ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Την Παρασκευή η προκήρυξη του διαγωνισμού-Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές

14:48 - 07 Οκτ 2020 | Ναυτιλία
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Την Παρασκευή η προκήρυξη του διαγωνισμού-Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές
Την προσεχή Παρασκευή αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να χωριστεί σε δύο φάσεις, μία για το τμήμα που παραμένει στην Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (ΕΝΑΕ) και μία δεύτερη γι' αυτό που έχει περιέλθει στην Εταιρεία Ακινήτων Ελληνικού Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε.

Η κυβέρνηση έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στην ανασυγκρότηση δομών της αμυντικής βιομηχανίας και έχει προχωρήσει σε μία σειρά απο κινήσεις για την επίλυση των εκκρεμοτήτων στα ναυπηγεία. 

Ειδικότερα:

-Παρατάθηκε η διάρκεια της ειδικής διαχείρισης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η οποία βρισκόταν κοντά στη λήξη της, και λόγω της πανδημίας κατέστη δυσχερής η πρόοδος των εργασιών της.

-Δρομολογήθηκαν ή δρομολογούνται η παραχώρηση δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και θαλασσίου χώρου έναντι ανταλλάγματος σε τιμές αγοράς, οι ανταλλαγές ακινήτων για την καλύτερη αξιοποίηση των ακινήτων του ναυπηγείου, η διευθέτηση τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών απαραίτητων για τη λειτουργία του μελλοντικού ναυπηγείου, η πρόοδος προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης των εκκρεμών αδειοδοτήσεων, η έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών και ο σχεδιασμός της διαδικασίας μεταφοράς της υφιστάμενης δομής φιλοξενίας μεταναστών σε κατάλληλο χώρο, εκτός των Ναυπηγείων.

Με τις παρεμβάσεις αυτές, έχει υποστηρίξει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επιλύονται χρόνια προβλήματα, όπως αυτό της πρόσβασης του ναυπηγείου στη θάλασσα, στοιχείο που κατά τεκμήριο αυξάνει το ύψος των αναμενόμενων προσφορών στο διαγωνισμό, διευκολύνεται η λειτουργικότητα της επιχείρησης και καθίστανται αξιοποιήσιμες εγκαταστάσεις και κατασκευές που είναι απαραίτητες για τις εργασίες του ναυπηγείου.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον

Ανάμεσα στους επενδυτικούς ομίλους, οι οποίοι φέρεται να ενδιαφέρονται για τα ναυπηγεία, συγκαταλέγονται ο Όμιλος ONEX, στον οποίο ανήκουν τα ναυπηγεία στη Σύρο και το πλειοψηφικό πακέτο σε αυτά της Ελευσίνας, η γαλλική Naval Group, η γερμανική Thyssen Group, η MSC Group και ο εφοπλιστής Θ. Πριόβολος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.