ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νίκος Τσάκος-ΤΕΝ: Ανθεκτικά αποτελέσματα και μέρισμα-«Φως στο τούνελ» της πανδημίας Κύριο

19:48 - 23 Νοε 2020 | Ναυτιλία
Νίκος Τσάκος-ΤΕΝ: Ανθεκτικά αποτελέσματα και μέρισμα-«Φως στο τούνελ» της πανδημίας
«Συνεχίζουμε τη σταθερή μας πορεία σε αυτήν την ταραχώδη περίοδο» ήταν το μήνυμα της Tsakos Energy Navigation, συμφερόντων του εφοπλιστή, Νίκου Τσάκου, κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου και τρίτου τριμήνου 2020. Σε κερδοφόρα πορεία παρέμεινε η ναυτιλιακή, ανακοινώνοντας, παράλληλα, επενδυτικό πρόγραμμα νεότευκτων πλοίων και τη διανομή μερίσματος.

Η Tsakos «βλέπει» «φως στο τούνελ» του κορονοϊού, μετά τις τελευταίες ειδήσεις για τα εμβόλια, «καθώς το έτος - rollercoaster, 2020 πλησιάζει στο τέλος».

Ανανέωση στόλου

«Πουλήσαμε έξι tankers, μέσης ηλικίας 14,7 ετών και τα αντικαταστήσαμε με τέσσερα καινούρια, ειδικά σχεδιασμένα οικολογικά πλοία, για μακροχρόνιες ναυλώσεις, οι οποίες θα αποφέρουν 200 εκατ. δολάρια, σε έσοδα με βάση το μέσο ημερήσιο ισοδύναμο χρονοναύλωσης, σε διάστημα 5 ετών» σημείωσε η εταιρεία. «Την ίδια ώρα, εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία των τιμών στα νεότευκτα και παραγγείλαμε ένα DP2 shuttle tanker και ένα LNG carrier, αμφότερα σε μακροχρόνιες ναυλώσεις» πρόσθεσε.

Outlook της αγοράς

Αναφορικά με τις προοπτικές της αγοράς, η ναυτιλιακή υπογράμμισε: «Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, μία κανονικότητα από τις συνθήκες, τις οποίες επέφερε η πανδημία, θα αναζωογονούσε το παγκόσμιο εμπόριο και θα αύξανε σημαντικά τη ζήτηση για πετρέλαιο, οδηγώντας σε ισχυρότερους ναύλους.

Το ιστορικά χαμηλό επίπεδο προσφοράς που παρατηρείται σήμερα θα ενισχύσει τους ναύλους και την αξία των περιουσιακών στοιχείων σε σημαντικό βαθμό, προσφέροντας ευκαιρίες για την εκποίηση της πρώτης γενιάς πλοίων μας και την περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας».

Τα αποτελέσματα

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,4 εκατ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2020 από ζημιές 9,5 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Τα έσοδα από τα πλοία της TEN έφτασαν τα 142,8 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά 9% από αυτά του 2019 (131 εκατ. δολάρια). Το μέσο ημερήσιο ισοδύναμο χρονοναύλωσης ενισχύθηκε στα 20.451 δολάρια από 18.837 δολάρια πέρυσι.

Τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν σε 48 εκατ. δολάρια από 47,1 εκατ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Το ποσοστό κάλυψης του στόλου ανήλθε στο 93% για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Διανομή μερίσματος

Η εταιρεία ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος 0,1250 δολάρια ανά μετοχή στις 22 Δεκεμβρίου του 2020.

«Άλμα» για τη μετοχή

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η μετοχή της Tsakos ενισχύεται κατά 17,73% στα 9,43 δολάρια. Τον τελευταίο μήνα κινείται ανοδικά κατά 1,14%.

Ο στόλος της ΤΕΝ αποτελείται από 68 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 7,6 εκατ. dwt. 

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 21:38 - 23 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.