ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΑΙΠΕΔ: Προς παράταση η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα περιφερειακά λιμάνια Κύριο

10:06 - 28 Σεπ 2020 | Ναυτιλία
ΤΑΙΠΕΔ: Προς παράταση η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα περιφερειακά λιμάνια
Την απόφαση να παρατείνει τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας και Καβάλας έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter, το ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζεται πως η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα τρία λιμάνια είχε προγραμματιστεί για τις 2 Οκτωβρίου. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές του Ταμείου στο Reporter, η απόφαση παράτασης ελήφθη, μετά από σχετικά αιτήματα των ενδιαφερόμενων επενδυτών για την έγκαιρη συλλογή των νομιμοποιητικών εγγράφων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη συμμετοχή στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Οι νέες ημερομηνίες θα γίνουν γνωστές μέσω ανακοίνωσης του ΤΑΙΠΕΔ, εντός των επόμενων ημερών.

Η επικείμενη παράταση στους διαγωνισμούς των λιμανιών ακολουθεί αυτή για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» ως χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου. Για το συγκεκριμένο project νέα ημερομηνία ορίστηκε η Δευτέρα 19 Οκτωβρίου.

Αναφορικά με τις διαγωνιστικές διαδικασίες των λιμένων, σημειώνεται ότι σε Αλεξανδρούπολη και Ηγουμενίτσα προβλέπεται η πώληση τουλάχιστον του 67% του μετοχικού κεφαλαίου των Οργανισμών Λιμένων. Για την Καβάλα προβλέπεται η υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄ του Οργανισμού Λιμένος.

Ισχυρή αναμένεται η αμερικανική παρουσία στους διαγωνισμούς για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Εκπρόσωποι του αμερικανικού επενδυτικού fund BlackSummit Financial Group και του κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού των ΗΠΑ, Development Finance Corporation (DFC) επιβεβαίωσαν, μέσω του Reporter, την πρόθεση συμμετοχής στο διαγωνισμό, τονίζοντας ότι τα δύο λιμάνια έχουν τη δυνατότητα να μετουσιωθούν σε γεωπολιτικά και ενεργειακά hubs.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στο επικαιροποιημένο Asset Development Plan του Ταμείου, εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης κάποιων από τους μικρούς λιμένες ή/και μαρίνες του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας. Παρότι ο Οργανισμός δε συμπεριλαμβάνεται στα άμεσα σχέδια αξιοποίησης μέσα από την πώληση μετοχών ή την υπο-παραχώρηση, θα διερευνηθεί αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για ορισμένες από τις μαρίνες του.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 14:28 - 28 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.