ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η διαμάχη Κίνας-Αυστραλίας πλήττει το εμπόριο χύδην ξηρού φορτίου

16:44 - 06 Νοε 2020 | Ναυτιλία
Η διαμάχη Κίνας-Αυστραλίας πλήττει το εμπόριο χύδην ξηρού φορτίου
Ανεκτέλεστα δρομολόγια και αλλαγές πορείας από πλοία σε διαφορετικές αγορές έχει επιφέρει η απόφαση της Κίνας να εμποδίσει την εισαγωγή μίας σειράς προϊόντων και εμπορευμάτων από την Αυστραλία.

Οι κινεζικοί δεσμοί με την Αυστραλία έχουν αποκοπεί σε σημαντικό βαθμό, καθώς η Καμπέρα ηγείται της έρευνας για το πώς ξεκίνησε η εξάπλωση της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι το Πεκίνο επέβαλε δασμούς 80% στις αγορές κριθαριού τον Μάιο, ενώ τον περασμένο μήνα έγινε γνωστό ότι οι κινεζικοί μύλοι και άλλες επιχειρήσεις σταμάτησαν να χρησιμοποιούν αυστραλιανό άνθρακα.

Όπως ενημερώνει η ναυλομεσιτική Braemar ACM, «αυτές οι φήμες δεν επιβεβαιώθηκαν επίσημα, αλλά παρατηρήσαμε ότι Κινέζοι χρήστες μεταπωλούν εμπορεύματα, τα οποία δεν είχαν φτάσει ακόμα και περιορίζουν περαιτέρω τις αγορές, υπό τον φόβο ότι θα εμποδιστεί η είσοδος των φορτίων από τα τελωνεία. Πολλά από αυτά τα φορτία κατευθύνθηκαν προς την Ινδία ή το Βιετνάμ, ενώ άλλα περιμένουν έξω από τα κινεζικά λιμάνια».

Οι κρατικοί και ιδιωτικοί έμποροι έχουν, επίσης, λάβει οδηγίες να σταματήσουν το εμπόριο σιταριού από την Αυστραλία. «Παρότι μόλις το 8% του σιταριού της Αυστραλίας κατευθύνεται στην Κίνα, θα προκαλέσει περαιτέρω διαταραχές στην αγορά του ξηρού φορτίου» τόνισε η ναυλομεσιτική Lorentzen & Stemoco.

Μία χώρα που κερδίζει από την απαγόρευση αυστραλιανού άνθρακα είναι η Ρωσία. Στο δεκάμηνο του 2020, οι θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού άνθρακα από την Κίνα σημείωσαν ετήσια άνοδο 40%. 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:49 - 06 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.