-Intelligence, στις πέντε από τις εννέα εμπορικές διαδρομές του δείκτη που παρακολουθεί την πορεία της διακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων στη Σανγκάη (Shanghai Containerised Freight Index), οι ναύλοι έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Η διαδρομή από τη Σανγκάη στη δυτική ακτή είναι η ισχυρότερη, με τους ναύλους να αγγίζουν τα 4.000 δολάρια/FEU και ακολουθεί η διαδρομή από τη Σανγκάη στη Δυτική Αφρική, όπου οι ναύλοι ανέρχονται στα 3.105 δολάρια/TEU.

Παράλληλα, η μέση εβδομαδιαία αύξηση των ναύλων στη διαδρομή από τη Σανγκάη στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ σημείωσε ρεκόρ 258,50 δολαρίων/FEU. Πρόκειται για ρυθμό αύξησης που ξεπερνά ακόμη τις αυξήσεις που καταγράφηκαν στις αρχές των 2016 και 2017. Αντίστοιχα η μέση εβδομαδιαία αύξηση των ναύλων στη διαδρομή από τη Σανγκάη στην Ανατολική Ακτή της Νοτίου Αμερικής κατέγραψε εντυπωσιακά ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες και ο τρέχων μέσος ρυθμός αύξησης έφτασε στο ρεκόρ των 398 δολαρίων/TEU στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Σε παρόμοια επίπεδα κινούνται και οι υπόλοιπες εμπορικές διαδρομές, ενώ με βραδύτερο ρυθμό αναπτύσσεται η γραμμή Ασίας-Ευρώπης.

«Η αγορά βρίσκεται στη μοναδική, άνευ προηγουμένου - και ουσιαστικά απρόβλεπτη - κατάσταση, που, εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας και οικονομικής ύφεσης, οι ναύλοι ανεβαίνουν στα ύψη και οι εταιρείες δημοσιεύουν εξαιρετικά ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα για το 2ο τρίμηνο, με προσδοκίες για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο τρίτο τρίμηνο», παρατήρησε η Sea-Intelligence.

Τα εξαιρετικά επίπεδα των ναύλων, λόγω της έξυπνης χρήσης των blank sailings (ακυρώσεις δρομολογίων), δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από τις κινεζικές και αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες έχουν ξεκινήσει έρευνες για το θέμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:35 - 14 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.