ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επανεκκινεί δειλά-δειλά η κρουαζιέρα: Τα ταξίδια «crash-tests» για τη συνέχεια Κύριο

08:00 - 06 Οκτ 2020 | Ναυτιλία
Ανοίγει σταδιακά η δραστηριότητα της κρουαζιέρας στη χώρα μας, με τις εταιρείες να έχουν αρκετά προγραμματισμένα δρομολόγια μέσα στον Οκτώβριο. Η εν εξελίξει πανδημία και οι περιορισμοί στη χωρητικότητα των πλοίων δεν επιτρέπουν ένα κανονικό restart, αλλά θέτουν τις βάσεις για την επόμενη χρονιά.

Οδηγός για τον κλάδο είναι το Mein Schiff 6 της TUI Cruises. Όπως μεταφέρεται στο Reporter, το κρουαζιερόπλοιο άφησε πίσω του τη σύγχυση που δημιουργήθηκε με τα rapid tests και τον εντοπισμό ή μη κρουσμάτων και συνεχίζει κανονικά τα ταξίδια, με homeport το λιμάνι του Ηρακλείου. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές οι επταήμερες κρουαζιέρες, με στάσεις σε Πειραιά και Κέρκυρα, θα διαρκέσουν μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Παράλληλα, το Costa Diadema της Costa Cruises, ξεκίνησε από την Ιταλία στο τέλος του Σεπτεμβρίου και προσεγγίζει Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Πειραιά, Κρήτη και Ρόδο. Αυτές οι θεματικές κρουαζιέρες απευθύνονται στη γαλλική αγορά και θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter, το χωρητικότητας 3.700 επιβατών, κρουαζιερόπλοιο μεταφέρει περίπου 800 τουρίστες, ενώ το πρόγραμμα εξορμήσεων είναι περιορισμένο. Το ίδιο κρουαζιερόπλοιο θα πλεύσει προς τη χώρα μας και το Νοέμβριο, για ταξίδια 14 ημερών, με προορισμούς, μεταξύ άλλων, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Αίγυπτο. Επίσης, η εταιρεία προγραμματίζει να δρομολογήσει το Costa Deliziosa, χωρητικότητας 2.260 επιβατών, σε ελληνικά λιμάνια από τις 10 Οκτωβρίου, με homeport την Τεργέστη.

Προσεγγίσεις σε περίπου 14 εγχώριους προορισμούς πραγματοποιεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου και το World Explorer της πορτογαλικής Mystic Cruises, το οποίο μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 200 επιβάτες, αλλά ταξιδεύει με περιορισμένο αριθμό τουριστών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, από σήμερα, Τρίτη 6 Οκτωβρίου και μέχρι τις 16 του μήνα, το πλοίο θα αξιοποιήσει ως homeport το λιμάνι του Πειραιά και θα κατευθυνθεί, μεταξύ άλλων, σε Μύκονο, Σαντορίνη και Κέρκυρα. Τέλος, το μικρότερης χωρητικότητας, Galileo της Variety Cruises, συμφερόντων της οικογένειας Βενετόπουλου ταξιδεύει από τα τέλη Ιουλίου στις Κυκλάδες.

Ελληνικοί προορισμοί συγκαταλέγονται και στο πρόγραμμα της MSC Cruises. Πιο συγκεκριμένα, το MSC Magnifica, χωρητικότητας 2.250 επιβατών, θα ξεκινήσει δεκαήμερες κρουαζιέρες στις 19 Οκτωβρίου, προσεγγίζοντας Κατάκολο και Πειραιά. Επαΐοντες του κλάδου επισημαίνουν στο Reporter ότι η MSC, μαζί με την Costa Cruises, προτίθενται να διατηρήσουν τα δρομολόγια στην Ελλάδα και τον χειμώνα, με το βλέμμα, φυσικά, στην εξέλιξη της πανδημίας.

Η επόμενη μέρα στην κρουαζιέρα είναι το μεγάλο ερωτηματικό και κάθε είδους εκτίμηση είναι ριψοκίνδυνη. Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, «παρά τις τρέχουσες συνθήκες, οι προγραμματισμένες για το ερχόμενο έτος αφίξεις κρουαζιέρας είναι πολλά υποσχόμενες, καθώς ανέρχονται σε 730». Ωστόσο, ο καθοριστικός παράγοντας για τη συνέχεια είναι τα ταξίδια που διενεργούνται τη δεδομένη χρονική περίοδο. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, η κρουαζιέρα θα επανέλθει άμεσα σε κανονικούς ρυθμούς, ενώ αν εντοπιστεί εστία μόλυνσης, ίσως αυτή οδηγήσει στον περαιτέρω αποκλεισμό της. Σε κάθε περίπτωση, έχουν υιοθετηθεί αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας και καταρτιστεί πλάνα επιχειρησιακής ετοιμότητας για μία ενδεχόμενη έξαρση κρουσμάτων.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 03:24 - 06 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.